ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μήνυμα φοιτητή...
✒ Ένα ενδιαφέρον μήνυμα έστειλε προχθές στην εφημερίδα, μέσω email, φοιτητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ενδιαφέρον από την άποψη ότι αποτυπώνει τον τρόπο σκέψης μίας διόλου ευκαταφρόνητης μερίδας των σπουδαστών που ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο ίδρυμα με φυσική παρουσία.

Ψάχνει προσφορές...
✒ Ευγενέστατος ο εν λόγω, μας ενημερώνει ότι είναι ανεμβολίαστος και ρωτάει αν τυχόν γνωρίζουμε διαγνωστικά κέντρα ή φαρμακεία της πόλης τα οποία να κάνουν προσφορές διενέργειας rapid test σάλιου για φοιτητές όπως εκείνος!

Αρκετά τα λεφτά!
✒ Προφανώς δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει οικονομικά στη διενέργεια δύο rapid tests την εβδομάδα, τα οποία, όπως είναι γνωστό, επιβαρύνουν την τσέπη του κάθε ανεμβολίαστου φοιτητή με ένα ποσό το οποίο, εδώ που τα λέμε, δεν είναι και ευτελές. Αναζητά λοιπόν τρόπο να πληρώνει λιγότερα...

Δική του ευθύνη...
✒ Μπήκαμε στον πειρασμό να του γράψουμε: «Γιατί δεν κάνεις το εμβόλιο και να ξεγνοιάσεις μία κι έξω από rapid test κλπ; Τι φοβάσαι;». Δεν το κάναμε όμως. Είναι δική του προσωπική απόφαση αυτή. Φοιτητής είναι, ξέρει πώς έχει το πράγμα. Ας αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών του!

Ξεκινάει η χρονιά!
✒ Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ετοιμάζεται πυρετωδώς για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς από την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου. Η δε Σύγκλητος στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα, όπως ήταν αναμενόμενο, την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Ποιος δεν θέλει;
✒ Ποιος δε θέλει να επιστρέψουν κανονικά οι φοιτητές στα αμφιθέατρα, τα εργαστήρια και τις κλινικές. Μόνο που αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Ευτυχώς σε ποσοστό 80% περίπου είναι εμβολιασμένοι, ενώ το ποσοστό σε καθηγητές και διοικητικό προσωπικό είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Ας το σκεφτούν...
✒ Φυσικά, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ειδικά στους φοιτητές υπάρχει αρκετό περιθώριο για αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων. Καλό θα ήταν λοιπόν να το πάρουν λίγο πιο... ζεστά όσοι δεν έκαναν το εμβόλιο. Για να κυλήσει η νέα χρονιά χωρίς παρατράγουδα!

Οι καταλήψεις...
✒ Στον τομέα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πάλι, με το «καλημέρα» της νέας σχολικής χρονιάς ξεκίνησαν καταλήψεις, με αποτέλεσμα και εδώ στην Ήπειρο να κλείσουν αρκετά σχολεία, τα περισσότερα εκ των οποίων παραμένουν ακόμα κλειστά.

Συνωστίζονται...
✒ Τι ζητούν οι μαθητές; Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων στο λύκειο, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ και... πιο πολύ υγειονομικό υλικό στα σχολεία! Και την ώρα που απαιτούν αντισηπτικά κλπ, συνωστίζονται νυχθημερόν μέσα στα σχολεία κατά δεκάδες, με ό,τι κινδύνους κρύβει αυτό για διασπορά του ιού!

Ισχυρό «αντίδοτο»!
✒ Ωστόσο, φέτος υπάρχει ένα ισχυρό «αντίδοτο» στις καταλήψεις και δεν είναι άλλο από την τηλεκπαίδευση που εφαρμόζεται στα σχολεία τα οποία κλείνουν, ώστε η πλειοψηφία των μαθητών τους να μη χάνει μαθήματα. Όσο για εκείνους που κάνουν κατάληψη, κρίμα δεν είναι να φορτώνονται απουσίες από την αρχή της χρονιάς;

Εδώ γίνεται μάχη...
✒ Ας ελπίσουμε ότι θα το σκεφτούν λίγο καλύτερα και, αντί να κλείνουν άσκοπα τα σχολεία, θα συμβάλλουν τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, στην προστασία της σχολικής κοινότητας από την πανδημία. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία κανονική μάχη. Δε χωρούν λοιπόν... καπρίτσια!

Είναι ακόμα εδώ...

✒ Κι όμως, πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη παρουσία του φεστιβάλ φωτογραφίας Photometria στα Γιάννενα, το οποίο άντεξε και αντέχει χάρη στο πείσμα των διοργανωτών του και κόντρα στις δυσκολίες και είναι ακόμα εδώ. Οι εκθέσεις του έχουν πλημμυρίσει και πάλι την πόλη, δίνοντας μία νότα τέχνης και πολιτισμού που την έχουμε ανάγκη...
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.