ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Παιδικές φωνές...
✒ Κανονικά τέτοια μέρα, παραμονή Χριστουγέννων, τα παιδιά παρέες – παρέες θα χτυπούσαν από νωρίς το πρωί τα κουδούνια στα σπίτια για να πουν τα κάλαντα και να πάρουν το χαρτζιλίκι και τα κεράσματά τους. Παντού θα ηχούσαν παιδικές φωνές και γιορτινές μελωδίες...

Χωρίς κάλαντα...
✒ Τα... πήρε όμως και τα κάλαντα ο κορωνοϊός, όπως σάρωσε τόσα άλλα πράγματα στη ζωή μας τους τελευταίους εννέα μήνες. Φέτος δεν θα βγουν τα παιδιά, δεν θα τα... ψάλουν στα σπίτια, θα χάσουν και το καθιερωμένο «μεροκάματο»! Δεν υπάρχει κωδικός για τέτοιου είδους μετακινήσεις.
Τι θα γινόταν...
✒ Επιβεβλημένη η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου όσο κι αν μας ενοχλεί που θα στερηθούμε τη συγκεκριμένη παράδοση. Φαντάσου τον συνωστισμό που θα προκαλούνταν και τα μηνύματα που θα έστελνε η μετακίνηση τόσων παιδιών και «παιδιών» παραμονή Χριστουγέννων.

Πάνε τα προεόρτια!
✒ Θα απουσιάσει φέτος και το «έθιμο» των προεόρτιων γιορτασμών στα Γιάννενα, με κλαρίνα, νταούλια, ψημένα σουβλάκια και λουκάνικα στις καφετέριες, τις ταβέρνες και όπου αλλού μπορεί να στηθεί μία πρόχειρη ψησταριά και να μαζευτεί κόσμος. Αυτό δε θα μας λείψει και πολύ, εδώ που τα λέμε!
Ας είναι μεσημέρι...
✒ Όσο για το ρεβεγιόν, ας είναι και μεσημεριανό, δεν πειράζει. Ας μη φορέσουν τουαλέτες και ακριβά κοσμήματα οι κυρίες και κοστούμια οι κύριοι. Ας μην είναι χτενισμένα περίτεχνα τα μαλλιά, ας μη μυρίζουν ακριβά αρώματα, ας μην ανταλλάσσονται τυπικά δώρα και ακόμα πιο τυπικές ευχές.

Γκουρμέ, σαμπάνια...
✒ Σημασία δεν έχει η δεξίωση, το αν υπάρχουν μπόλικοι γκουρμέ μεζέδες στο τραπέζι, ούτε το πόσο αλαβάστρινο είναι το σερβίτσιο στο οποίο σερβίρονται τα εδέσματα. Σημασία δεν έχει ούτε αν θα πιούμε σαμπάνια ή θα την... στερηθούμε φέτος. Ας τα αφήσουμε, έστω για λίγο, πίσω μας αυτά.
Άλλο το νόημα!
✒ Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων δεν έχει καμία σχέση με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ούτε ήταν ποτέ αυτό, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με τα’ όνομά τους. Άσχετα αν εμείς έχουμε... αλλάξει τα φώτα σε μία ξεκάθαρα θρησκευτική γιορτή που την κάναμε την πιο κοσμική!

Ίσως ξαναβρούμε...
✒ Ίσως η πανδημία που επέβαλλε την περικοπή όλων όσων συνήθως κάνουμε τα Χριστούγεννα να έχει κι ένα καλό μέσα στα τόσα αρνητικά. Να συμβάλλει στο να ξαναβρούμε το αληθινό νόημα των γιορτών που –πρέπει να- είναι οικογενειακές και κατά κάποιο τρόπο λιτές.
Ένα τραπέζι...
✒ Ένα μικρό γιορτινό τραπέζι με λίγα άτομα αύριο το μεσημέρι μπορεί να αποδειχθεί καλύτερο από γλέντια, δεξιώσεις και ξεφαντώματα περασμένων ετών. Καλό φαγητό, κρασί, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μπορείς να πεις ότι το ρεβεγιόν είναι πλήρες!

Τα αυτονόητα...
✒ Φυσικά, πάνω και πέρα απ’ όλα μετράει το να βρεθεί ξανά μία οικογένεια γύρω από το ίδιο τραπέζι, να δουν και να ακούσουν ο ένας τον άλλο. Μιλάμε για αυτονόητα πράγματα, τα οποία παλιότερα ίσως και να μην ήταν ακριβώς έτσι, με το τρέξιμο, τις υποχρεώσεις, τα ψώνια, τις πολύβουες συνάξεις.

Η ζεστασιά μετράει!
✒ Καλή διάθεση να υπάρχει, ζεστή ατμόσφαιρα και κάπως έτσι πού ξέρεις, ίσως ξαναβρούμε κάτι απ’ το πραγματικό νόημα των γιορτών και το κρατήσουμε και για τα επόμενα χρόνια. Όταν πια θα έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό και θα επιστρέψουμε στις γνωστές μας συνήθειες...

Δώρο απ’ τον «Άη Βασίλη»!
✒ Ωραία ιδέα αυτή του «Χωριού του Άι Βασίλη» στο Ψυχαγωγικό Πάρκο Φρόντζου. Παραγγέλνεις το δώρο για τα παιδιά και τους δικούς σου ανθρώπους και στο φέρνει ο ίδιος ο Άη Βασίλης με την άμαξά του! Το «Χωριό» κάνει επίσης live μεταδόσεις, ενώ στο κανάλι του στο youtube μπορεί κανείς να παρακολουθήσει χειροτεχνίες, παραστάσεις και άλλα γιορτινά δρώμενα! Ήρθε για να μείνει στα Γιάννενα ο «Άη Βασίλης» κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.