ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Κουβαλώντας ξύλα…
Καλό μας μήνα! Οκτώβριος… πάμε προς την καρδιά του φθινοπώρου. Και από νωρίς το πρωί ακούμε δίπλα εδώ, δίπλα στα γραφεία της εφημερίδας τους γείτονες να κουβαλούν ξύλα.

Για τις κρύες μέρες…
Τα έφερε ένα αγροτικό. Γεμάτη η καρότσα στεγνά κούτσουρα, έτοιμα να μπουν στο τζάκι για να ζεστάνουν το σπίτι, το καθιστικό του έστω, τις κρύες μέρες που έρχονται. Με άλλα λόγια, ετοιμάζονται για τον χειμώνα οι πολίτες.
Άσχημά τα νέα!..
Τα νέα από το «μέτωπο» του πετρελαίου θέρμανσης είναι άσχημα. Φέτος η τιμή του θα είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Κοντά στα 1,20 ευρώ το λίτρο, όπως υποστηρίζουν οι πρατηριούχοι…

Δεν εξαρτώνται όλοι!
Δεν ξέρουμε πώς εξηγείται αυτό το «φούσκωμα» στην τιμή του καυσίμου, όμως δεν έχει σημασία. Το σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια είναι πολύς ο κόσμος που έχει κάνει τα… κουμάντα του για να μην εξαρτάται απ’ το πετρέλαιο.

Ό,τι μπορεί ο καθένας…
Τζάκια έχουν πολλοί. Άλλοι πάλι έβαλαν σόμπες ξύλου και πέλετ, άλλοι air contdition και θερμοπομπούς και πάει λέγοντας. Φυσικά θέρμανση όπως αυτή που προσφέρει το καλοριφέρ δεν υπάρχει. Όταν όμως η τιμή του πετρελαίου φτάνει στα ύψη, τι μπορεί κανείς να κάνει…

Αν μειωθεί ο ΕΦΚ…
Λύση πάντως υπάρχει. Το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για να πέσει και η τιμή του πετρελαίου. Αυτή θα ήταν μία πραγματικά μεγάλη κοινωνική προσφορά. Δεν πρόκειται όμως να κάνουν κάτι τέτοιο, για ευνόητους λόγους.
Κουράγιο…
Πονοκέφαλος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η θέρμανση για όλους μας. Μεγάλο «βαρίδι» για την τσέπη μας. Και σωτηρία δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει όσο διαρκεί η κρίση. Οπότε, υπομονή και κουράγιο. Χειμώνας είναι θα περάσει κι αυτός…

Αρνητικό «ισοζύγιο»…
Κατά τ’ άλλα, μας κάνει εντύπωση το αρνητικό «ισοζύγιο» θανάτων – γεννήσεων στην Ήπειρο. Μα για να κάνεις παιδιά πρέπει να παντρευτείς και για να παντρευτείς πρέπει να έχεις εξασφαλίσει ό,τι απαιτείται για να ζήσεις την οικογένεια!

Πόσοι νέοι μπορούν;
Πόσοι νέοι άνθρωποι σήμερα έχουν εξασφαλισμένα τα προς το ζην και τη δυνατότητα να κάνουν οικογένεια την οποία να μπορούν να συντηρήσουν; Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα εξηγεί τα πρόσφατα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ…

Χάθηκε μία κωμόπολη!
Σύμφωνα με τα επίσημα αυτά στοιχεία, το 2017 είχαμε στην Ήπειρο 2.337 γεννήσεις και 4.076 θανάτους! Δηλαδή, η περιφέρειά μας έχασε σε πληθυσμό μία ολόκληρη κωμόπολη λίγο μικρότερη από την Κόνιτσα. Φαντάσου την απώλεια σε βάθος δεκαετίας.

Θα πάρει καιρό…
Αυτή η εικόνα δύσκολα θα αναστραφεί και, αν αυτό γίνει ποτέ, θα πάρει αρκετά χρόνια, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και θα βγούμε από τον εργασιακό «μεσαίωνα» στον οποίο είμαστε σήμερα.

Πολλές οι στρεβλώσεις…
Δυστυχώς, είναι πολλές οι στρεβλώσεις στον χώρο της απασχόλησης. Όλες τις προηγούμενες δεκαετίες οι νέοι στράφηκαν απ’ το σύστημα στις πανεπιστημιακές σπουδές που σήμερα έχουν ελάχιστο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Αντιθέτως, ελάχιστοι επέλεξαν να μάθουν κάποια τέχνη.

Ελάχιστοι πρόθυμοι…
Σήμερα λοιπόν οι άνεργοι πτυχιούχοι είναι πάρα πολλοί και οι τεχνίτες που σπάνια ξεμένουν από δουλειά ελάχιστοι. Και ελάχιστοι είναι επίσης οι διατεθειμένοι να ασχοληθούν με τεχνικά επαγγέλματα που είναι προσοδοφόρα!
«Μύρισε» φθινόπωρο…
Μετά από έναν άκρως καλοκαιρινό Σεπτέμβρη, τις τελευταίες μέρες «μύρισε» φθινόπωρο! Είναι ωραία εποχή κι αυτή στα μέρη μας. Εποχή που προσφέρεται για βόλτες στα ορεινά, τα οποία… φορούν το γνωστό πολύχρωμο κοστούμι τους!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.