ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Κάθε πόλη και ΑΕΙ…
✒ Από τη μία, φωνάζουμε όλοι ότι πρέπει επιτέλους στο φτωχό κράτος μας να μπει φρένο στην τακτική «κάθε πόλη και ΑΕΙ», την οποία ακολούθησαν κατά κόρον όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Ξεσηκωνόμαστε!..
✒ Από την άλλη, πάλι, όταν έρχεται η νέα υπουργός και «παγώνει» δεκάδες τμήματα που θεσμοθετήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση κρίνοντας ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τουλάχιστον άμεσα, αφού δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ξεσηκωνόμαστε!

«Δώρο» Γαβρόγλου…
✒ Τα 37 πανεπιστημιακά τμήματα που «ίδρυσε» ο Κ. Γαβρόγλου χωρίς κανένα σχέδιο ή μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, παραπέμποντας τη λειτουργία τους στο μέλλον, είχαν συγκεκριμένη στόχευση! Αποτέλεσαν «δώρο» της προηγούμενης Κυβέρνησης προς μικρές πόλεις που ήθελαν κι αυτές να έχουν ΑΕΙ!

Στην Ηγουμενίτσα…
✒ Τρανό παράδειγμα η γειτονική μας Ηγουμενίτσα. Επί χρόνια κράτησαν οι τοπικοί παράγοντες με… νύχια και με δόντια το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, παρόλο που η βαθμολογική του βάση ήταν στα τάρταρα, αφού δεν προσέλκυε το ενδιαφέρον φοιτητών.

Αντί να καταργηθεί…
✒ Όταν το ΤΕΙ συγχωνεύτηκε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αντί να καταργηθεί το συγκεκριμένο Τμήμα, αναβαθμίστηκε σε πανεπιστημιακό με -θεωρητικό- αντικείμενο τη Μετάφραση και Διερμηνεία κι ας υπήρχε αντίστοιχο απέναντι, στην Κέρκυρα! Έτσι, δεν… κακοκαρδίστηκαν η τοπική κοινωνία και οι φορείς της!

Δεν έχει τίποτα!
✒ Έχει υποδομές το συγκεκριμένο Τμήμα για να στεγαστεί όπως πρέπει; Όχι! Έχει διδάσκοντες για να καλύψουν τα αντικείμενά του; Και πάλι όχι! Πώς λοιπόν να λειτουργήσει; Κάπως έτσι το υπουργείο ανέστειλε τη λειτουργία του, μαζί με άλλα 36 παρόμοια Τμήματα.

Αλλού το βάρος…
✒ Δεν έχουμε τίποτα με την Ηγουμενίτσα. Μια χαρά πόλη είναι, αλλά μάλλον Δήμαρχοι και τοπικοί βουλευτές πρέπει να ρίξουν αλλού το βάρος της ανάπτυξής της, όπως για παράδειγμα στο λιμάνι που τόσες προοπτικές έχει, αντί να φωνάζουν για ένα πανεπιστημιακό τμήμα – φάντασμα!

Και τα υπόλοιπα…
✒ Δίκαιη η απόφαση Κεραμέως για τα θεσμοθετημένα επίσης Τμήματα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα και Μηχανολόγων Μηχανικών στα Γιάννενα. Δε μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι οποίες σήμερα είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν…

Το αυτονόητο…
✒ Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, στα Γιάννενα χιλιάδες πολίτες αγωνίζονται για το αυτονόητο. Προκειμένου δηλαδή οι περιοχές στις οποίες ζουν να αποκτήσουν τις στοιχειώδεις υποδομές που προβλέπει η ένταξή τους στο Σχέδιο Πόλης!

Πόσο να περιμένουν;
✒ Δίκιο έχουν οι άνθρωποι. Πόσο να περιμένουν ακόμα όσοι κατοικούν, ας πούμε, στον λόφο Βελισσαρίου, μέσα στον κεντρικό αστικό ιστό της πόλης μας, για διάνοιξη δρόμων, πεζοδρόμια, δίκτυο αποχέτευσης, δημοτικό φωτισμό κλπ;

Μεγάλο στοίχημα…
✒ Αισθάνονται πολίτες β’ κατηγορίας και έχουν τους λόγους τους γι’ αυτό. Εξάλλου, πλήρωσαν αυτά που όφειλαν προς τον Δήμο, οπότε αναμένουν την ανταπόδοση για να βελτιωθεί επιτέλους η ποιότητα της ζωής τους! Απλά πράγματα, τα οποία όμως δεν γίνονται. Κι εδώ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Μωυσή Ελισάφ και τη νέα Δημοτική Αρχή!

Στην παραλίμνιο…

✒ Πάντα είναι όμορφη η παραλίμνιος περιοχή. Το φθινόπωρο όμως, ειδικά αυτό τον μήνα, είναι ακόμα πιο όμορφη, αφού τα πλατάνια και τα υπόλοιπη δέντρα έχουν βάλει τα πολύχρωμα «ρούχα» τους! Δεν υπάρχει καλύτερο σημείο για βόλτα, αρκεί μόνο να μην φυσάει.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.