ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ωφέλιμος… σαματάς!
Τελικά, θα αποδειχθεί ωφέλιμος για τα Γιάννενα ο… σαματάς που ξεσηκώθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας των 57 δημόσιων ακινήτων που σχεδιάζεται να εκχωρηθούν στο Υπερταμείο.
Θα αφαιρεθούν…
Αυτό γιατί θα επισπευστεί η διαδικασία αφαίρεσης από τον σχετικό κατάλογο των προς… αξιοποίηση ακινήτων, όλων εκείνων των μνημείων, αρχοντικών, μουσείων που αποτελούν ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά αυτής εδώ της πόλης.
Τα άλλα τι θα γίνουν…
Το είπε εξάλλου και ο Γιαννιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ότι θα υπάρξουν διορθώσεις στη λίστα. Το θέμα είναι τι θα γίνει με τα ακίνητα που δεν αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, άρα δεν προστατεύονται αυτοδικαίως από το Σύνταγμα!
Θα χαθούν «φιλέτα»!
Λογικά, θα έχουμε το επόμενο διάστημα αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Για παράδειγμα, το στρατόπεδο Βελισσαρίου ή οι εκτάσεις στον Κατσικά με ποιο τρόπο θα εξαιρεθούν από την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ; Δεν είναι λοιπόν καθόλου απίθανο η πόλη να χάσει ορισμένα απ’ τα καλύτερα «φιλέτα» της…
Όπως η ΓΑΔΑ…
Επίσης, φαντάζεστε να πάθουμε με το Αστυνομικό Μέγαρο στα Γιάννενα ό,τι συνέβη με τη ΓΑΔΑ; Το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε σε ιδιώτες το κτίριό της και το κράτος νοίκιασε άλλο για τη στέγαση της υπηρεσίας! Ένας… μύλος δηλαδή!
Η άλλη όψη…
Υπάρχει φυσικά και η άλλη όψη στην όλη υπόθεση την οποία περιέγραψε στη στήλη ένας φίλος αναγνώστης φέρνοντας ως παράδειγμα το Τζαμί της Καλούτσιανης. «Τόσα χρόνια το Κράτος το αφήνει να ρημάζει, έχει γίνει ερείπιο. Γιατί να μην το πάρει ιδιώτης λοιπόν μπας και το αναστηλώσει;», μας είπε!
Ευθύνη του Κράτους!..
Έχει δίκιο στο κομμάτι της εγκατάλειψης, όμως δε συμφωνούμε στα υπόλοιπα. Το θέμα είναι να απαιτούμε ως κοινωνία και ως πόλη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να αποκαθιστούν τα μνημεία μας και όχι να τα παραχωρούμε σε ιδιώτες για να το κάνουν αυτό…
Δεν είναι εύκολο…
Πώς δηλαδή θα μπορούσε ένας ιδιώτης να… αξιοποιήσει ένα διατηρητέο τζαμί; Δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτό. Και δεν συγκρίνεται με τον χώρο στο Ιτς Καλέ όπου η Πειραιώς έφτιαξε το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Εκεί είχαμε μία πρότυπη σύμπραξη δυνάμεων ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας!
Σε… ξένο αχυρώνα!
Άλλο μεγάλο θέμα των ημερών είναι ο «καυγάς» ανάμεσα στον Δήμο Ιωαννιτών και τον τοπικό ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας. Όπως πολύ σωστά έγραψε το «Epiruspost», οι δύο φορείς μαλώνουν σε… ξένο αχυρώνα!
Μόνο η Περιφέρεια…
Ούτε ο Δήμος, ούτε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων έκαναν κάτι σοβαρό για να μειωθεί το κόστος από την επεξεργασία τους στη Μονάδα του Ελευθεροχωρίου. Αυτό το έπραξε μόνο η Περιφέρεια που βρήκε 1,3 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας…
Δεν προσφέρουν…
Ας αφήσουν λοιπόν τις αλληλοκατηγορίες για ανικανότητα και τους καυγάδες, δεν είναι μικρά παιδιά που τσακώνονται για ένα παιχνίδι. Έτσι δεν προσφέρουν τίποτα στην υπόθεση «ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων».
Χρειάζεται δουλειά!
Αυτές οι στιγμές απαιτούν σύνεση, διάθεση για συνεργασία και πολλή δουλειά ώσπου να μπει… το νερό στο αυλάκι, δηλαδή να λειτουργήσει ομαλά η Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Τα υπόλοιπα είναι μικροπολιτική και μικροπρέπειες που δεν τις έχει ανάγκη ο τόπος μας αυτή τη στιγμή!
Στο Πανεπιστήμιο…
Σε πρώτο πλάνο οι φοιτητές περιμένουν υπομονετικά στη στάση το αστικό λεωφορείο για να επιστρέψουν στην πόλη.
Πίσω τους ένα κοπάδι πρόβατα βόσκει αμέριμνο στο λιβάδι! Μια εικόνα λίγο.. βουκολική απ’ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Γιατί όχι;
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.