ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δεν μπορούν…
✒ Να και κάτι που δεν μπορούν να το κάνουν ούτε τα σάιτς, ούτε τα blogs, ούτε τα social media, που είναι πολύ της μόδας στις μέρες μας και επιχειρούν να υποκαταστήσουν την ενημέρωση που προσφέρουν τα παραδοσιακά μέσα και κυρίως οι εφημερίδες.

Οδοιπορικό…
✒ Το εκδοτικό συγκρότημα της «Alter Ego» μέσω του οποίου εκδίδεται η εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» πραγματοποιεί ένα μεγάλο οδοιπορικό ανά την Ελλάδα διοργανώνοντας εκδηλώσεις και ομιλίες με ενδιαφέροντα θέματα που στη συνέχεια αποτυπώνονται σε αφιερώματα στο χαρτί.

Πρώτη στάση εδώ!
✒ Ως γνωστόν, η πρώτη εκδήλωση αυτού του είδους έγινε στα Γιάννενα, υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη από προσέλευση κόσμου και ομιλίες και ήταν αφιερωμένη στις μεγάλες σχολές των Ιωαννίνων που συνέβαλαν τα μέγιστα στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό!

Στη Σχολή Βελλάς…
✒ Για το θέμα έχει γράψει αρκετά ο «Π.Λ.». Εμείς θα σταθούμε σε κάτι άλλο. Στην επίσκεψη που έκαναν εκπρόσωποι του ΒΗΜΑτος και των ΝΕΩΝ στην εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς, σ’ αυτό το ξεχωριστό εκπαιδευτικό ίδρυμα που διαθέτει ο τόπος μας.

Σπάνια κειμήλια…
✒ Είχαν μάλιστα την τύχη να τους ξεναγήσει στους χώρους της Σχολής ο Μητροπολίτης Κεφαλλονιάς και αναπληρωτής καθηγητής της π. Δημήτριος Αργυρός. Κυρίως δε εντυπωσιάστηκαν από τη βιβλιοθήκη με τα σπάνια κειμήλια. Δεν πρέπει να υπάρχουν πολλές αυτού του είδους στη χώρα μας!

Εδώ και 108 χρόνια…
✒ Ούτε πέντε, ούτε δέκα, αλλά 108 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας έχει συμπληρώσει η Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς, απόφοιτους της οποίας βρίσκει κανείς παντού, κυρίως στον χώρο της εκπαίδευσης και της επιστήμης…

Τριτοβάθμιο ίδρυμα…
✒ Σήμερα λειτουργεί στους κόλπους της Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία, δηλαδή ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που προσφέρει Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών και Εκκλησιαστικής Μουσικής - Ψαλτικής. Με άλλα λόγια, «παράγει» υψηλού επιπέδου κληρικούς και λαϊκά στελέχη της Ελληνικής Εκκλησίας, που τόσο ανάγκη τα έχει σήμερα!

Είναι «κρυμμένη»!..
✒ Παρά την ιστορία και την προσφορά της πάντως, έχουμε την αίσθηση ότι η Σχολή Βελλάς είναι σήμερα «κρυμμένη» και δεν έχει την προβολή που της αξίζει. Πολύ κακώς, φυσικά! Ας ελπίσουμε λοιπόν πως τα ρεπορτάζ των δύο μεγάλων εφημερίδων θα την φέρουν ξανά στο προσκήνιο…

Αιολικά στη Βασιλίτσα!
✒ Πάμε σε κάτι άλλο τώρα. Μια βόλτα στη Βασιλίτσα, δηλαδή στο Πάρκο Βόρειας Πίνδου όπου πρόκειται να εγκατασταθούν τρεις αιολικές βιομηχανίες που θα παράγουν ενέργεια εκμεταλλευόμενες τον άνεμο.

Αντιδράσεις
✒ Η αιολική υπάγεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι δηλαδή φιλική προς το περιβάλλον, καθώς η παραγωγή της δεν προκαλεί εκπομπές ρύπων. Παρόλα αυτά και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν κάποιοι που αντιδρούν στα αιολικά πάρκα.

«Θα… ισοπεδώσουν»!
✒ Οι αντιτιθέμενοι επικαλούνται το γεγονός ότι οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν μέσα σε Εθνικό Πάρκο, δηλαδή σε περιοχή Natura… ισοπεδώνοντας ολόκληρο βουνό! Αυτό το τελευταίο μάλλον αποτελεί υπερβολική διατύπωση!

Ας μη βιάζονται…
✒ Η αλήθεια είναι ότι για να γίνουν οι αιολικές εγκαταστάσεις θα απαιτηθούν έργα στην περιοχή, όχι όμως και να προκληθεί περιβαλλοντική καταστροφή. Λογικά θα υπάρξουν αυστηροί όροι και επιτήρηση για την εφαρμογή τους. Ας μη βιάζονται κάποιοι λοιπόν να σηκώσουν... επανάσταση!
Άναψαν τα τζάκια!
✒ Πάει, τελείωσαν τα ψέματα και μαζί τους και οι ζεστές φθινοπωρινές ημέρες. Ο Νοέμβριος έφερε βροχές, υγρασία και ψύχρα, ιδιαίτερα το βράδυ. Οπότε, τα καλοριφέρ πήραν μπροστά, τα τζάκια άναψαν και ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να νιώθει λίγο πιο ζεστά στο σπίτι. Εξάλλου, ο χειμώνας είναι κοντά!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.