ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Στο ιστορικό κέντρο...
✒    Η ίδρυση του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου Ιωαννίνων αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μία σημαντική πρωτοβουλία των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δηλαδή στην οδό Ανεξαρτησίας και τα πέριξ στενά.
Αποφασισμένος ο Σύλλογος!
✒    Και φαίνεται ότι ο Σύλλογος «Τα Παλιά Γιάννινα» είναι αποφασισμένος να κάνει πολλά πράγματα για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου, το οποίο, μετά τη μετακίνηση της αγοράς προς τα πάνω, πέρασε κυριολεκτικά σε… δεύτερη μοίρα!

Νέες ευκαιρίες…
✒    Ωστόσο, η πεζοδρόμηση σειράς από δρομάκια στην παλιά αγορά την αναβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά και προσφέρει ευκαιρίες για ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να της δώσουν ξανά την παλιά της αίγλη.

Πρώτο δείγμα…
✒    Η πρόσφατη όμορφη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του νέου σωματείου έδωσε ένα πρώτο δείγμα του τι μπορεί να γίνει στην περιοχή ώστε να προσελκύσει ξανά Γιαννιώτες και επισκέπτες, όπως τον παλιό καλό καιρό που χτυπούσε σ’ αυτήν η καρδιά της αγοράς.
Να βρει ταυτότητα!
✒    Τα πράγματα πάντως δεν είναι τόσο εύκολα. Η Ανεξαρτησίας και τα γύρω σοκάκια θα πρέπει να βρουν καταρχήν την ταυτότητά τους. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή μεταλλάχτηκε και η φυσιογνωμία της σήμερα είναι μάλλον… μπερδεμένη.
Τόπος διασκέδασης…
✒ Από εμπορικό κέντρο της πόλης έγινε σε μεγάλο βαθμό τόπος διασκέδασης, γέμισε μπαράκια, καφετέριες και τσιπουράδικα. Όσοι… γενναίοι έμποροι παρέμειναν εκεί δίνουν σήμερα τη μάχη της επιβίωσης.

Δεν αρκούν…
✒ Καλοδεχούμενα φυσικά τα τσιπουράδικα, όμως ούτε αυτά, ούτε τα ελληνάδικα και τα μπουζούκια προφέρουν κάτι αναπτυξιακό στην περιοχή. Δεν βοηθούν την τοπική οικονομία, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που εκείνη το έχει ανάγκη.

Χρειάζεται εμπόριο…
✒    Η ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου μπορεί να έλθει μόνο μέσω επέκτασης της εμπορικής δραστηριότητας κι εδώ έχουν γίνει τελευταία κάποια βήματα, χάρη σε νέους επαγγελματίες που επέλεξαν να στήσουν τα καταστήματά τους στην Ανεξαρτησίας και τριγύρω απ’ αυτήν.

Για να «ανθήσει» ξανά
✒    Ενθαρρυντικό γεγονός αυτό για το μέλλον της παλιάς αγοράς. Κι εδώ είναι που πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες του νέου Συλλόγου. Στο να προσελκύσει δηλαδή κι άλλους εμπόρους στην περιοχή ώστε αυτή να «ανθήσει» ξανά. Κάτι που προφανώς το ξέρουν τα μέλη του…

Το νερό… στ’ αυλάκι!
✒    Καλά τα νέα για το γεφύρι της Πλάκας. Μετά από διάφορα «σκαμπανεβάσματα», ένα μπλέξιμο διαδικασιών και αξιοσημείωτη χρονική καθυστέρηση, όχι από πλευράς των τοπικών φορέων, αλλά από τα αρμόδια υπουργεία, φαίνεται πως το νερό… μπαίνει στ’ αυλάκι!

Έργα απ’ το καλοκαίρι…
✒    Στόχος, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, είναι οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου να ξεκινήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Εξάλλου, Περιφέρεια και εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς ολοκλήρωσαν εγκαίρως τις προκαταρκτικές εργασίες που τους είχαν ανατεθεί.

Αρκεί να τηρηθεί…
✒    Ας ευχηθούμε λοιπόν κι ας κάνουμε… δεήσεις στον ύψιστο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και το καλοκαίρι να αρχίσει το στήσιμο του γεφυριού. Μία καχυποψία υπάρχει πάντως, γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.