ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Όταν βλέπεις παιδιά…
✒    Δεν ξέρω για σας, αλλά εμείς όταν βλέπουμε παιδιά να κάνουν εκπαιδευτική περιήγηση ή έστω να παίζουν στη γραφική ακρόπολη του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο πολύ το χαιρόμαστε!

Τοπίο και ιστορία…
✒    Η συγκεκριμένη είναι ίσως η πιο ωραία εκπαιδευτική εκδρομή για έναν μαθητή, απ’ το Δημοτικό ως το Λύκειο, αφού συνδυάζει ένα υπέροχο τοπίο με την πλούσια ιστορία αυτής εδώ της πόλης.

Και τι δεν υπάρχει…
✒    Το Βυζαντινό Μουσείο, το Φετιχιέ Τζαμί, ο τάφος του Αλή Πασά, το «Θησαυροφυλάκιο», ο κυκλικός πύργος του Νορμανδού Βοημούνδου, τα παλιά Μαγειρεία, η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, τα ερείπια του Σεραγιού του Αλή…

Σαν μάθημα!..
✒    Όλα τα παραπάνω μαζεμένα σε μία ακρόπολη που «αγναντεύει» από τη μία προς την Παμβώτιδα και από την άλλη προς την πόλη. Μία εκδρομή στο Ιτς Καλέ λοιπόν και είναι σα να κάνεις μαζεμένα πολλά μαθήματα ιστορίας!

Διαφορετική εκδήλωση…
✒    Οι σκέψεις αυτές με αφορμή μία διαφορετική εκδήλωση, περιβαλλοντική,  που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες στην ακρόπολη του Κάστρου ο Φορέας Διαχείρισης της Παμβώτιδας.

Παιχνίδι και δράσεις…
✒ Το προσωπικό του Φορέα κάλεσε δεκάδες παιδάκια, έκαναν παιχνίδια, κατασκευές, ζωγραφική προσώπου και παρατήρησαν πουλιά με κιάλια και τηλεσκόπιο! Ό,τι πιο ωραίο ως εκδήλωση γι’ αυτά…

Κάτι θα μάθουν!
✒    Κανονικά δε θα ‘πρεπε να υπάρχει τμήμα και τάξη σε Γιαννιώτικο σχολείο που να μην πραγματοποιεί τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό περίπατο κάθε χρονιά στο Ιτς Καλέ. Εκεί κάτι θα μάθουν για την πορεία αυτής εδώ της πόλης στο χρόνο…

Εκδρομή στα γήπεδα!
✒    Όχι όπως εμείς που ως μαθητές μας πήγαιναν εκπαιδευτικό περίπατο στη Λιμνοπούλα, το Γιαννιώτικο Σαλόνι ή στη Βουνοπλαγιά. Τι… εκπαίδευση να κάνει ο μαθητής δίπλα στα γήπεδα; Άντε να παίξει ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Κατά τα άλλα…

Αληθινό στολίδι!
✒    Στο μεταξύ, το νέο Μουσείο Αργυροτεχνίας που ετοιμάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς στις «Καμάρες» κάτω από το Ιτς Καλέ εξελίσσεται σε ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη…

Σχεδόν έτοιμο…
✒    Το Μουσείο είναι σχεδόν έτοιμο! Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο, η χρηματοδότηση του οποίου αντλήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007 - 13 και ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 7 εκατ. ευρώ.

Θα δώσει ώθηση!..
✒    Με τη λειτουργία του είναι σίγουρο ότι θα δώσει νέα ώθηση, πολιτιστική και τουριστική, στο Κάστρο και θ’ αποτελέσει πόλο έλξης δεχόμενο χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα εγκαίνια, λέει, θα γίνουν απ’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Για την αργυροτεχνία…
✒    Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα είναι επικεντρωμένη στην παλιά καλή Γιαννιώτικη τέχνη της αργυροτεχνίας παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές της. Παράλληλα, θα αναδεικνύεται η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής μας και οι συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύχθηκε η αργυροτεχνία…

«Ταξίδι» στη φωτογραφία!
✒ Πήγατε να δείτε κάποια από τις εκθέσεις που παρουσιάζονται σε τόσους χώρους στα Γιάννενα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Photometria; Αν όχι, κακώς!
Μιλάμε για πολύ ωραίες δουλειές που αξίζουν λίγης προσοχής. Έτσι, εξάλλου, στηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια των παιδιών που διοργανώνουν το Φεστιβάλ.
Πρόταση: Ξεκινήστε το «ταξίδι» στην τέχνη της φωτογραφίας απ’ τον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» και δε θα χάσετε!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.