ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Στην οδό Σούτσου…
Πολλά τα καλοδιατηρημένα Γιαννιώτικα σπίτια και αρχοντικά στην οδό Σούτσου, εκεί, στο ιστορικό κέντρο. Χαζεύει κανείς διασχίζοντάς την. Δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει. Μοναδικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής τριγύρω του…
Το Ίδρυμα Γκανή…
Το κτίριο στον αριθμό 26 δεν είναι από τα πιο εντυπωσιακά όσον αφορά στην εξωτερική του εμφάνιση. Ωστόσο, διαβαίνοντας κανείς το κατώφλι του αλλάζει γνώμη και μάλιστα γρήγορα. Είναι βλέπεις η αρχοντική ατμόσφαιρα που τον γοητεύει!

Πνευματική «κυψέλη»!
Ο λόγος για το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, το οποίο από τη σύστασή του και μέχρι σήμερα, εδώ και μία εικοσαετία σχεδόν, αποτελεί σημαντική «κυψέλη» πνευματική και πολιτιστική αυτής εδώ της πόλης, παράγοντας σταθερά αξιόλογο έργο.

Η ευεργέτιδα…
Η ίδρυσή του υπήρξε επιθυμία της Γιαννιωτοεβραίας ευεργέτιδας Εσθήρ Γκανή, η οποία «έφυγε» το 1999 και με τη διαθήκη της καθόριζε όλες τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος. Είχε επιλέξει μάλιστα και μία ομάδα επιφανών Γιαννιωτών οι οποίοι ανέλαβαν τη Διοίκηση του Ιδρύματος!

Ένα μικρό θαύμα…
Κάπως έτσι, στις δύο δεκαετίες που μεσολάβησαν συντελέστηκε ένα μικρό… θαύμα στο Ίδρυμα Γκανή! Το νεοκλασικό της οδού Σούτσου ανακαινίστηκε, χωρίς να πειραχτεί η αρχική του φυσιογνωμία και φιλοξενεί σήμερα μία σπουδαία βιβλιοθήκη με χιλιάδες τόμους…

Η βιβλιοθήκη…
Πρόκειται για σπάνιο υλικό, βιβλία που αφορούν την ιστορία, την πνευματική δράση και την κοινωνικοπολιτική ζωή στα Γιάννενα. Ένας πραγματικός θησαυρός γνώσης κι έρευνας που συγκεντρώθηκε με πολύ κόπο και μεγάλη προσπάθεια από το Ίδρυμα.
Εκδόσεις, εκδηλώσεις…
Αυτή είναι η μία όψη της δραστηριότητάς του. Η άλλη αφορά στις εκδόσεις βιβλίων -κι εδώ ο κατάλογος είναι πλούσιος- αλλά και στη διοργάνωση εκδηλώσεων με ποικίλο περιεχόμενο. Εξάλλου, το Ίδρυμα φιλοξενεί κατά καιρούς στους χώρους του διάφορες ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Τρεις εκθέσεις!..
Ας πούμε, σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει έκθεση σπάνιων φωτογραφιών με τίτλο «περίπατος στο παζάρι των Ιωαννίνων», την οποία έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο δραστήριος Πρόεδρος του Ιδρύματος Ναπολέων Μάργαρης, έκθεση μικρογλυπτικής του Γ. Χαλάστρα, καθώς και συλλογή φωτογραφιών της Αγνής Παπαβρανούση με τίτλο «Ανά την πόλη»!

Τι να πρωτογράψεις…
Τι να γράψει κανείς για το Ίδρυμα Γκανή… Μέσα σε λίγες σειρές δε μπορεί να αποτυπωθεί το σύνολο της δραστηριότητάς του. Παρακολουθώντας εξάλλου κανείς αυτήν εδώ την εφημερίδα, ενημερώνεται πλήρως για όσα κάνει κάθε φορά...

Κάτι που έλειπε…
Εκείνο που αξίζει να τονιστεί είναι ότι η Εσθήρ Γκανή επιλέγοντας να ακολουθήσει έναν διαφορετικό… δρόμο σε σχέση με άλλους ευεργέτες και δωρητές της πόλης, πρόσφερε στα Γιάννενα κάτι που έλειπε απ’ αυτά. Και πέτυχε το όνομά της να μνημονεύεται διαχρονικά!
Μεράκι και δουλειά…
Πολλοί άλλοι ακόμα έδωσαν την περιουσία τους, μεγάλη ή μικρότερη, στην πόλη. Ακίνητα, χρήματα, κοσμήματα, έργα τέχνης, έπιπλα ή σπάνια αρχεία… Δυστυχώς, ο Δήμος δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να τα αξιοποιήσει όλα αυτά όπως πρέπει. Μακάρι αυτό να γίνει στο μέλλον! Χρειάζεται όμως μεράκι και πολλή δουλειά. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το Ίδρυμα Γκανή!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.