ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Πάσχα όπως παλιά!
✒ Πιο κοντά στην κανονικότητα που όλοι θυμόμαστε ότι ζούσαμε πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός είναι το φετινό Πάσχα, καθώς η χαλάρωση των μέτρων είναι σχεδόν απόλυτη, με εξαίρεση φυσικά την υποχρέωση να φοράμε μάσκα στις εκκλησίες.

Οι Επιτάφιοι…
✒ Κάπως έτσι, έπειτα από δύο συνεχείς χρονιές «σιωπής», θα ξαναγίνει αύριο, Μεγάλη Παρασκευή η καθιερωμένη περιφορά των Επιταφίων στις εκκλησίες των Ιωαννίνων και η συνάντησή τους στην Κεντρική Πλατεία. Έθιμο που η αλήθεια είναι ότι μας έλειψε…

Αναμενόμενο…
✒ Αναμενόμενη η απόφαση της Μητρόπολης για την επιστροφή της τελετής, η οποία αποτελεί «αποκλειστικότητα» της πόλης μας και, πέραν των άλλων, προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Θα ήταν… αστείο να συνωστίζεται ο κόσμος στα μπαράκια και τις ταβέρνες και να μη γίνεται η περιφορά και η συνάντηση των Επιταφίων!

Ας έχουν τον νου…
✒ Ωστόσο, όσοι παρακολουθήσουν τις αυριανές λειτουργίες του Επιταφίου και τις τελετές της Ανάστασης ας έχουν το νου τους και ας φορούν μάσκα μέσα και έξω από τους ναούς, γιατί ο συνωστισμός τόσων ανθρώπων δεν είναι καλός… Και κάτι μας λέει ότι μετά τις γιορτές θα δούμε ξανά άνοδο των κρουσμάτων!

Λίγοι στα χωριά…
✒ Πολύς συνωστισμός πάντως δεν προβλέπεται στα χωριά, ειδικά τα μικρότερα, καθώς κι όπου ανοίξουν οι εκκλησιές κόσμος πολύς δεν θα υπάρχει! Αλλού οι Επιτάφιοι θα βγουν μεσημέρι, αλλού το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί νωρίς το απόγευμα… Οι δε ιερείς θα τρέχουν και δε θα φτάνουν για να καλύψουν τις ενορίες που έχουν στην ευθύνη τους.

Τέτοια «ανάπλαση»…
✒ Με την «ανάπλαση» -ο θεός να την κάνει- της οδού Ανεξαρτησίας, του δρόμου που στο παρελθόν υπήρξε η εμπορική καρδιά των Ιωαννίνων η στήλη ασχολήθηκε και πρόσφατα. Περιγράφαμε το δράμα των εμπόρων που απέμειναν σ’ αυτήν και κρατούν ανοιχτά τα καταστήματά τους σε πείσμα των εμποδίων τα οποία αντιμετωπίζουν. Είναι, βλέπεις, σοβαρό θέμα!
Οι κακοτεχνίες…
✒ Ο δρόμος νέκρωσε για μήνες ολόκληρους λόγω των εργασιών που έκανε ο Δήμος και το αποτέλεσμα… ήταν αυτό που περιέγραψε στην Οικονομική Επιτροπή ο Αντιδήμαρχος Έργων. Μίλησε για κακοτεχνίες οι οποίες θα διερευνηθούν από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία!

Ξέπλυμα ευθυνών!
✒ «Εμείς υλοποιήσαμε τη μελέτη που σχεδίασε η προηγούμενη δημοτική αρχή», ισχυρίστηκε, ξεπλένοντας τις ευθύνες τις δικές του και της νυν Διοίκησης, η οποία πήρε στα χέρια ένα σχέδιο και δεν μπήκε καν στον κόπο να το ελέγξει πριν το βάλει εμπρός, διορθώνοντας ό,τι έπρεπε να διορθωθεί!

Ούτε καν φρεάτια…
✒ Για παράδειγμα, δεν σκέφτηκαν πως δεν έχουν προβλεφθεί φρεάτια και αγωγοί για τα όμβρια, τα οποία κάπου θα πρέπει να διοχετευθούν; Πού θα πηγαίνουν τα νερά από τόσες στέγες, από πεζοδρόμια και δρόμο; Μήπως τώρα, με την τόση υπερύψωση του οδοστρώματος, οδηγούνται και μέσα σε καταστήματα προκαλώντας ζημιές;

Θα υποφέρουν!
✒ Δεν τους απασχόλησε το γεγονός ότι με τους κυβόλιθους τα διερχόμενα οχήματα θα υποφέρουν, όπως και τα καροτσάκια με τα μωρά, αλλά και οι ηλικιωμένοι πολίτες ή εκείνοι που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα; Μπορούσαν, ας πούμε, να αλλάξουν το υλικό και να στρώσουν κάτι διαφορετικό…

Με κοινή λογική…
✒ Δεν είμαστε ειδικοί για να κρίνουμε με ακρίβεια τις παρεμβάσεις στην Ανεξαρτησίας. Ας κάνει έλεγχο η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και ας βγάλει πόρισμα. Εμείς απλά βλέπουμε κάποια πράγματα και αυτά σχολιάζουμε βάζοντας κάτω την κοινή λογική. Εξάλλου, θα φανεί στην πράξη αν καλώς έγιναν όσα έγιναν σ’ αυτήν.

Δε μπορεί να λέει…
✒ Δε μπορεί όμως ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος να λέει πως η μελέτη που υλοποιείται σήμερα είναι των προηγούμενων. Η δική του η δουλειά και των συνεργατών του ποια είναι, δηλαδή; Να υλοποιεί μελέτες με… κλειστά μάτια από φόβο μην απενταχθούν; Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν ευθύνες για όλους εδώ!

kagoris@proinoslogos.gr