ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δε δώσαμε σημασία!
✒ Πολλή συζήτηση έγινε γύρω από τις επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Γιάννενα και τις εξαγγελίες του. Οι πιο πολλοί έμειναν κυρίως στον άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, ενώ ένα άλλο έργο, παρά τη μεγάλη του σημασία για τον τόπο μας, δεν έλαβε την προσοχή που του αξίζει.

Γύρω από τη λίμνη...
✒ Ο λόγος για τον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο που θα «αγκαλιάσει» όλη την Παμβώτιδα! Έργο με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ, το οποίο εξήγγειλε ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεσμευόμενος ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για χρηματοδότηση!

Σπουδαίο έργο...
✒ Κι όμως, για τα Γιάννενα είναι μία σπουδαία παρέμβαση αυτή για διάφορους λόγους, ένα... όνειρο πολλών ετών που παρέμενε στο συρτάρι! Να λοιπόν που έφτασε η ώρα να λάβει σάρκα και οστά. Φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία εξάλλου έχει φτιάξει και το κομμάτι του πεζόδρομου που όλοι απολαμβάνουμε σε Ανατολή - Κατσικά.

Οι ιδιοκτησίες...
✒ Ας μη γελιόμαστε. Είναι πολύ δύσκολο το εγχείρημα, κυρίως εξαιτίας των ιδιοκτησιών κατά μήκος της παρόχθιας ζώνης, στις οποίες εξάλλου «σκόνταψε» και η προσπάθεια της δημοτικής αρχής Μπέγκα να φτιάξει πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο στο τμήμα από τον Μάτσικα ως το Πέραμα.

Και το περιβάλλον...
✒ Φυσικά, πέρα από το ιδιοκτησιακό, το εγχείρημα θα αντιμετωπίσει και αντιδράσεις περιβαλλοντικής φύσεως, αφού για την υλοποίησή του θα πρέπει να γίνουν αρκετές σημαντικές παρεμβάσεις περιμετρικά της λίμνης. Ο σχεδιασμός του λοιπόν πρέπει να λάβει υπόψη πολλές παραμέτρους.

Θα «σπάσουν αυγά»;
✒ Προφανώς αυτά τα γνωρίζει ο Αλέκος Καχριμάνης και ξέρει ότι αναλαμβάνει μία πολύ απαιτητική αποστολή, κάτι αντίστοιχο με τη Λεωφόρο Νιάρχου που ήδη κατασκευάζεται στο Λεκανοπέδιο. Θα χρειαστούν από μέρους του ίδιου και των συνεργατών του αποφασιστικότητα, γερό... στομάχι και διάθεση να «σπάσουν αυγά» για να γίνει η ομελέτα!

Πρώτα η μελέτη...
✒ Αν η Περιφέρεια και ο κ. Καχριμάνης επιδείξουν την ίδια θέληση για τον παραλίμνιο πεζόδρομο με εκείνη που έβαλαν μπροστά για τη Νιάρχου, τότε το έργο θα γίνει. Σε πρώτη φάση, θα έχει ενδιαφέρον η πρόταση - μελέτη που θα υποβάλλουν για χρηματοδότηση στο «Αντ. Τρίτσης». Τι θα περιλαμβάνει όσον αφορά πλάτος, υλικά κατασκευής, τεχνικά έργα, διαχείριση αναχώματος Αμφιθέας κλπ...

Μοναδική στη χώρα!
✒ Τι θα σημάνει για τα Γιάννενα ένας πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος που θα αγκαλιάζει ολόκληρη την Παμβώτιδα; Καταρχήν, θα καταστήσει την πόλη μας τη μοναδική της χώρας με μία τέτοια υποδομή, την οποία δεν θα απολαμβάνουμε μόνο οι Γιαννιώτες, αλλά και οι επισκέπτες.

Ούτε στην Ευρώπη...
✒ Στην Ελλάδα μόνο η λίμνη της Καστοριάς θα μπορούσε να έχει κάτι ανάλογο, αλλά δεν το έχει. Ψάχνοντας λίγο, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη καταφέραμε να εντοπίσουμε πόλη με λίμνη που να διαθέτει έναν ολοκληρωμένο πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο γύρω απ’ αυτήν.

Μόνο στη Σλοβενία!
✒ Για παράδειγμα, στη Λωζάνη και τη Λουκέρνη της Ελβετίας βρίσκεις πεζόδρομους και ποδηλατικές διαδρομές σε τμήματα της όχθης στις λίμνες τους, όχι όμως στην έκταση για την οποία μιλάμε. Ούτε καν η περίφημη λίμνη Κόμο της Ιταλίας διαθέτει κάτι τέτοιο. Πιο εκτενείς υποδομές πεζοπορίας και ποδηλασίας βρίσκει κανείς στο Μπλεντ της Σλοβενίας.

Θα βελτιώσει...
✒ Με άλλα λόγια, τα Γιάννενα θα αποκτήσουν μία υποδομή μοναδική στο είδος της, η οποία με την κατάλληλη ανάδειξη και προβολή θα βελτιώσει σημαντικά το τουριστικό και αθλητικό προϊόν της, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις προοπτικές της! Αρκεί μόνο να γίνει και πάντα χωρίς να παραβλέπεται η ανάγκη προστασίας της Παμβώτιδας.

Κανονικός χειμώνας...

✒ Αλλού έριξε χιόνι, αλλού χαλάζι, αλλού ποτάμια και χείμαρροι φούσκωσαν από τις βροχές, ενώ τα θερμόμετρα στα ορεινά έδειξαν αρνητικές θερμοκρασίες! Ο χειμώνας μπήκε με... άγριες διαθέσεις. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας κάνει πολλά καψόνια! Καλό μήνα!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.