ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Όλα… ανάποδα!
✒ Κι εκεί που λέγαμε ότι σιγά – σιγά θα απαλλαγούμε από την πανδημία και η ζωή μας θα επιστρέψει σε μιας μορφής κανονικότητα, έρχεται ο Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία και να ανατρέψει όλα τα δεδομένα στο παγκόσμιο «χωριό» που έχει γίνει πλέον ο πλανήτης γη.

Πληρώνουν ακριβά…
✒ Αθώοι άνθρωποι πληρώνουν με τη ζωή τους τις μεθοδεύσεις των μεγάλων, του Ρώσου προέδρου, των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ. Χιλιάδες πολίτες ξεσπιτώνονται και παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, ενώ όσοι παρακολουθούμε από απόσταση αγωνιούμε για το τι μέλλει γενέσθαι.

Αν πατήσει ένας…
✒ Βλέπεις, είναι πολλές οι πυρηνικές κεφαλές που έχουν στα χέρια τους οι ισχυροί της γης και αλίμονο αν ένας απ’ αυτούς κάνει την αρχή και πατήσει το κουμπί. Αυτό που θα ακολουθήσει δεν θα αφήσει κανέναν λαό ανεπηρέαστο. Θα πληρώσουμε όλοι ακριβό τίμημα…

Ενεργειακή ακρίβεια…
✒ Ας ελπίσουμε να μη γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Πάντως, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτείνει ήδη την ενεργειακή ακρίβεια και ποιος ξέρει πού θα φτάσει το πράγμα. Προχθές, πρώτη του μήνα, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας ήταν στα 1,92 ευρώ το λίτρο. Πάει… πετώντας για τα 2 ευρώ. Το πετρέλαιο θέρμανσης πάλι έφτασε στα 1,30 ευρώ.

Όλα είναι ρευστά!
✒ Ο χειμώνας θα φύγει σε λίγο και τουλάχιστον θα γλιτώσουμε τα έξοδα της θέρμανσης. Όμως, ποιος μπορεί να εγγυηθεί, έτσι που είναι τα πράγματα, ότι ο επόμενος θα είναι καλύτερος. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν πρέπει να είναι κανείς σίγουρος για τίποτα!

Χτυπούν το κεφάλι!
✒ Για παράδειγμα, όλοι εκείνοι οι πολίτες που επέλεξαν τα προηγούμενα δύο – τρία χρόνια αντλίες θερμότητας ή φυσικό αέριο ως πιο φτηνές λύσεις θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο, σήμερα… χτυπούν το κεφάλι στον τοίχο έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων και του ρεύματος. Είπαμε, έχουν γίνει όλα κάτι σαν… κινούμενη άμμος!
Αποκλιμάκωση…
✒ Επιστρέφοντας στο «μέτωπο» της πανδημίας, είναι πλέον ορατή μία μικρή αλλά σαφής αποκλιμάκωση, τουλάχιστον στους σκληρούς δείκτες, η οποία τις τελευταίες ημέρες γίνεται αισθητή και στα Γιάννενα, έστω με μία καθυστέρηση σε σχέση με άλλες περιοχές.

Η τύχη της μάσκας…
✒ Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν η στήλη αυτή δεν είχε συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων, η οποία επρόκειτο να επανεξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Η οποία μάσκα, πάντως, εδώ και αρκετό καιρό έχει… καταργηθεί ουσιαστικά από ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών!

Οι μισοί δε φορούν!
✒ Κάνεις τη βόλτα σου στα Γιάννενα και οι μισοί σχεδόν απ’ όσους συναντάς στο δρόμο, κυρίως νέα παιδιά, είτε δεν φορούν καθόλου μάσκα είτε την έχουν κατεβασμένη στο πιγούνι! Οπότε, ας καταργηθεί και επίσημα η χρήση της έξω και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Απλά πράγματα…

Να ενισχυθούν…
✒ Και όταν επανέλθουμε με το καλό σε μία κάποια κανονικότητα και τα νοσοκομεία πάρουν μία ανάσα έπειτα από δύο χρόνια αδιάκοπης μάχης με την πανδημία, η Πολιτεία πρέπει να δει σοβαρά το ζήτημα της ενίσχυσής τους γενικότερα. Τόσο με προσωπικό, όσο και με υλικά.

Υπάρχουν κενά…
✒ Η απομάκρυνση των ανεμβολίαστων υγειονομικών που όλα δείχνουν ότι θα είναι μόνιμη άφησε κενά στα νοσηλευτικά ιδρύματα που πρέπει να καλυφθούν για να μπορούν να ανταποκρίνονται στο έργο τους. Γιατί σήμερα υπάρχουν δυσλειτουργίες. Όσοι χρειάστηκε να πάμε σε νοσοκομείο τις έχουμε διαπιστώσει.

Ελλείψεις σε υλικά…
✒ Επίσης, δεν είναι δυνατόν μεγάλα ιδρύματα όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων να στερούνται αναλώσιμα και υλικά απαραίτητα για επεμβάσεις που αποτελούν καθημερινότητα γι’ αυτό. Δεν είναι δυνατόν ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας να μένουν στο περίμενε. Τέτοιες ελλείψεις πρέπει να εξαλειφθούν.

Άσπρη μέρα…

✒ Τζίφος οι μετεωρολογικές προγνώσεις που έκαναν λόγο για χιονόπτωση και μέσα στα Γιάννενα. Άσπρη μέρα δεν είδαμε τελικά χθες! Σε αντίθεση με την πόλη, το έστρωσε για τα καλά πάντως στα ορεινά. Και έριξε αρκετό χιόνι στο Μέτσοβο, στα ψηλά της Κόνιτσας και στο Ζαγόρι. Πάλι καλά…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.