ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δύσκολη απόφαση...
✒ Δύσκολη η απόφαση που πήρε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με βάση την οποία το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας θα μεταφερθεί και θα λειτουργήσει στα Γιάννενα. Άναψε φωτιές στη γειτονική πόλη.

Οι ακριβείς λόγοι...
✒ Δεν ξέρουμε τους λόγους που έκαναν τη Σύγκλητο να λάβει την συγκεκριμένη απόφαση. Προφανώς θα τους εξηγήσει αναλυτικά ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στη συνέντευξη τύπου που πρόκειται να παραχωρήσει σήμερα...

Το κτιριακό...
✒ Σίγουρα δεν είναι το κτιριακό, καθώς το Τμήμα της Πρέβεζας στεγάζεται σήμερα σε ένα εξαιρετικά σύγχρονο συγκρότημα, άνετο και πλήρως λειτουργικό. Αντίθετα, στα Γιάννενα, απ’ ότι ξέρουμε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κατάλληλος χώρος, τουλάχιστον στην Πανεπιστημιούπολη.

Πλήγμα στην Πρέβεζα!
✒ Ας μη γελιόμαστε, είναι πλήγμα για την Πρέβεζα η μετακόμιση του Τμήματος Λογιστικής. Χάνει εκατοντάδες φοιτητές οι οποίοι ειδικά τον χειμώνα που επικρατεί... ησυχία στην πόλη, έδιναν ζωή και κινούσαν την τοπική οικονομία. Γι’ αυτό και σίγουρα θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις.

Δεν το προτιμούν...
✒ Πιθανώς η Σύγκλητος εκτίμησε πως για να γίνει πιο ελκυστικό το Τμήμα, αφού ήταν από τα λιγότερο δημοφιλή του Πανεπιστημίου μας, πρέπει να έρθει στα Γιάννενα, που ως μεγάλη πόλη προσελκύουν περισσότερους φοιτητές. Σεβαστό, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αναβαθμιστεί ένα πανεπιστημιακό Τμήμα, πλην της έδρας του.

Να μη μαζέψουμε...
✒ Για παράδειγμα, η αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την προβολή του και η στελέχωση με προσωπικό υψηλού επιπέδου βοηθούν στο να γίνει ένα Τμήμα πιο ελκυστικό. Είπαμε, να μην έχουμε πανεπιστημιακές δομές σε κάθε... χωριό και κωμόπολη, όχι όμως και να τα μαζέψουμε όλα στα Γιάννενα!

Ενδιαφέρουσα έρευνα!
✒ Μένοντας στο Πανεπιστήμιο, αξίζει τον κόπο να γράψουμε δύο λόγια για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη έρευνα που διεξάγει το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών. Έχει να κάνει με τη Μικρασιατική Καταστροφή, της οποίας την επέτειο των 100 χρόνων τιμούμε φέτος και την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923...

Τα ίχνη των προσφύγων...
✒ Η ερευνητική ομάδα επιχειρεί να αποτυπώσει ψηφιακά αυτή τη μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού που έγινε την εποχή εκείνη, ακολουθώντας τα «ίχνη» των προσφύγων στο ταξίδι τους από τη Μικρά Ασία και τις υπόλοιπες πατρίδες που άφησαν πίσω ως τους νέους τόπους εγκατάστασής τους στην Ελλάδα!

Βάσεις δεδομένων...
✒ Την έρευνα συντονίζει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Θανάσης Σταυρακούδης, αναπλ. καθηγητής Υπολογιστικής Προσομοίωσης, ο οποίος, μιλώντας πρόσφατα στην «Καθημερινή», είπε ότι δημιουργούνται βάσεις δεδομένων μέσω ψηφιοποίησης καταλόγων προσφύγων που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα δημόσια ιστορικά αρχεία.

«Βουτιά» στα χειρόγραφα!
✒ Οι ερευνητές μελετούν χιλιάδες χειρόγραφα, καταγράφουν και συνδέουν τους οικισμούς καταγωγής των προσφύγων, ακολουθούν την πορεία τους και εντοπίζουν πού εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, σε τι είδους οικήματα διέμειναν αρχικά, αν έλαβαν αγροτικό κλήρο και πώς ενσωματώθηκαν στην εδώ πραγματικότητα.

Μεγάλο ενδιαφέρον...
✒ Μέσω της συγκεκριμένης μελέτης ήδη αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά 1.754 κωμοπόλεις και πόλεις προέλευσης των προσφύγων στην Ανατολία, ενώ θα εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για τις περιουσίες που άφησαν πίσω τους, αλλά και για την επίδραση που είχαν στους τόπους όπου εγκαταστάθηκαν. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον...
Η «προίκα» μας...
✒ Πόσο προικισμένη σε μνημεία είναι η περιοχή μας. Και τι δεν έχουμε. Αρχαία θέατρα, νεκρομαντεία, βυζαντινές εκκλησιές, ψηλά καμπαναριά, κάστρα, πέτρινα γεφύρια, λιθόκτιστα καλντερίμια, τζαμιά, λουτρά. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον που τα αναδεικνύει ακόμα περισσότερο. Αυτός είναι ο πραγματικός μας πλούτος, ξεκάθαρα! (στη φωτό –του Μιχ. Βακάρου- το γεφύρι Καμπέρ Αγά στους Μηλιωτάδες Ζαγορίου).

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.