ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μας… τσουρουφλίζει!
✒ Πολλά και μεγάλα τα θέματα των ημερών που «καίνε» τη χώρα και τους πολίτες της. Νομίζουμε ότι εδώ στην Ήπειρο εκείνο που μας… τσουρουφλίζει πιο πολύ είναι το αν θα ενταχθούμε ή όχι σε δίκτυο παροχής φυσικού αερίου.
Το θέλουμε…
✒ Ορεινή περιοχή με δύσκολους χειμώνες η δική μας, καταγράφει υψηλές καταναλώσεις καυσίμων για τη θέρμανση τόσο νοικοκυριών όσο και επιχειρήσεων. Άρα το χρειαζόμαστε το φυσικό αέριο, δεν υπάρχει αμφιβολία.
Μεγάλο το κόστος…
✒ Φυσικά, η εγκατάσταση δικτύου, με αγωγούς και παροχές στα Γιάννενα και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ηπείρου είναι ένα έργο με πολύ μεγάλο κόστος. Για να το εντάξει λοιπόν η ΔΕΠΑ στον σχεδιασμό της, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι θα καταφέρει να το αποσβέσει!
Αν καταναλώνουμε…
✒ Απαιτείται λοιπόν να αποδείξουμε ως περιοχή στη ΔΕΠΑ ότι μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου μπας και… συγκινηθεί και σχεδιάσει ένα δίκτυο και για μας. Διαφορετικά, θα αρκεστούμε στις περιορισμένες ποσότητες που θα μεταφέρονται από δεξαμενόπλοιο στην Ηγουμενίτσα.
«Κροκοδείλια» δάκρυα…
✒ Πάντως, είναι… αστείο να χύνουν σήμερα «κροκοδείλια» δάκρυα για την εξαίρεσή μας από τους σχεδιασμούς φυσικού αερίου ορισμένοι οι οποίοι πριν μια δεκαετία περίπου πολεμούσαν με σφοδρότητα την κατασκευή σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου κοντά στην Πέρδικα!
Αν υπήρχε ο σταθμός…
✒ Δεν είναι ωραίο να παρελθοντολογούμε, όμως, αν εκείνο το έργο είχε προχωρήσει, οι κολυμβητές θα είχαν χάσει μεν μία παραλία, αλλά η Ήπειρος θα είχε το πλεονέκτημα σήμερα στην προμήθεια φυσικού αερίου για ευνόητους λόγους!
Ποιος εγγυάται;
✒ Κι ένα τελευταίο: Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι με τη γενίκευση της χρήσης φυσικού αερίου στη χώρα δε θα επιβληθεί κάποιος φόρος σ’ αυτό που θα εξομοιώσει σχεδόν την τιμή του με το πετρέλαιο! Πολλά έχουν δει τα μάτια μας…
Ορθές συστάσεις…
✒ Και από το αέριο, πάμε στις παραλίες της Ηπείρου, με αφορμή τις πρόσφατες -ορθές- συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη Απόστολου Οικονόμου για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα τους ώστε να τις απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες.
Οι Δήμοι τι να κάνουν;
✒ Υπάρχει όμως εδώ μία μικρή «αντίφαση». Καλά η Αστυνομία και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που επικαλείται ο Συμπαραστάτης για τη διενέργεια ελέγχων στις ακτές. Οι Δήμοι όμως τι ακριβώς να ελέγξουν;
Εκείνοι μισθώνουν…
✒ Να μη ξεχνάμε ότι οι παραθαλάσσιοι Δήμοι είναι εκείνοι που μισθώνουν σε επαγγελματίες την εκμετάλλευση μεγάλων τμημάτων των ακτών που έχουν στη δικαιοδοσία τους και εισπράττουν φυσικά τα σχετικά έσοδα!
Τα… στραβά μάτια!
✒ Πώς λοιπόν οι Δήμοι να… βάλουν χέρι σε έναν επαγγελματία ή σε κατάστημα που έχει βάλει «λίγες» παραπάνω ξαπλώστρες και ομπρέλες σε μία παραλία από τη στιγμή που τον έχουν πελάτη; Κάνουν λοιπόν τα στραβά μάτια και το κακό κάπου γενικεύεται…
Οι πολίτες μπορούν…
✒ Νομίζουμε λοιπόν ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κατάληψης των παραλιών μας, το οποίο είναι υπαρκτό, σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι πολίτες, αν γίνουν λίγο πιο ενεργοί! Πας σε παραλία όπου δε μπορείς να βάλει ούτε… σκαμνί; Βγάλε φωτογραφίες και απευθύνσου στο Συνήγορο! Αυτός θα φροντίσει για τα περαιτέρω. Απλά πράγματα, δηλαδή…

Τα αγαθά… κοστίζουν!
✒ Τελικά, κανένα αγαθό σ’ αυτόν εδώ τον κόσμο δεν είναι τζάμπα! Ούτε φυσικά το ταξίδι μέσω ενός άνετου, ασφαλούς αυτοκινητόδρομου όπως η Εγνατία ή η Ιόνια! Από τη νέα χρονιά το ταξίδι προς Ηγουμενίτσα ή Βόρειο Ελλάδα θα γίνει πιο ακριβό. Και δυστυχώς η δεύτερη επιλογή, δηλαδή η Εθνική Οδός δεν είναι και η καλύτερη!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.