ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

«Μουντό» φθινόπωρο…
✒ Σε τι… μουντό φθινόπωρο έχουμε μπει. Μοιάζει χειρότερο από την άνοιξη της καραντίνας που περάσαμε και δεν την καταλάβαμε. Η επέλαση της πανδημίας συνεχίζεται και κανείς δε μπορεί να πει με ασφάλεια πού θα μας οδηγήσει αυτό.

Στατιστικά στοιχεία…
✒ Εντύπωση έχουν προκαλέσει σε πολύ κόσμο τα στατιστικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για το πώς κινήθηκαν οικονομικά η εστίαση και τα καταλύματα το καλοκαίρι, αμέσως δηλαδή μετά τη λήξη του πρώτου lockdown. Λες και περίμεναν κάτι διαφορετικό.

Κάτω τα καταλύματα!
✒ Τον Ιούλιο, λέει, οι επιχειρήσεις καταλυμάτων στα Γιάννενα κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών ύψους 69,1%, έναντι 82,9% του Ιουνίου, πάντα συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Δεν έγινε δηλαδή κάποια… έκρηξη στις δουλειές όπως κάποιοι ανέμεναν!

Και στα παράλια!..
✒ Περίπου ίδια ήταν η εικόνα και στους γειτονικούς Νομούς, που είναι πολύ πιο τουριστικοί το καλοκαίρι. Στην Πρέβεζα ο Ιούλιος ήταν πεσμένος σε ποσοστό 69,2%, ενώ στη Θεσπρωτία η πτώση του τζίρου ήταν κάπως πιο μικρή κι ανήλθε στο 58,4%. Έτσι έχει το πράγμα στον τομέα των καταλυμάτων…

Σιγά μην έσπευδαν…
✒ Η αλήθεια είναι ότι δεν θα έπρεπε να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο, δηλαδή με το που βγήκαμε από την καραντίνα να σπεύσουν μαζικά οι τουρίστες να κάνουν διακοπές στην Ήπειρο κλείνοντας με μία ανάσα δωμάτια σε ξενοδοχεία, ξενώνες κ.λ.π.. Ο κόσμος ήταν και παραμένει «μουδιασμένος», οπότε, στον τόπο τα βιολιά!

Καλύτερα η εστίαση!
✒ Ο κλάδος της εστίασης πάλι έχασε λιγότερο σε σχέση με πέρυσι κι αυτό είναι φυσικό, αφού μετά το ανοιξιάτικο lockdown όλοι… ξεθαρρέψαμε και βγήκαμε για φαγητό, ποτό, καφέ, να ξεσκάσουμε λίγο! Στα Γιάννενα η πτώση τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι ήταν 12,6%, ενώ το ποσοστό αυτό εμφανίζεται πολύ πιο υψηλό σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία.

Ίσως τα χειρότερα…
✒ Κάπως έτσι, λοιπόν, έχει η κατάσταση και να λείπουν οι γκρίνιες γιατί ίσως μπροστά μας έχουμε ακόμη χειρότερα, που μακάρι να μην ισχύσει αυτό. Πάντως, τα σημάδια δεν είναι καλά και σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μπαίνει σε πρώτο πλάνο η ατομική ευθύνη, η οποία φαίνεται να έχει… εγκαταλείψει πολύ κόσμο!

Στη μέση το Κ.Ψ.Υ.
✒ Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων, το οποίο έχουν βάλει στη μέση τα δύο Νοσοκομεία της πόλης μας, Πανεπιστημιακό και «Χατζηκώστα» και… μονομαχούν για το ποιος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισής του! Μπρα ντε φερ που θα έχει και συνέχεια…

Το διεκδικούν…
✒ Το Κέντρο λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια υπό τη διοικητική και οικονομική ευθύνη του «Χατζηκώστα», όμως ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Π.Γ.Ν.Ι. κ. Θωμάς Υφαντής θεωρεί ότι πρέπει να περάσει στην Πανεπιστημιακή Κλινική, κάνοντας μάλιστα λόγο για οικειοποίηση, κάτι που αρνείται ο Ψυχιατρικός Τομέας του πρώτου ιδρύματος.

Αν μείνει «Χ/κώστα»…
✒ Δεν ξέρουμε ποιος έχει δίκιο, αλλά το πράγμα είναι απλό. Αν το Κέντρο Ψυχικής Υγείας παραμείνει στην ευθύνη του «Χατζηκώστα», θα συνεχίσει να πορεύεται ως έχει, προσφέροντας αυτές τις υπηρεσίες που προσφέρει εδώ και τόσα χρόνια, οι οποίες και χρήσιμες είναι και καλές.

Θα αναβαθμιστεί!..
✒ Από την άλλη, αν τη διαχείρισή του αναλάβει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα δοθεί η δυνατότητά ουσιαστικής αναβάθμισης της δομής και των υπηρεσιών που αυτή παρέχει, καθώς, μην τρελαθούμε, άλλες δυνατότητες έχει η Ψυχιατρική Κλινική του Π.Π.Γ.Ν.Ι..

Πεσμένα φύλλα…
✒ Είχαν αρχίσει από καιρό να κιτρινίζουν τα φύλλα στα πλατάνια της Παραλιμνίου, προμηνύοντας την αλλαγή της εποχής. Και καθώς πέφτουν πλέον με τη βοήθεια του ανέμου δημιουργώντας ένα καφετί στρώμα δίπλα στη λίμνη, δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης. Φθινοπώριασε για τα καλά και μάλλον λίγο… πρόωρα. Ας είναι!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.