ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Κόκκινο για πεζούς…
✒    Περασμένες 8 ήταν προχθές το βράδυ και το φανάρι απέναντι απ’ το Δικαστικό Μέγαρο, έδειχνε κόκκινο για τους πεζούς και πράσινο αντίστοιχα για τα αυτοκίνητα που κατευθύνονταν από τη μία προς Λεωφόρο Δωδώνης και από την άλλη προς Κεντρική Πλατεία.

Πετάγονται στο δρόμο!
✒    Εκεί που περιμέναμε, λοιπόν, πετάγεται στο δρόμο μία παρέα τριών παιδιών, πιθανώς μαθητών Λυκείου για να περάσουν απέναντι! Σοκ… Πάει, είπαμε, θα τους πατήσει κάποιο αυτοκίνητο, δε γλιτώνουν.

Φρέναραν εγκαίρως!..
✒    Φρέναραν απότομα όμως τα Ι.Χ. που το φανάρι τους είχε δώσει άδεια να φύγουν και γλιτώσαμε τα χειρότερα. Ευτυχώς που και οι πιο πίσω οδηγοί είχαν καλά αντανακλαστικά και δεν έγινε καραμπόλα!

Και μια κυρία…
✒    Λίγα δευτερόλεπτα πριν οι τρεις συγκεκριμένοι μαθητές «ριχτούν» στη μέση του δρόμου, μία καλοντυμένη κυρία με τσάντες από πολυκατάστημα ανά χείρας είχε επίσης αψηφήσει το κόκκινο φανάρι…

Ο δρόμος της… ανήκει!
✒    Διέσχισε κι εκείνη το δρόμο με βιαστικά βήματα χωρίς καν να στρέψει αριστερά το κεφάλι της για να δει αν έρχεται αυτοκίνητο που είχε προτεραιότητα έναντί της, σύμφωνα με τον σηματοδότη. Θεώρησε προφανώς ότι ο δρόμος της… ανήκει!

Απλά παραδείγματα…
✒    Οι δύο αυτές περιπτώσεις δεν είναι μεμονωμένες. Αποτελούν απλώς ενδεικτικά παραδείγματα της -ανύπαρκτης- αγωγής μιας μεγάλης μερίδας Γιαννιωτών που κινούνται καθημερινά πεζή στο κέντρο της πόλης.

Πάντα βιαστικοί!..
✒    Βιαστικοί οι περισσότεροι, πιο βιαστικοί απ’ όλους τους άλλους, περπατάμε με γρήγορα βήματα στα πεζοδρόμια, περνάμε απέναντι απ’ όπου μας βολεύει, αψηφούμε το κόκκινο στα φανάρια, υποχρεώνουμε όλους τους υπόλοιπους να μας δώσουν… προτεραιότητα!

Έλλειψη αγωγής…
✒    Μιλάμε για έλλειψη παιδείας και κυρίως για απουσία κυκλοφοριακής αγωγής. Όταν οι μεγάλοι ως πεζοί αγνοούν κανόνες του ΚΟΚ και νόμους, τα παιδιά τι θα κάνουν; Είναι πραγματικά θαύμα ότι δε θρηνούμε διαρκώς θύματα, έτσι όπως συμπεριφερόμαστε στους δρόμους…

«Φούντωσαν» οι δράσεις!
✒    Πάμε σε κάτι άλλο τώρα, σε ένα θέμα άκρως επίκαιρο, γιορτινές μέρες που ‘ναι. Ο λόγος για τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν «φουντώσει» ενόψει Χριστουγέννων.

Καλώς βοηθούν…
✒    Καλά κι άγια κάνουν φορείς, σύλλογοι, κέντρα, σχολεία και μεμονωμένοι πολίτες που βοηθούν, καθένας με όποιον τρόπο μπορεί, συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάγκη και αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ένας κίνδυνος…
✒    Ωστόσο, όλο αυτό το «κύμα» φιλανθρωπίας ενέχει κι έναν κίνδυνο, όπως εύστοχα επισήμανε στη στήλη φίλος αναγνώστης. Η αλληλεγγύη να υποκαταστήσει τελικά το ίδιο το Κράτος που έχει την υποχρέωση της κοινωνικής πρόνοιας!

Το Κράτος να μεριμνά!
✒    Πρώτα και κύρια αυτό πρέπει να φροντίζει για εκείνους που δεν διαθέτουν ούτε τα βασικά προς το ζην σήμερα, όχι μόνο παρέχοντάς τους είδη πρώτης ανάγκης για τις γιορτές, αλλά μεριμνώντας γι’ αυτούς σε μόνιμη βάση.

Καμιά δικαιολογία…
✒    Δε μπορεί να αφήνεις στους πολίτες και τους φορείς όλο σχεδόν το βάρος της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης ποντάροντας στην ευαισθησία τους. Εσύ, αγαπητό μου Κράτος, έχεις την κύρια ευθύνη για τους αναξιοπαθούντες και η κρίση δεν είναι δικαιολογία ώστε να την αποποιείσαι!

Κρύωσαν τα περιστέρια…
✒ Με τόσο κρύο που είχε και χθες το πρωί στα Γιάννενα, κούρνιασαν τα περιστέρια στις κουτσουπιές της Πλατείας Πάργης αναζητώντας λίγη ζεστασιά στις ακτίνες του ήλιου! Βλέπεις, αυτά δεν έχουν σπίτι να βρουν καταφύγιο το χειμώνα. Στα δέντρα και στις στέγες των κτιρίων είναι η φωλιά τους!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.