ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Εύλογη συζητήση…
✒ Πολλές συζητήσεις προκάλεσε στην πόλη η προχθεσινή ανακοίνωση δώδεκα γνωστών Γιαννιωτών ηθοποιών οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι, σε γενικές γραμμές, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, αγνοεί την ύπαρξή τους!

Καλή πρωτοβουλία…
✒ Ως αφορμή έλαβαν την αναβολή του φεστιβάλ «Η πόλη μας στη σκηνή», το οποίο είναι καλή πρωτοβουλία εκ μέρους του ΔΗΠΕΘΕ, αφού χρηματοδοτεί παραστάσεις που προτείνουν τοπικές θεατρικές ομάδες. Εντάξει, όντως φαίνεται πως υπήρξε κάποιο νομικό εμπόδιο στις επιχορηγήσεις που δικαιολογεί την απόφαση…

Υπάρχει θέμα!
✒ Όμως το συγκεκριμένο φεστιβάλ αποτελεί μόνο την… κορυφή του παγόβουνου. Το θέμα είναι γενικότερο και υπαρκτό. Το ΔΗΠΕΘΕ γενικά έχει μία αδυναμία σε «ξένους» συνεργάτες όταν κάνει τις δικές του παραγωγές. Προφανώς για να τους δίνει περισσότερη… αίγλη!

Μία κινητικότητα…
✒ Κι όμως, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται στα Γιάννενα μία ενδιαφέρουσα θεατρική δραστηριότητα που όσο πάει δυναμώνει. Νέες ομάδες δραστηριοποιούνται, θέατρα ανοίγουν, παραστάσεις ανεβάζουν, υπάρχει γενικά κινητικότητα…

Δε μπορεί να αγνοεί…
✒ Όλα αυτά δε μπορεί να τα αγνοεί το ΔΗΠΕΘΕ ή να τα περνάει… ξώφαλτσα διοργανώνοντας απλώς ένα κάποιο φεστιβάλ. Έχει χρέος να εκμεταλλεύεται, να αξιοποιεί και να αναδεικνύει το έμψυχο θεατρικό δυναμικό του τόπου μας που είναι αξιόλογο. Υπάρχει αυτή η πρόνοια και στον κανονισμό του!

Ας γίνονται πράγματα!
✒ Και κάτι ακόμα. Οι άνθρωποι του ΔΗΠΕΘΕ δε χρειάζεται να βλέπουν… ανταγωνιστικά την προσπάθεια που κάνουν ιδιωτικές θεατρικές ομάδες της πόλης. Δεν έχουν να φοβηθούν κάτι. Ίσα – ίσα πρέπει να τις στηρίζουν όσο μπορούν. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του και είναι καλό για όλους να γίνονται πράγματα στα Γιάννενα!

Να αναζητήσουν…
✒ Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για τη νέα Διοίκηση του Δημοτικού μας Θεάτρου. Ας κάνει μία συνάντηση με τους δώδεκα και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο κι ας αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας, με στόχο την ανάδειξη την τοπικής θεατρικής παραγωγής. Απλά πράγματα, δηλαδή…

«Ματιές στο Ζαγόρι»…
✒ Συνεχίζουμε με πολιτισμό και πάμε από τα θεατρικά δρώμενα στα φωτογραφικά και συγκεκριμένα στην έκθεση του Στέφανου Χρηστογούλα, ο οποίος παρουσίασε επί δεκαήμερο στο Λαογραφικό Μουσείο τις «Ματιές στο Ζαγόρι». Μία συλλογή 236 στιγμιότυπων από τον «τόπο πίσω από το βουνό»!

Αγάπησε τον τόπο!
✒ Γαμπρός στο Ζαγόρι ο Στέφανος Χρηστογούλας, το έχει αγαπήσει περισσότερο και από τους ίδιους τους εξ αίματος Ζαγορίσιους! Και δίνει με τον δικό του τρόπο έναν καλό αγώνα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων και την προβολή της περιοχής.

Η «αθέατη» πλευρά…
✒ Οι «Ματιές στο Ζαγόρι» δεν παρουσιάζουν μόνο τα γνωστά σε όλους μας μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής. Τα έχουν κι αυτά. Περιλαμβάνουν όμως και τα άλλα, τα «αθέατα» συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να ψάξει λίγο κανείς για να τα ανακαλύψει!

Αρκεί να θελήσεις…
✒ Γιατί το Ζαγόρι δεν είναι μόνο οι καφέδες, τα κοντοσούβλια, τα τσίπουρα και τα σουβενίρ που βρίσκει κανείς σε αφθονία στα δημοφιλή τουριστικά του χωριά. Υπάρχει και η άλλη πλευρά, η οποία είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Αρκεί να θελήσει κανείς να την ανακαλύψει.

Στη βάση της ξανά!
✒ Αυτό, κατά την άποψή μας, είναι και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης φωτογραφίας του Στέφανου Χρηστογούλα που επιστρέφει ξανά στη βάση της. Δηλαδή στο πρώην δημοτικό σχολείο του Μανασσή. Όσοι δεν την είδατε στα Γιάννενα, αξίζει να πάτε μία βόλτα από κει. Δεν θα το μετανιώσετε!
Βάζοντας το «κλειδί»…
✒ Η σημερινή φωτογραφία άκρως εντυπωσιακή. Είναι από το «κλείδωμα» της κορυφής του τόξου στο γεφύρι της Πλάκας με την τοποθέτηση της τελευταίας πέτρας, του «κλειδιού» όπως λέγεται! Σημαντική στιγμή αυτή… Όπως σημαντική υπήρξε και η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του εγχειρήματος. να τα λέμε αυτά!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.