ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μόνο ο «Λάμποβος»!
✒ Μία εμποροπανήγυρη έγινε φέτος σε όλη την Ήπειρο και αυτή δεν είναι άλλη από τον περίφημο «Λάμποβο» της Παραμυθιάς, το παλιότερο και πιο γνωστό παζάρι της Ηπείρου, που είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Πολλά γράφτηκαν...
✒ Πολλά γράφτηκαν για την απόφαση του Δήμου Σουλίου να προχωρήσει κανονικά στη διοργάνωσή του, παρά την αντίθετη άποψη επιστημόνων και κυρίως του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης της εμποροπανήγυρης.

Βγάζουν... σπασμένα!
✒ Η αλήθεια είναι όμως ότι η ακύρωση του «Λάμποβου» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα ήταν μεγάλο πλήγμα για την Παραμυθιά, που μόνο τουριστική περιοχή δεν τη λες. Τα μαγαζιά της πόλης, ιδιαίτερα αυτά της εστίασης, βγάζουν πολλά... σπασμένα από τους επισκέπτες του παζαριού.

Μεγάλος ο τζίρος...
✒ Όλοι πριν ή μετά τη βόλτα σ’ αυτό κάθονται για φαγητό, ποτό, καφέ. Και μιλάμε για πολύ κόσμο που αφήνει μεγάλο τζίρο, τον οποίο έχουν απόλυτη ανάγκη οι επαγγελματίες της εστίασης στην περιοχή. Όσο για τον Δήμο Σουλίου, τα έσοδα από τον «Λάμποβο» είναι πολλά και γι’ αυτόν.

Χωρίς συνωστισμό...
✒ Πήγαν φίλοι της στήλης στο παζάρι και, όπως μας μετέφεραν, ούτε πολύ συνωστισμό είδαν, ούτε προβλήματα. Όλοι οι πολίτες ήταν με μάσκα, η κίνηση γινόταν προς μία μόνο κατεύθυνση, ενώ υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία παρά το γεγονός ότι ήταν βράδυ καθημερινής. Αυτά...

Οι καλαμιώνες...
✒ Πάμε τώρα και λίγο στα της Παμβώτιδας και συγκεκριμένα στους καλαμιώνες της που, αν δεν κάνουμε λάθος, έχουν αυξηθεί σε έκταση το τελευταίο διάστημα. Προέκυψαν μάλιστα και νέοι σε σημεία που παλιότερα δεν υπήρχαν.

«Φύτρωσαν» κι αλλού!
✒ Μιλάμε για την ακτή Μιαούλη όπου κατέληξαν περιπλανώμενες νησίδες με καλάμια, ρίζωσαν και επεκτάθηκαν. Το ίδιο έγινε και κατά μήκος του παραλίμνιου πεζόδρομου του Κατσικά. Το μεγαλύτερο τμήμα της όχθης του έχει καλυφθεί με «δάση» από καλάμια, με αποτέλεσμα να μη μπορεί κανείς να δει τη λίμνη.

Εκπονεί μελέτη...
✒ Πρόκειται για πρόβλημα που πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να δουν σοβαρά και να καταστρώσουν ένα σχέδιο αντιμετώπισής του. Κάτι ανακοίνωσε προχθές ο Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας για μελέτη που εκπονεί σχετικά με τον καλαμιώνα της λίμνης, όμως δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς τμήμα του εννοεί...

Να μη γίνει... έλος!
✒ Ο Φορέας απηύθυνε έκκληση σε όσους κατοικούν πέριξ της λίμνης να μην βάζουν φωτιές στους καλαμιώνες τονίζοντας ότι αυτές μπορεί να βλάψουν το οικοσύστημα. Ωστόσο, πρέπει ο ίδιος επιτέλους να αναλάβει δράση για να μη συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη επέκτασή τους. Δε μπορεί η λίμνη να μεταβληθεί σε... έλος!

Σοβαρή συζήτηση...
✒ Κάνει λόγο για διαχείρισή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μη διαταραχθεί η επιβίωση των πουλιών που ζουν σ’ αυτούς. Σύμφωνοι, αλλά τα πουλιά μπορούν να ζήσουν και σε μικρότερης έκτασης καλαμιώνες όπως και στο παρελθόν. Άρα, πρέπει να γίνει επιτέλους μία σοβαρή συζήτηση για το θέμα και να δουν οι συναρμόδιοι φορείς τι θα κάνουν με τα καλάμια.

Ησύχασαν οι παραλίες..

. ✒ Λίγους παραθεριστές βρήκε ο Οκτώβριος στα παράλια της Ηπείρου. Ησύχασαν οι πλαζ και οι θάλασσες. Ακόμα και ο πολύβουος το καλοκαίρι Βάλτος στην Πάργα άδειασε από κόσμο (φωτό). Το πολύ – πολύ να κατέβει κανένας χειμερινός κολυμβητής για μία βουτιά όταν το επιτρέψει ο καιρός... Προσαρμογή τώρα στο φθινόπωρο που μπήκε για τα καλά!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.