ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Περίπλοκο θέμα…
Η παρούσα στήλη δεν είναι ειδική στα θρησκευτικά θέματα και ιδιαίτερα σε όσα έχουν να κάνουν με την περίφημη εκκλησιαστική περιουσία, η οποία προφανώς δε θα μάθουμε σύντομα τι έκτασης και αξίας είναι. Μιλάμε για περίπλοκο θέμα…
Τα κύρια σημεία…
Ωστόσο, διαβάζοντας τα κύρια σημεία της προχθεσινής περίφημης συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα γενικά συμπεράσματα, αφού οι περαιτέρω αναλύσεις είναι αρμοδιότητα άλλων.

Και οι δύο κερδισμένοι!
Πρώτο και κυριότερο συμπέρασμα και οι δύο πλευρές βγαίνουν κερδισμένες! Μόνο όσοι φορούν… παρωπίδες δε θα το αναγνωρίσουν αυτό. Ο Ιερώνυμος καταρχήν γιατί εξασφάλισε στο διηνεκές τη μισθοδοσία των 10.000 κληρικών από το Κράτος! Μιλάμε για 200 εκατ. ευρώ το χρόνο…

Ένα απλό… ξεβάφτισμα!
Τι έδωσε ως αντάλλαγμα στον Πρωθυπουργό; Τη δυνατότητα να αφαιρέσει τη μισθοδοσία των ιερέων από το δημόσιο, δηλαδή να τους «ξεβαφτίσει» από δημόσιους υπαλλήλους! Έτσι ο Τσίπρας με ένα επιδέξιο «τρικ» εμφανίζεται να μειώνει τον κρατικό τομέα όπως ζητούν οι δανειστές μας!

Αξιοποίηση περιουσίας…
Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος καταφέρνει να δρομολογήσει την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και, για να είμαστε ακριβείς, της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσω του ταμείου που θα συνδιαχειρίζεται με την Πολιτεία. Αυτή η αξιοποίηση είναι εδώ και πολλά χρόνια το ζητούμενο από την Εκκλησία…

Θα προσλαμβάνει…
Όσο για τον αριθμό των κληρικών, αυτός παραμένει σταθερός και, αν αργότερα αυξηθούν τα έσοδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα έχει δικαίωμα να προσλάβει κι άλλους, αφού δε θα χρειάζεται πια την έγκριση του Κράτους! Ο Τσίπρας πάλι έχει στα χέρια του 10.000 ελεύθερες θέσεις στο Δημόσιο να τις… αξιοποιήσει όπως εκείνος θέλει!

Ιδέα του Σαμαρά!..
 Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας είχε συλληφθεί ως ιδέα και είχε συσταθεί από τον Αντώνη Σαμαρά το 2014, όμως δεν προχώρησε η λειτουργία του αφού τον πρόλαβαν οι εκλογές. Άλλο ένα θέμα όπου ο Αλ. Τσίπρας βάδισε τελικά στα χνάρια του προκατόχου του!

Ευχάριστο νέο…
Πάμε σε κάτι πιο τοπικό τώρα. Ευχάριστα τα νέα από το «Γιαννιώτικο Σαλόνι». Ο Δήμος με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι ξεκινάει εργασίες στις λιμνούλες του Πάρκου! Προφανώς θα τις καθαρίσει, γιατί κοντεύουν να μετατραπούν σε… βούρκο!

Πάει καιρός…
Πάει καιρός από την τελευταία φορά που έκανε ο Δήμος παρεμβάσεις στο Πάρκο Πυρσινέλλα. Κάτι χόρτα είχαν κόψει το καλοκαίρι για να φιλοξενηθούν εκτάκτως στους χώρους του ορισμένες συναυλίες.

Να είναι η αρχή!
Ας ελπίσουμε κι ας ευχηθούμε οι εργασίες στις λιμνούλες να είναι μόνο η αρχή και να γίνουν και άλλα πράγματα ώστε να ξαναζωντανέψει το «Γιαννιώτικο Σαλόνι» που τα τελευταία χρόνια, ως γνωστόν, έχει αφεθεί να ρημάζει.

Πρώτα τα απλά…
Ας αφήσει ο Δήμος για αργότερα τα μεγάλα σχέδια που τελευταία δεν του… βγαίνουν κι ας κάνει απλά πράγματα, στοιχειώδη. Να περιποιηθεί δηλαδή το Πάρκο, να μισθώσει ξανά τα κτίριά του ώστε να γίνει και πάλι χώρος περιπάτου και αναψυχής για τους Γιαννιώτες φιλοξενώντας εκδηλώσεις και δράσεις!
Στο Ιτς Καλέ…
Έχετε κάνει βόλτα στο Ιτς Καλέ απόγευμα φθινοπωρινό, την ώρα που δύει ο ήλιος; Αν όχι, τότε χάνετε! Από τη μία τα χρώματα του ουρανού, από την άλλη το μοναδικό τοπίο, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα ακαταμάχητη! Είπαμε, ζούμε σε μια πολύ όμορφη πόλη τελικά…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.