ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Αύριο τα μαντάτα!
✒    Αύριο λοιπόν θα ξέρουμε αν τα Γιάννενα προκρίνονται στον «τελικό», δηλαδή στις τρεις ή τέσσερις πόλεις όσον αφορά στη διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Κάποιες… αδύναμες!
✒    Αν θέλετε την άποψη της στήλης, έχουμε πολλές πιθανότητες να μπούμε στην τελική τετράδα. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στις 14 πόλεις που διεκδικούν το θεσμό κάποιες είναι πολύ «αδύναμες», όπως, ας πούμε, η Ελευσίνα η Τρίπολη ή ο Βόλος.

Η δουλειά θα κρίνει…
✒    Βέβαια, όλα εξαρτώνται από τη δουλειά που έχει γίνει από κάθε πόλη και από τον φάκελο υποψηφιότητας που έχουν ετοιμάσει. Για παράδειγμα, πληροφορίες θέλουν την Καλαμάτα εξαιρετικά οργανωμένη κι ας μοιάζει με «αουτσάιντερ»…

Και το μήνυμα…
✒    Επίσης, πολλά θα εξαρτηθούν από το μήνυμα που θα θελήσει να στείλει η αρμόδια επιτροπή. Αν, δηλαδή, «μετρήσει» το προσφυγικό, δεν αποκλείεται να δούμε τη Μυτιλήνη ή τη Σάμο στον τελικό και τα Γιάννενα να μείνουν απ’ έξω!

Μεγάλο το κέρδος!
✒    Πάντως, ως πόλη έχουμε πολλά να κερδίσουμε αν ανακηρυχθούμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021 και καλά έκανε ο Δήμος να το προσπαθήσει. Θα εισρεύσει χρήμα (1,5 εκατ. Ευρώ είναι το έπαθλο), θα γίνουν υποδομές πολιτισμού, θα ανοίξουν δουλειές για νέους ανθρώπους…

Πάει και ο φούρνος…
✒    Κι ενώ ασχολούμαστε με τα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τα νέα που φτάνουν από Νησί μεριά δεν είναι και πολύ καλά. Μετά το Νηπιαγωγείο που έκλεισε λόγω έλλειψης παιδιών, λουκέτο μπαίνει και στον μοναδικό φούρνο του οικισμού!

Δεν άντεξαν…
✒ Μιλάμε για το παραδοσιακό αρτοποιείο που λειτουργούσε στην πλατεία του Νησιού. Το δούλεψε ένα νέο ζευγάρι για δέκα χρόνια περίπου, όμως τα έξοδα είναι πολλά, τα έσοδα λίγα και τελικά πήραν την απόφαση να το κλείσουν!

Πλήγμα για το Νησί!
✒    Χωρίς φούρνο μένει λοιπόν το Νησί και αυτό αποτελεί ένα πλήγμα για τους εναπομείναντες κατοίκους του που θα πρέπει πια ακόμα και για ψωμί να βγαίνουν στην πόλη. Άσε που το εγκαταλείπουν άλλοι δύο νέοι άνθρωποι…

Και καταστήματα…
✒    Στο μεταξύ, πέρα από τον φούρνο, έχουν κλείσει κι αρκετά άλλα καταστήματα σ’ αυτό, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης εσόδων ικανών να τα συντηρήσουν. Σημάδι κι αυτό των καιρών!

Ερημώνει…
✒    Μ’ αυτά και με τ’ άλλα, «θολό» διαγράφεται το μέλλον του Νησιού, αφού η πληθυσμιακή του συρρίκνωση είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Κι αυτό παρά το πλήθος των τουριστών που διαχρονικά προσελκύει.

Πώς θα ανακοπεί;
✒    Βέβαια, οι τουρίστες έρχονται στο Νησί κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο και συγκεκριμένα τριήμερα μέσα στο χειμώνα. Τον υπόλοιπο χρόνο τι γίνεται; Και πώς θα ανακοπεί η φθίνουσα πορεία; Αυτό είναι ένα θέμα που θέλει μελέτη, σχέδιο και δράσεις από πλευράς των τοπικών ιθυνόντων…

«Άνθισε» το παρκάκι!
✒ Είδαν να φτιάχνει ο καιρός, να βγαίνει ήλιος και να ανεβαίνει η θερμοκρασία και έβαλαν τα… καλά τους οι αμυγδαλιές και οι κουτσουπιές στο παρκάκι της οδού Πουτέτση (φωτό), σκορπίζοντας τριγύρω μια ευωδιά ανοιξιάτικη. Καταφθάνει, βλέπεις, ο Μάρτης, ο οποίος όμως καμιά φορά γίνεται και… γδάρτης! Για να δούμε…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.