ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Επιστροφή στο χωριό…
✒ Ένα ωραίο αφιέρωμα στα αδέλφια Γιάννη και Γιώργο Γεωργίου που άφησαν τα Γιάννενα και πήγαν να ζήσουν μόνιμα στο ορεινό Ανθοχώρι Μετσόβου κάνοντας πράξη με τον καλύτερο τρόπο αυτό που λέμε επιστροφή στην ύπαιθρο φιλοξένησε αυτές τις μέρες ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN.

Τα αδέρφια Γεωργίου…
✒ Για τους αδερφούς Γεωργίου γράψαμε εδώ και καιρό στον «Π.Λ.». Επέστρεψαν στο χωριό τους, έβαλαν ξανά μπρος την παλιά νεροτριβή, επισκεύασαν τον νερόμυλο και το μαντάνι και πρόσφατα λειτούργησαν και ένα κατάστημα που προφέρει καφέ και εκλεκτούς μεζέδες. Παράλληλα, καλλιεργούν βότανα (τσάι, ρίγανη κλπ.) σε τοπικά κτήματα και τα εμπορεύονται!

Ολοκληρωμένο «πακέτο»!
✒ Δεδομένη η επιτυχία της συγκεκριμένης προσπάθειας αφού προσφέρουν στους επισκέπτες ένα ολοκληρωμένο «πακέτο». Πάει κανείς στο Ανθοχώρι σήμερα, πλένει ρούχα, κάνει βόλτα στα οικήματα του «Μουσείου υδροκίνησης», απολαμβάνει τη φύση, τρώει, πίνει τον καφέ του δίπλα στον ορμητικό χείμαρρο με τα κρυστάλλινα νερά και φεύγει ευχαριστημένος. Ήδη συρρέουν οι επισκέπτες…

Με πολλή δουλειά…
✒ Βέβαια, όλα αυτά δεν γίνονται έτσι εύκολα. Ο Γιάννης και ο Γιώργος δουλεύουν πολύ, ακατάπαυστα, χωρίς ωράρια και αργίες. Επίσης, εντάχθηκαν σε προγράμματα χρηματοδότησης μέσω των οποίων ανακαινίστηκαν οι εγκαταστάσεις του Ανθοχωρίου και ξανάγιναν λειτουργικές. Όμως η περίπτωσή τους αποτελεί παράδειγμα για την περιοχή μας.

Υπάρχουν ευκαιρίες!
✒ Είναι αρκετά τα χωριά στον Νομό Ιωαννίνων που θα μπορούσαν να αποκτήσουν και πάλι ζωή. Χρειάζονται όμως νέοι άνθρωποι όπως τα αδέρφια Γεωργίου στο Ανθοχώρι αποφασισμένοι να δουλέψουν αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Χρειάζεται φυσικά και στήριξη από την Περιφέρεια η οποία μέσω ΕΣΠΑ διαθέτει ανάλογα κονδύλια.

Τα Μαστοροχώρια…
✒ Για παράδειγμα, τα Μαστοροχώρια δεν είναι ένας προορισμός που μπορεί να αναδειχθεί λόγω της άγριας φυσικής ομορφιάς και του πολιτιστικού της πλούτου; Εκεί εξάλλου είναι τα Λουτρά Αμαράντου που με τη βελτίωση του δρόμου προς την περιοχή γίνονται πιο εύκολα προσβάσιμα πλέον. Είπαμε, με ανθρώπους αποφασισμένους να δουλέψουν και με σχέδιο όλα μπορούν να γίνουν!

Ένα μαγαζί…
✒ Ένα πολύ πρώτο και βασικό βήμα για να αποκτήσει ζωή ένα μικρό ορεινό χωριό είναι πάντως το να έχει τουλάχιστον ένα μαγαζί ανοιχτό όπου θα βρίσκει κανείς καφέ ή φαγητό. Εδώ είναι και θέμα των Δήμων που μπορούν και πρέπει να διευκολύνουν όσους δείχνουν ενδιαφέρον να λειτουργήσουν κλειστά σήμερα κοινοτικά καφενεία…

Να στηρίζουν…
✒ Και όταν βρεθεί κάποιος να ανοίξει μαγαζί σε κάποιο χωριό, καλό θα ήταν να τον στηρίξουν και οι ντόπιοι για να μπορέσει να το κρατήσει. Για παράδειγμα, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι μπορούν να κάνουν τις εκδηλώσεις τους εκεί αφήνοντας κάποια χρήματα. Γιατί στα χωριά οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πολύ λίγοι!

Στη Βούρμπιανη…
✒ Ένα καλό παράδειγμα είναι η Βούρμπιανη μιας και μιλάμε για Μαστοροχώρια. Οι μόνιμοι στο χωριό δεν είναι πάνω από 30 άτομα. Κι όμως έχει και καφενείο και ξενώνα – εστιατόριο που λειτουργούν όλο το χρόνο. Τον χειμώνα κυρίως Σαββατοκύριακα και αργίες, ενώ το καλοκαίρι ανελλιπώς!

Δραστήριος Σύλλογος!
✒ Έχουν όμως δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο που βοηθάει πολύ να κρατιέται ζωντανό το χωριό κάνοντας εκδηλώσεις και δραστηριότητες εκεί. Φέτος έκοψαν πίτα στη Βούρμπιανη, γιόρτασαν τα Κούλουμα, πηγαίνουν Χριστούγεννα – Πάσχα, μαζεύονται τα καλοκαίρια, γενικά τα μέλη του Συλλόγου έχουν συνεχή παρουσία στο χωριό.

Νέοι άνθρωποι…
✒ Το μυστικό λοιπόν είναι να υπάρχουν νέοι άνθρωποι οι οποίοι να αγαπούν τον τόπο τους και να οργανώνονται για να τον ζωντανεύουν, τουλάχιστον όποτε τους το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις. Εξάλλου, όλοι λίγο – πολύ έχουν ένα σπίτι να μείνουν στο πατρικό χωριό, άρα η επιστροφή σ’ αυτό είναι σχετικά εύκολη υπόθεση!

Να φτιάξει ο καιρός…
✒ Μετά το τριήμερο της Αποκριάς πήραν πάλι την ανηφόρα τα κρούσματα κορωνοϊού στα Γιάννενα. Λογικό, με τόσο συνωστισμό που παρατηρήθηκε σε κλειστούς χώρους. Άντε λοιπόν να φτιάξει ο καιρός να κάθονται όλοι έξω για καφέ, ποτό κλπ. Άλλο «φάρμακο» δεν υπάρχει…Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.