ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

«Όχι» σε όλα...
✒ Τη διαφωνία της στο νομοσχέδιο Κεραμέως που επιφέρει αλλαγές στο καθεστώς εισαγωγής φοιτητών στα ΑΕΙ και προβλέπει τη σύσταση αστυνομικού σώματος επιτήρησης των χώρων τους εξέφρασε και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μάλιστα, με απόφασή της απορρίπτει κάθε «πτυχή» του σ/ν! Τίποτε θετικό δεν βρίσκει...

Από την τσέπη μας...
✒ Δικαίωμά της να διαφωνεί. Όπως δικαίωμα δικό μας είναι να κρίνουμε τις αποφάσεις της. Τα Πανεπιστήμια, βλέπεις, είναι δημόσιοι εκπαιδευτικοί φορείς, λειτουργούν με χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη των φορολογουμένων, δηλαδή όλων μας. Εμείς, εξάλλου, πληρώνουμε κάθε φορά και τα όποια... σπασμένα!

Η βάση εισαγωγής...
✒ Η στήλη επέλεξε σήμερα να σταθεί σε δύο – τρία σημεία της απόφασης της Συγκλήτου. Καταρχήν, τονίζει για το θέμα της καθιέρωσης μίας ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ ότι «ο νέος τρόπος δεν εγγυάται κατ’ ανάγκην την είσοδο υποψηφίων με περισσότερα ουσιαστικά προσόντα στα ΑΕΙ»!

«Δεν εγγυάται...»
✒ Και λίγο πιο κάτω προσθέτει με έμφαση: «Το Υπουργείο δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την είσοδο των πιο ικανών στο Πανεπιστήμιο. Η πρόσβαση των υποψηφίων στα φροντιστήρια εξαρτάται εν πολλοίς από την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους, τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους...». Μάλιστα!

Ποιος δεν στηρίζεται;
✒ Μάλλον εμείς ζούμε τελικά σε άλλον... πλανήτη; Γιατί απ’ ότι ξέρουμε από προσωπική εμπειρία αλλά και απ’ όσα βλέπουμε γύρω μας, δεν υπάρχει υποψήφιος Πανελλαδικών που να μην κάνει φροντιστήριο. Ακόμα και οι πιο φτωχές οικογένειες σφίγγουν το... ζωνάρι για να στηριχθούν τα παιδιά τους και να πετύχουν στις εξετάσεις.

Όσοι διαβάζουν...
✒ Οι πιο άνετοι οικονομικά έχουν την πολυτέλεια να κάνουν ιδιαίτερα, όμως ποιος υποψήφιος δίνει Πανελλαδικές τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς φροντιστήριο; Και απ’ ότι θυμόμαστε, όσοι διαβάζουν με σύστημα και προετοιμάζονται σωστά, περνούν –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- στη σχολή που θέλουν. Όσοι πάλι δίνουν εξετάσεις για... πλάκα, εισάγονται σε τμήματα του... πάτου με 2 και 3.000 μόρια!

Λιγότεροι απόφοιτοι...
✒ Η μείωση των εισακτέων θα οδηγήσει μετά βεβαιότητος στη μείωση του αριθμού των αποφοίτων ΑΕΙ, μετριάζοντας, έτσι, ένα από τα τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα στις διεθνείς αξιολογήσεις», ισχυρίζεται η Σύγκλητος. Να συμπληρώσουμε εμείς ότι θα μειωθούν και οι απόφοιτοι με πτυχίο χωρίς αντίκρισμα! Κάνουμε λάθος;

Χάνουν τόσα χρόνια!
✒ Γιατί, το θέμα δεν είναι να εισάγονται άπαντες στο Πανεπιστήμιο και να χάνουν πέντε, έξι, επτά χρόνια από τη ζωή τους χωρίς ουσιαστικό λόγο. Το θέμα είναι να μπαίνουν στα ΑΕΙ φοιτητές συνειδητοποιημένοι και οι υπόλοιποι να κατευθύνονται σε πιο πρακτικές για εκείνους επιλογές. Εξάλλου, το θέμα δεν είναι μόνο να μπει κανείς στο Πανεπιστήμιο αλλά και το να πάρει πτυχίο. Πολλοί δεν τα καταφέρνουν.

Περί επιτήρησης...
✒ Και κάτι τελευταίο, γιατί ο χώρος είναι περιορισμένος. Η Σύγκλητος διαφωνεί –και- με την ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια, αλλά και με τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας που θα ελέγχει όσους εισέρχονται στα ιδρύματα. Κάτι δηλαδή που γίνεται στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες.

Μπαίνει ο καθένας!
✒ Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι είναι ευχαριστημένη με το σημερινό καθεστώς. Με το γεγονός δηλαδή ότι καθημερινά περνούν από την κεντρική πύλη του ιδρύματος χωρίς κανένα έλεγχο εκατοντάδες άνθρωποι. Και καλά οι φοιτητές και οι διδάσκοντες. Οι υπόλοιποι πού πηγαίνουν και τι κάνουν; Δεν την... αγχώνει αυτό τη Σύγκλητο;

Τι ΑΕΙ θέλουμε;
✒ Τέλος πάντων, εμείς απλώς σχόλια διατυπώνουμε, άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις. Και το θέμα, κατά τη γνώμη μας, είναι τι Πανεπιστήμια θέλουμε ως χώρα. Αν αυτά τα ΑΕΙ που έχουμε σήμερα μας ικανοποιούν, τότε όλα καλά. Αν όχι, χρειάζονται αλλαγές, οι οποίες από κάπου πρέπει ν’ αρχίσουν.
Κάπως να φύγουν...
✒ Με κάποιο τρόπο ο Δήμος και το Δασαρχείο θα πρέπει να φροντίσουν να εξαφανίσουν τους κομμένους κορμούς των πλατάνων στην Παραλίμνιο περιοχή. Όσο είναι εκεί, θα προκαλούν μελαγχολία και θλίψη στους περαστικούς για τα δέντρα που χάθηκαν για πάντα...

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.