Χωρίς υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Καθόλου… σαματάς!

Φοιτητικές εκλογές στα Πανεπιστήμια χθες και ούτε που… πήραμε χαμπάρι ότι είχαν στηθεί κάλπες! Το είδαμε σε κάποιες ανακοινώσεις που ήρθαν στο email και σε ορισμένα μικρά δημοσιεύματα στον Τύπο και το διαδίκτυο. Δεν έγινε δηλαδή και μεγάλος… σαματάς!
 
Άλλες εποχές…
Πού είναι εκείνες οι εποχές που οι φοιτητικές παρατάξεις αλώνιζαν μαζεύοντας ψήφους… Μάλλον πέρασαν ανεπιστρεπτί! Από χρόνια ήταν μειωμένο το ενδιαφέρον των φοιτητών να προσέλθουν και να ψηφίσουν. Τώρα όμως έχει υποχωρήσει ακόμα περισσότερο το κομματικό τους «ένστικτο» -άλλο πράγμα το πολιτικό! 
 
Λιγότεροι εισακτέοι…
Στο μεταξύ, συζήτηση γίνεται για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ, η οποία δεν αφήνει ανεπηρέαστο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Οι θέσεις που «χάνει» ανέρχονται σε συνολικά 279, με τον Πρύτανη να κάνει λόγο για οριακή μείωση που δεν επηρεάζει το ίδρυμα. Έτσι είναι…
 
Δεν άκουγε…
Εξάλλου, θυμόμαστε ότι παλιότερα οι Πρυτανικές Αρχές ζητούσαν λιγότερες θέσεις εισακτέων από το υπουργείο Παιδείας για πρακτικούς λόγους, κυρίως οικονομικούς, όμως γενικά δεν εισακούονταν και αυτό έστελνε περισσότερους φοιτητές! Βλέπεις, κάπου έπρεπε να τους βολέψει…
 
Είναι αναγκαία!..
Η μείωση πανελλαδικά του αριθμού των εισακτέων  θεωρούμε ότι αποτελεί έναν αναγκαίο εξορθολογισμό για τα Πανεπιστήμια, τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με κυριότερο την απουσία επαρκούς χρηματοδότησης, αλλά και του αναγκαίου προσωπικού. 
 
Ξοδεύουν χρόνια!
Κυρίως όμως πιστεύουμε ότι θα κάνει καλό σε χιλιάδες νέα παιδιά τα οποία «σπρώχνονται» από τις οικογένειές τους ή το ίδιο το Κράτος να φοιτήσουν σε σχολές που προσφέρουν ελάχιστες έως καθόλου προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, ξοδεύοντας αρκετά χρόνια από τη ζωή τους για το… τίποτα!
 
Ένα παράδειγμα…
✒ Για παράδειγμα, πέρυσι και πρόπερσι εισήχθησαν στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 307 νέοι φοιτητές. Φέτος οι θέσεις μειώθηκαν στις 220. Τι ακριβώς θα κάνει τόσος κόσμος μετά την αποφοίτησή του, με εξαίρεση όσους συνεχίσουν σε μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ; Πού θα οδηγηθεί επαγγελματικά; 
 
Υπάρχουν κι άλλα…
✒ Το συγκεκριμένο Τμήμα αναφέρεται ως τυχαίο παράδειγμα μόνο, κυρίως επειδή ο γράφων το γνωρίζει καλά ως απόφοιτός του και ο ίδιος. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας με χαμηλή ζήτηση στις Πανελλαδικές και ακόμα χαμηλότερες προοπτικές αποκατάστασης, από τα οποία αφαιρούνται φέτος θέσεις.
 
Είπε πολλά…
Πολλά είπε προχθές ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Δε θα μείνουμε στα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και τη διαμάχη του με την εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι. 
 
«Στέρεψε» το ΠΔΕ!
Δύο άλλα σημεία νομίζουμε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ένα είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των Περιφερειών για το οποίο ο κ. Καχριμάνης είπε ότι «στέρεψε» από πόρους και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει πλέον έργα Δήμων και άλλων φορέων όπως τα Πανεπιστήμια!
 
Θα μείνουν μισά…
Κακά μαντάτα αυτά, καθώς, ως γνωστόν, από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αντλούνταν πόροι με τους οποίους ειδικά οι Δήμοι προχωρούσαν ένα σωρό παρεμβάσεις. Τι μέλλει γενέσθαι; Κανείς δεν ξέρει… Ενδέχεται πάντως να μείνουν στη μέση σημαντικά έργα.
 
Χρωστούν στη ΔΕΗ!
Το δεύτερο που είπε ο Περιφερειάρχης είναι ότι αρκετοί Δήμοι στην Ήπειρο χρωστούν στη ΔΕΗ σημαντικά ποσά. Μάλιστα, ανέφερε ότι ένας οφείλει περίπου 700.000 ευρώ! Προφανώς έχει καιρό να πληρώσει… Σ’ αυτούς δεν περιλαμβάνεται πάντως ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος χρωστάει μεν, αλλά καταβάλλει διαρκώς οφειλές. Πάλι καλά…
 
Να λογοδοτήσουν…
Έχει πέσει… φτώχεια στους ΟΤΑ λόγω των απανωτών κρίσεων, όμως δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα σ’ αυτές. Προφανώς και η οικονομική διαχείριση που γίνεται από ορισμένους αιρετούς δεν είναι η κατάλληλη και κάποια στιγμή αυτοί όλοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για όσα έκαναν ή δεν έκαναν!
 Αλλάζει το αρχοντικό…
 
✒ Αλλάζει το αρχοντικό του Κωνσταντίνου Φρόντζου στην ομώνυμη οδό, καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του από το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, το οποίο σχεδιάζει να το μετατρέψει σε χώρο πολιτισμού. Σημαντικό γεγονός αυτό για τα Γιάννενα, όπως σημαντικός είναι και ο ρόλος του Κώστα Τασούλα και της Βουλής που χρηματοδοτούν το έργο!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.