ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Διαφορετική επίσκεψη…
✒ Διαφορετική απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει από τους προκατόχους του ήταν η προχθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα. Απουσίασαν απ’ αυτήν οι στείρες ομιλίες και οι πολιτικές συνάξεις με στελέχη και μέλη της παράταξής του…

Αεικίνητος!
✒ Ο Πρωθυπουργός υπήρξε αεικίνητος, καθότι και λάτρης της γυμναστικής! Προτίμησε να κάνει περιήγηση σε τέσσερα στοχευμένα σημεία του Νομού συν μία στάση στο Δημαρχείο Ιωαννίνων για να τα πει με τον Μωυσή Ελισάφ.

Ιδιαίτερη αξία…
✒ Κατά τη γνώμη της στήλης, δύο από τις επισκέψεις του είχαν ιδιαίτερη αξία και αυτές αφορούν τον τομέα του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, δηλαδή τα κύρια συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Μιλάμε για τη Δωδώνη και το Ζαγόρι.

Στην αρχαία Δωδώνη…
✒ Στον μεν σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ηπείρου εξελίσσονται εργασίες αναστήλωσης του αρχαίου Θεάτρου και των υπόλοιπων μνημείων, άρα η επίσκεψη Μητσοτάκη σηματοδοτεί θετικές εξελίξεις, κυρίως όσον αφορά στη συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων.

Είναι στο χέρι του!..
✒ Καίριος και ο προβληματισμός του Πρωθυπουργού για τους μόλις 50.000 επισκέπτες που δέχεται ετησίως η Δωδώνη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τον μετουσιώσει σε χειροπιαστές πρωτοβουλίες. Στο χέρι της Πολιτείας είναι να αναδείξει και να προβάλλει περαιτέρω τη Δωδώνη για να αυξηθεί η επισκεψιμότητά της!

Ζαγόρι και UNESCO…
✒ Όσο για το Ζαγόρι, η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι ο φάκελος για την ένταξή του στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO θα κατατεθεί το 2021 είναι από μόνη της πολύ σημαντικό γεγονός, αρκεί φυσικά να τηρηθεί, γιατί… πολλά έχουν δει τα μάτια μας όλα τα προηγούμενα χρόνια!

Πριν πέντε χρόνια…
✒ Θα το ξαναθυμίσουμε. Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2014, πριν πέντε χρόνια δηλαδή, όταν Υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Κώστας Τασούλας, «πάγωσε» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς επειδή οι διάδοχοι του κ. Τασούλα δεν ήθελαν να υλοποιήσουν μία δική του πρωτοβουλία και επανέρχεται δυναμικά σήμερα.

Πληροί τα κριτήρια!
✒ Πάντως, δεν έχει σημασία ποιος εμπνεύστηκε την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO και ποιος θα τη διεκδικήσει. Σημασία έχει ότι το Ζαγόρι πληροί όλα τα αναγκαία κριτήρια για να συμπεριληφθεί σ’ αυτόν και θεωρούμε ότι το εγχείρημα τελικά θα πετύχει.

Μεγαλύτερη προβολή!
✒ Σημασία επίσης έχει ότι, με την ένταξη στον κατάλογο της UNESCO, όλη η περιοχή θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη διεθνή προβολή από εκείνη που έχει σήμερα, οπότε καταλαβαίνετε τι προοπτικές ανοίγουν γι’ αυτήν! Είναι περίπου σαν τις «Γαλάζιες Σημαίες» που απονέμονται στις παραλίες.

Κερδισμένος…
✒ Κερδισμένος από την επίσκεψη Μητσοτάκη στα Γιάννενα και ο Μητροπολίτης Μάξιμος, καθώς ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στη Μονή Βελλάς, είδε το κοπάδι, το τυροκομείο που έχει φτιάξει η Μητρόπολη και τοποθετήθηκε θετικά τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης στο αίτημα για ίδρυση γεωργικής σχολής!

Θα ζωντανέψει!..
✒ Κάτι μας λέει ότι σύντομα θα έχουμε νέα για τη γεωργική σχολή στη Βελλά, η οποία, εδώ που τα λέμε, μπορεί να «ζωντανέψει» την έρημη σήμερα ακριτική περιοχή, φέρνοντας σ’ αυτήν σπουδαστές απ’ όλη τη χώρα! Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό…

Με θέα τη θάλασσα!
✒ Αν σας… πέφτει κάπως βαρύ το φθινόπωρο, μην το βάζετε κάτω. Οργανώστε για… παρηγοριά καμιά εξόρμηση τα Σαββατοκύριακα προς τα παράλια, είναι ωραία και αρκετά ήσυχα πια. Και μπάνιο να μην κάνετε, δεν πειράζει. Πάτε, για παράδειγμα, Πάργα, ανεβείτε στο Κάστρο και πιείτε εκεί τον καφέ σας, με θέα τα νησάκια της και τη θάλασσα. Είναι ό,τι καλύτερο!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.