ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Τόσα πλεονεκτήματα…
✒ Υπέροχη φύση, μοναδικά πολιτιστικά μνημεία, εναλλακτικές δραστηριότητες σε μονοπάτια βουνών, λίμνες και ποτάμια… πόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα δε διαθέτει ο τόπος μας που θα μπορούσαν να τον μετατρέψουν σε απόλυτο προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Πάντα ανακαλύπτεις…
✒ Κάποιες προσπάθειες γίνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά από την Περιφέρεια, όμως πάντα ανακαλύπτει κανείς κρυμμένα «μυστικά» και ευκαιρίες που μπορούν να δώσουν ανάσες ζωής σε απομακρυσμένους τόπους της Ηπείρου που σήμερα αντιμετωπίζουν την ερήμωση.

Παιδικές κατασκηνώσεις…
✒ Για παράδειγμα, πόσες κλειστές σήμερα παιδικές κατασκηνώσεις δεν υπάρχουν σε ορεινά χωριά της περιοχής μας με πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, οι οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο δίνοντάς τους πολύτιμο «οξυγόνο» ζωής;

Κλειστές και έρημες!
✒ Αρκετές είναι η απάντηση, όμως στην πλειοψηφία τους παραμένουν αναξιοποίητες, έρημες και παραδομένες στη φθορά του χρόνου. Σε πιάνει θλίψη όταν αντιλαμβάνεσαι την αδιαφορία γι’ αυτές τόσο του Κράτους στο οποίο και ανήκουν, όσο και των κατά τόπους Δήμων…

Στην Πηγή Κόνιτσας…
✒ Αφορμή για τα παραπάνω μας έδωσε χθεσινή ανάρτηση στο Facebook του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη, ο οποίος επαναφέρει το θέμα των κλειστών και αναξιοποίητων παιδικών κατασκηνώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πηγή Κόνιτσας. Μίας υποδομής με αξιόλογες εγκαταστάσεις.

Αναπτυξιακό «εργαλείο»!
✒ Οι συγκεκριμένες κατασκηνώσεις βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη εδώ και πολλά χρόνια, με τον κ. Καραγιάννη να τονίζει: «Ένα αναπτυξιακό "εργαλείο" της περιοχής ρημάζει από την κρατική αδιαφορία και την απουσία δυναμικών παρεμβάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης». Υπενθυμίζει δε ότι ο ίδιος ως βουλευτής είχε φέρει το θέμα στη Βουλή το 2017.

Κρίμα δεν είναι;
✒ Κρίμα δεν είναι ένας τόσο ωραίος χώρος και όλα αυτά τα πέτρινα κτίρια να ρημάζουν εδώ και δεκαετίες; Κρίμα επίσης δεν είναι να μένουν αναξιοποίητες οι αντίστοιχες παλιές παιδικές κατασκηνώσεις του υπουργείου Παιδείας στο Βασιλικό Πωγωνίου; Δημόσια περιουσία που πάει χαμένη. Υπάρχουν φυσικά και άλλα παραδείγματα!

Απαιτείται σχέδιο!
✒ Φυσικά, για να αξιοποιηθούν οι παλιές αυτές κατασκηνώσεις, που κάποτε λίγο έλειψε να περάσουν στο ΤΑΥΠΕΔ, χρειάζεται σχέδιο και δουλειά. Απαιτούνται προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα στους Δήμους, στα γεωγραφικά όρια των οποίων βρίσκονται και στα αντίστοιχα υπουργεία που έχουν την ιδιοκτησία.

Αν παραχωρούνταν…
✒ Αν τα υπουργεία τις παραχωρήσουν στους Δήμους -κι εδώ μπορεί να βοηθήσει και η Περιφέρεια- τότε εκείνοι θα μπορούσαν να αναζητήσουν χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά πακέτα και να τις αξιοποιήσουν κατάλληλα, είτε ξανά ως κατασκηνώσεις για τη φιλοξενία παιδιών, είτε και για άλλους σκοπούς.

Υπάρχει προηγούμενο!
✒ Αυτό δεν έγινε στα Γιάννενα με το Πάρκο Πυρσινέλλα που παραχωρήθηκε στον Δήμο από το ελληνικό Κράτος; Υπάρχει λοιπόν προηγούμενο. Αλλά είπαμε, χρειάζεται σχέδιο και δουλειά εκ μέρους όσων Δήμων διαθέτουν παλιές παιδικές κατασκηνώσεις όπως αυτοί της Κόνιτσας και του Πωγωνίου.

Στο Γρεβενίτι…
✒ Εδώ αξίζει όμως να γίνει αναφορά σε μία παιδική κατασκήνωση της περιοχής μας που είναι ενεργή, αυτή του Ορθόδοξου Συλλόγου «Απόστολος Παύλος» στο Γρεβενίτι Ζαγορίου. Κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί δεκάδες παιδιά, μικρούς και μεγάλους μαθητές, οι οποίοι δίνουν ζωή στην περιοχή. Καθόλου άσχημα!

Το Σούλι… ζωντανεύει!
✒ Γίνονται πράγματα τελευταία στον ιστορικό χώρο του Σουλίου. Από τη μία μεριά, προχωρά η νέα οδική σύνδεση των χωριών του με την Εγνατία Οδό. Έργο μεγάλο και καίριο για την περιοχή. Από την άλλη, δεν μπορείς να μη χαίρεσαι βλέποντας να αναστηλώνονται κτίρια που αποτελούν σημείο αναφοράς για τον τόπο όπως η οικία Μπούση (φωτό) ή κάποια από τα πέτρινα πηγάδια του.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.