ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Τεράστια συμβολή…
✒ Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συμβολή του Γεώργιου Μυλωνά στο να γίνουν τα Γιάννενα αυτό που είναι σήμερα. Δηλαδή μία μεγάλη πανεπιστημιούπολη με χιλιάδες φοιτητές που αποτελούν «ατμομηχανή» της τοπικής οικονομίας, με επιστημονικά συνέδρια, με ερευνητική δραστηριότητα κλπ.

Τι θα ήταν τα Γιάννενα;
✒ Μπορούμε να φανταστούμε την πρωτεύουσα της Ηπείρου χωρίς Πανεπιστήμιο; Τι θα ήταν στις μέρες μας; Λογικά μία επαρχιακή πόλη σχετικά άσημη, που θα νοσταλγούσε το λαμπρό εκπαιδευτικό παρελθόν της χάρη στις σχολές που είχαν ιδρυθεί από τους Εθνικούς Ευεργέτες της!

Το ήθελε και η Πάτρα!
✒ Οφείλουμε λοιπόν πολλά σ’ αυτόν τον πολιτικό άνδρα που συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να ιδρυθεί στα Γιάννενα το τρίτο Πανεπιστήμιο της χώρας. Κι αυτό τη στιγμή που το διεκδικούσε και η Πάτρα, τόπος καταγωγής του τότε Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου! Καταλαβαίνει κανείς τη δυσκολία του εγχειρήμτος…

Οφειλόμενη τιμή…
✒ Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Επειδή η προχθεσινή τελετή για την προτομή του απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο ήταν μεν οφειλόμενη τιμή προς τον Γ. Μυλωνά, όπως έγραψε ο «Π.Λ.», όχι όμως αντάξια της προσφοράς του στην πόλη μας.

Δεν είναι αρκετό…
✒ Το να στήσεις μία προτομή παρουσία καμιάς 30αριάς ατόμων και να βγάλεις και έναν λόγο δεν είναι αρκετό όταν μιλάμε για ανθρώπους που συντέλεσαν αποφασιστικά στο να αλλάξει η μοίρα και η πορεία αυτού εδώ του τόπου.

Με πιο λαμπρό τρόπο…
✒ Η στήλη θεωρεί ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει χρέος να τιμήσει με πιο λαμπρό τρόπο τον Γ. Μυλωνά. Ας διοργανώσει μία μεγάλη εκδήλωση με ομιλίες, προβολές ντοκουμέντων κλπ. Ας καλέσει πανεπιστημιακούς, παλιούς πολιτικούς, ανθρώπους που τον γνώριζαν να καταθέσουν τη μαρτυρία τους. Ας δώσει και το όνομά του κάπου.

Μουσείο Οίνου…
✒ Πάμε τώρα λίγο στην Κόνιτσα και συγκεκριμένα στο νέο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου που άνοιξε τις πύλες του πριν κάποιους μήνες στην ακριτική κωμόπολη και προσκαλεί τους πολίτες όλων των ηλικιών να το επισκεφθούν…

Ενδιαφέρουσα εμπειρία!
✒ Γιατί όχι; Πρόκειται για ένα χώρο που έχει να δώσει πράγματα, ενδιαφέρουσες πληροφορίες και εμπειρία, στον επισκέπτη του, είτε αυτός είναι μαθητής, είτε εκπαιδευτικός, είτε τουρίστας, είτε όποιος ασχολείται με τα αμπέλια και την παραγωγή κρασιού!

Τι βλέπει κανείς…
✒ Ο επισκέπτης του Μουσείου έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί με ιστορικά στοιχεία, αλλά και να γνωρίσει αυθεντικά αντικείμενα, που μαρτυρούν τη διαχρονική σημασία του οίνου και των παράγωγών του στον ελλαδικό χώρο και σχετίζονται με τη διαδικασία καλλιέργειας, συγκομιδής και οινοποίησης.

Σε παραδοσιακό κτίριο!
✒ Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Κόνιτσας στεγάζεται σε ένα εξαιρετικά αναστηλωμένο παραδοσιακό κτίριο το οποίο χρονολογείται από την οθωμανική περίοδο. Σ’ αυτό λειτουργεί και φωτογραφική έκθεση στην οποία αποτυπώνεται η μακραίωνη ανθρώπινη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας που ξεκινάει από την παλαιολιθική εποχή.

Έργα τέχνης…
✒ Πραγματικό στολίδι αποτελούν ορισμένα γκράφιτι που φιλοτεχνούν όσοι γνωρίζουν τη συγκεκριμένη τέχνη –ναι, είναι τέχνη όταν χρησιμοποιείται όπως πρέπει- σε διάφορα σημεία της πόλης όπως ο πλάγιος τοίχος της πολυκατοικίας στη οδό Κατσάρη (φωτό)! Τέτοια παρέμβαση έχουν ανάγκη και πολλοί γκρίζοι τοίχοι αυτής εδώ της πόλης που θα μπορούσαν έτσι να γίνουν λίγο πιο χαρούμενοι…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.