ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Γίνονται πράγματα…
✒    Γίνονται πράγματα τελευταία στην ακριτική Κόνιτσα, έναν Δήμο που όπως όλες οι ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, έχει τα γνωστά προβλήματα και αναζητά μια «πυξίδα» για το μέλλον.
Έχει πλεονεκτήματα!
✒    Η Κόνιτσα όμως διαθέτει ορισμένα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Εντυπωσιακά βουνά, πεντακάθαρα ποτάμια, ιαματικές πηγές… ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον με πολύ μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης.
Κίνηση – ματ!..
✒    Από αυτή την άποψη, αποτελεί κίνηση – ματ η επιτυχής ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (Interreg) της ίδρυσης σ’ αυτήν μιας πρότυπης σχολής για τη χώρα μας και όλα τα Βαλκάνια που θα εκπαιδεύει επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού περιπέτειας!

Σχολή οδηγών βουνού…
✒    Όταν λειτουργήσει η σχολή οδηγών βουνού, κανόε – καγιάκ, ράφτιγκ, fly fishing κλπ., θα υποδεχθεί πολύ κόσμο που δραστηριοποιείται σήμερα σε δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, χωρίς ωστόσο να έχει μια επίσημη πιστοποίηση γι’ αυτό.

Πανελλαδικό ενδιαφέρον!
✒    Η εν λόγω σχολή, όπως έγραψε πρόσφατα ο «Π.Λ.», θα προσφέρει Ευρωπαϊκή πιστοποίηση στους αποφοίτους της, άρα εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι το ενδιαφέρον για φοίτηση σ’ αυτήν θα είναι πανελλαδικού επιπέδου!
Επιτέλους αξιοποιείται!..
✒    Συν τοις άλλοις, δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιηθεί επιτέλους τμήμα του υπέροχου πέτρινου κτιρίου της Αναγνωστοπούλειου Σχολής της Κόνιτσας που εδώ και πολλά χρόνια παραμένει ερμητικά κλειστό. Δεν είναι κρίμα μια τέτοια υποδομή να είναι ανεκμετάλλευτη;

Κι άλλες δραστηριότητες…
✒ Πέρα από τη λειτουργία της σχολής για επαγγελματίες από το χώρο του εναλλακτικού τουρισμού, η Αναγνωστοπούλειος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει κι άλλες δραστηριότητες, γιατί όχι και συναφείς προς το συγκεκριμένο αντικείμενο…

Πολλές οι επιλογές!
✒    Θα μπορούσε π.χ. να ιδρυθεί κι εκεί ένα παράρτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και μια πρότυπη γεωργική σχολή, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης που προσελκύει τα τελευταία χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς νέων ανθρώπων. Χρειάζεται όμως δραστηριοποίηση και από πλευράς του Δήμου.

Ευγνωμοσύνη…
✒    Πάντως, η Κόνιτσα οφείλει –και ευτυχώς το αναγνωρίζει- μεγάλη ευγνωμοσύνη στην Περιφέρεια Ηπείρου και ιδιαίτερα στην Τατιάνα Καλογιάννη, γιατί, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, έκανε μεγάλο αγώνα για την ένταξη της σχολής οδηγών βουνού στο Interreg!

Ο Πύργος Κωπηλασίας…
✒    Πάμε σ’ ένα άλλο κτίριο τώρα, στη Γιάννενα αυτή τη φορά, που αποτελεί ένα από τα «σύμβολα» της πόλης έτσι που δεσπόζει στην όχθη του ΕΑΝΚΙ. Ο λόγος για τον Πύργο Κωπηλασίας, στον οποίο βρέθηκε πρόσφατα ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

Διαχρονική παθογένεια…
✒    Από μακριά είναι επιβλητικός ο Πύργος, έτσι όπως τον αντικρίζει κανείς. Όταν φτάσει στην είσοδό του όμως συνειδητοποιεί τη διαχρονική παθογένεια του ελληνικού δημοσίου που αποδεικνύεται ανίκανο να αξιοποιήσει την ίδια την περιουσία του.
Σαν τα Ολυμπιακά Ακίνητα!
✒    Ο Πύργος του ΕΑΝΚΙ και ο περιβάλλων χώρος έχουν παράλληλη μοίρα με τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Δημιουργήθηκαν για συγκεκριμένη χρήση (εδώ για τους Μεσογειακούς Κωπηλασίας του 1991) και έκτοτε εν πολλοίς εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους. Θα μπορούσαν όμως να αποτελούν πυρήνα άθλησης και ψυχαγωγίας της νεολαίας…

Θα είχαν γίνει… παπάδες!
✒    Φαντάζεστε να είχε περάσει ο Πύργος και η υπόλοιπη παρόχθια εγκατάσταση του ΕΑΝΚΙ σε ιδιώτη; Θα είχε κάνει… παπάδες σε έναν τέτοιο χώρο! Ωστόσο, ανήκει -ακόμα- στο Δημόσιο. Και μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Μοναδική ευκαιρία…
✒    Το Πανευρωπαϊκό Κωπηλασίας του 2019 δίνει μία μοναδική ευκαιρία ως προς αυτό. Αν γίνει ένα καλό «λίφτιγκ» στον Πύργο και τον περιβάλλοντα χώρο μπορούν να μετατραπούν σε διεθνές κωπηλατικό κέντρο, όπως είπε τη Δευτέρα ο Γ. Βασιλειάδης. Αρκεί να υπάρξει θέληση…

Τόσα χρόνια μετά…
✒ Πόσα χρόνια είχαν να περάσουν άλογα έξω από το Σουφαρί Σεράι που κάποτε υπήρξε σχολή ιππικού του Αλή Πασά! Αυτό συνέβη τη Δευτέρα, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης που παρουσιάζει η ΕΛ.ΑΣ. Δύο κυρίες του Ιππικού Ομίλου Ιωαννίνων υποδέχονταν τους επισκέπτες καβάλα στα άλογά τους και έκλεψαν τα φλας και τις εντυπώσεις! Ωραία ιδέα αυτή…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.