ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μικρός «απολογισμός»…
✒ Τώρα που το καλοκαιράκι φτάνει –ημερολογιακά- στο τέλος του, αφού η τουριστική σεζόν έχει και συνέχεια, η στήλη λέει να εκφράσει μία – δύο σκέψεις σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχουμε και το επίπεδο των τουριστών που προσελκύουμε.

Στη Λευκάδα…
✒ Αφορμή πρόσφατη διήμερη επίσκεψή μας στη γειτονική Λευκάδα. Στο ομορφότερο ίσως νησί του Ιονίου με ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες, όχι μόνο της χώρας, αλλά του κόσμου ολόκληρου. Μία Λευκάδα που την τελευταία εικοσαετία έχει αλλάξει πολύ, δυστυχώς όχι αναγκαστικά προς το καλύτερο.

Ο σεισμός… έσωσε!
✒ Οι περίφημοι Εγκρεμνοί, κορυφαία παραλία της Λευκάδας και στις κορυφαίες του κόσμου κατά τη γνώμη μας, «σώθηκαν» κάπως από την «ανάπτυξη» μετά τον σεισμό του ΄15 που τους έκανε απροσπέλαστους από στεριά. Μόνο με καράβι φτάνει κανείς εκεί, ώσπου να αποκατασταθεί η οδική πρόσβαση…

Στο Πόρτο Κατσίκι…
✒ Δε συνέβη το ίδιο δυστυχώς και με το περίφημο Πόρο Κατσίκι στο οποίο και φτάσαμε με πολύ λαχτάρα είναι η αλήθεια, το περασμένο Σάββατο το πρωί, αφού είναι μοναδικό το τοπίο του και απίστευτα τα νερά του! Έκπληξη: Το… μακρύ ανθρώπινο χέρι δεν έχει αφήσει τίποτα απείραχτο κι εδώ!

Οικήματα, πάρκιγκ…
✒ Κάπως έτσι, λίγο ψηλά, πάνω από την ακτή έχουν αυξηθεί τα οικήματα, ορισμένα από τα οποία που «ξεφύτρωσαν» πρόσφατα, προφανώς για ξενοδοχειακή χρήση, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, ποιος ξέρει γιατί. Λίγο πιο κάτω ένα κοινόχρηστο πάρκιγκ στρωμένο με άσφαλτο για όσους τυχερούς προλάβουν να βρουν θέση!

Στάθμευση με 10 ευρώ!
✒ Απέναντι, κάνα δύο ιδιωτικοί χώροι οι οποίοι χρεώνουν 10 ευρώ την ολοήμερη στάθμευση και 5 ευρώ για μετά τις 4 το απόγευμα! Καντίνες στη σειρά, κράχτες να ενημερώνουν για ντελίβερι των πάντων, από καφέ μέχρι καλαμαράκια τηγανιτά και τζατζίκι, απευθείας στην παραλία, πωλητήρια με διάφορα είδη, μουσικές και ξεκινάει το κατέβασμα στο Πόρτο Κατσίκι.

Ο ένας πάνω στον άλλο…
✒ Τα δύο τρίτα της ακτής κατειλημμένα από ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες και ομπρέλες, η μία πάνω στην άλλη, με στοιβαγμένους εκατοντάδες λουόμενους, κυρίως ξένους. Μικρή όαση το υπόλοιπο της παραλίας όπου μπορεί κανείς να στήσει ομπρέλα και να απολαύσει το μπάνιο του σε λίγο πιο ανθρώπινες συνθήκες.

Στη.. διαπασών!
✒ Στη θάλασσα τα καραβάκια που κάνουν κρουαζιέρες από Νυδρί και Βασιλική να «ρίχνουν» εκατοντάδες επιβάτες για ένα σύντομο μπάνιο. Κακό δεν είναι αυτό… αν εξαιρέσει κανείς ένα καράβι που έχει βάλει τη μουσική στη διαπασών, να αντηχεί στα βράχια (!), με άσματα κυρίως Παντελίδη και τον «καπετάνιο» να εκτοξεύει διαρκώς… εξυπνάδες σε κακά αγγλικά!

Έτσι είναι σήμερα…
✒ Αυτή είναι σήμερα μία από τις πιο άγριες και πιο όμορφες παραλίες της χώρας μας, από την οποία το μόνο που λείπει πια είναι ένα… τελεφερίκ για να μην κουράζονται οι επισκέπτες! Όσο για τα κατσίκια, που κάποτε αλώνιζαν στα απόκρημνα βράχια της, αυτά τα έχει διώξει προ πολλού η θορυβώδης ανθρώπινη παρουσία!

Όλα θυσία στο κέρδος!
✒ Το Πόρτο Κατσίκι είναι απλώς παράδειγμα μίας κακώς εννοούμενης ανάπτυξης στον βωμό της οποίας ως χώρα θυσιάζουμε τα πάντα. Κυρίως τη μοναδική μας φύση, που αποτελεί το μεγάλο μας πλούτο, στην οποία παρεμβαίνουμε αλόγιστα ώστε να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος. Δεν είναι κρίμα;

Τέτοιους προσελκύουμε…
✒ Φυσικά, ό,τι δίνεις παίρνεις! Αυτό το τουριστικό προϊόν προσφέρουμε, αντίστοιχου επιπέδου τουρίστες προσελκύουμε. Τέτοιες συνθήκες λειτουργούν απωθητικά για Γερμανούς, Ιταλούς, Άγγλους παραθεριστές, αλλά… μαγνητίζουν Βαλκάνιους που λίγο – πολύ όλοι φανταζόμαστε την «ποιότητά» τους ως επισκεπτών!

«Κόντυνε» η Παμβώτιδα!
✒ Έχει πέσει αισθητά η στάθμη της Παμβώτιδας τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς διανύουμε παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, χωρίς ιδιαίτερες βροχές και με πολλή ζέστη. Φυσικά, το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Και παλιότερα στα τέλη του καλοκαιριού αποκαλύπτονταν οι όχθες της λίμνης λόγω υποχώρησης της στάθμης της (η φωτό από την πλατεία Μαβίλη).

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.