ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μικρό... καλάθι!
✒ Τα ξενοδοχεία στον Νομό Ιωαννίνων άνοιξαν, αλλά ας μη γελιόμαστε. Τα πράγματα τουλάχιστον για το καλοκαίρι είναι δύσκολα για την περιοχή μας όσον αφορά στο τουριστικό κομμάτι και καλό θα ήταν όλοι να κρατούν μικρό... καλάθι.

Δεν προσήλκυαν...
✒ Εξάλλου, ποτέ τα Γιάννενα δεν προσήλκυαν πολλούς επισκέπτες την θερινή περίοδο, αφού την πρωτοκαθεδρία παίρνουν τα παράλια της Ηπείρου όπου μπορούν οι παραθεριστές να απολαύσουν κλασικές καλοκαιρινές διακοπές και κυρίως μπάνια!

Μετρημένα «κουκιά»!
✒ Σ’ εμάς εδώ συνήθως έρχονται τέτοια εποχή σχολεία που κάνουν εκδρομή, επισκέπτες με αφορμή μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως ορεινοί αγώνες δρόμου, πρωταθλήματα κλπ. ή επιστήμονες που συμμετέχουν κατά εκατοντάδες σε συνέδρια, κυρίως ιατρικά.

Εκδρομές, συνέδρια...
✒ Οι σχολικές εκδρομές έχουν ακυρωθεί, συνέδρια δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν το ερχόμενο φθινόπωρο, αφού μιλάμε για μαζικές συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους, ενώ οι πιο πολλές αθλητικές διοργανώσεις φαίνεται πως θα διεξαχθούν κανονικά φέτος, οπότε στον τομέα αυτό κάτι θα γίνει...

Χάσαμε το Ισραήλ!
✒ Μεγάλο πλήγμα φυσικά, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», είναι οι πολεμικές συγκρούσεις του Ισραήλ με τη Χαμάς, εξαιτίας των οποίων τα Γιάννενα στερούνται Ισραηλινούς τουρίστες που είναι αρκετοί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας.

Καλύτερες εποχές!
✒ Με τα παραπάνω δεν θέλουμε να «μαυρίσουμε» την ψυχή των επαγγελματιών του κλάδου. Ξέρουν, εξάλλου, από μόνοι τους την πραγματικότητα. Εμείς απλές διαπιστώσεις κάνουμε. Ο αγώνας όμως για την προσέλκυση επισκεπτών, εγχώριων ή ξένων δεν σταματά. Εξάλλου, ακολουθούν φθινόπωρο και χειμώνας που είναι πιο προνομιακές τουριστικά εποχές για τα Γιάννενα!

Κάνουν αγώνα...
✒ Θα ήταν παράλειψη αν δεν γίνει εδώ μία αναφορά στη συστηματική δουλειά που κάνει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αν μάλιστα ευοδωθούν οι επαφές με τη δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους της Ευρώπης, του χρόνου θα... πανηγυρίζουμε!

Σημαντικό βήμα...
✒ Αναμφισβήτητα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και μία εξαιρετική είδηση η ένταξη στο ΕΣΠΑ πράξης για τη διαχείριση βιοαποβλήτων στον Δήμο Ιωαννιτών. Με απλά λόγια, πρόκειται για τη διαδικασία μετατροπής των περισσευμάτων της κουζίνας και του κήπου μας σε κομπόστ, δηλαδή λίπασμα!

Από κήπο και κουζίνα...
✒ Όταν μπουν οι χαρακτηριστικοί καφέ κάδοι και μοιραστούν στους πολίτες οι ειδικές οικιακές σακούλες, θα μπορούμε να διαθέτουμε για ορθή διαχείριση από τσόφλια αβγών μέχρι φλούδες φρούτων, λαχανικά, παλιά φαγητά και ό,τι βγαίνει από κήπους και γλάστρες!

Μεγάλες οι ποσότητες!
✒ Μιλάμε για μεγάλες ποσότητες βιοαποβλήτων που σήμερα, δυστυχώς, καταλήγουν στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων και από κει σε χωματερές, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ κλπ., ενώ υπάρχει άλλος τρόπος απολύτως φιλικός προς το περιβάλλον για να τα διαχειριστούμε.

Όλοι ωφελημένοι...
✒ Αργήσαμε ως Δήμος να εισέλθουμε στην εποχή της ορθής διαχείρισης των βιοαποβλήτων; Σίγουρα αργήσαμε! Όμως, κάλλιο αργά παρά... αργότερα. Και να έχουμε κατά νου ότι με τη μείωση των συμβατικών απορριμμάτων θα μειωθούν και τα τέλη που πληρώνει ο Δήμος γι’ αυτά, άρα καλό θα είναι αυτό και για τη δική μας τσέπη!

Θέλει εκπαίδευση!
✒ Μόνο που ο Δήμος πρέπει να εκπαιδεύσει τους πολίτες για να πετύχει η διαδικασία. Αν δεν γίνει πλήρης ενημέρωση και δεν πειστούν οι Γιαννιώτες για τα οφέλη της διαδικασίας, λίγοι θα την υιοθετήσουν. Εδώ η ανακύκλωση και δεν έχει φτάσει ακόμα σε ικανοποιητικό ποσοστό...

Άμεσα τα χόρτα...
✒ Έχει όντως μία τεράστια έκταση στην ευθύνη της η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου να περιποιηθεί, όμως υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να έχουν προτεραιότητα επειδή είναι πολυσύχναστα! Ένα από αυτά είναι το Πάρκο Κατσάρη όπου πρέπει άμεσα να κόψουν τα χόρτα τα οποία φούντωσαν (φωτό). Αλλιώς θα γίνει... ζούγκλα!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.