ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ένα μήνα μπροστά!
✒    Καθόμασταν σπίτι προχθές, με την πλάτη γυρισμένη στην τηλεόραση και ξαφνικά… μεταφερθήκαμε χρονικά ένα μήνα μπροστά, σχεδόν στις γιορτές! Αιτία το σποτάκι μεγάλης αλυσίδας παιχνιδιών που φημίζεται για τις διαφημίσεις της.
«Ψωνίστε – στολίστε»!..
✒    Το μήνυμα από το διαφημιστικό με τους Χριστουγεννιάτικους ήχους, τις καμπανούλες, τους χιονάνθρωπους και τα «merry Christmas» ξεκάθαρο: «Ψωνίστε – στολίστε νωρίτερα, χαρείτε περισσότερο»! Τόσο απλά…

Για ένα δίμηνο…
✒    Έτσι, πριν κλείσει ακόμα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, το πολυκατάστημα μας προτρέπει όλους, μικρούς μεγάλους, να… γιορτάσουμε λίγο παραπάνω τα Χριστούγεννα, δηλαδή  επί ένα ολόκληρο δίμηνο, γιατί οι 15 – 20 μέρες δε φτάνουν!

Αυτοί θέλουν λεφτά!
✒    Θα πει κανείς, τη δουλειά του κάνει το μαγαζί. Σου λέει, θα βάλω σε κλίμα γιορτινό τα παιδιά ενάμιση μήνα πριν τις γιορτές και οι… ορδές θα έρθουν να αδειάσουν τα ράφια μου! Εξάλλου, αυτό γίνεται κάθε χρόνο…

Καταντάει αστείο…
✒    Δεν είναι όμως έτσι. Δε μπορεί ο καθένας, για να φουσκώσει το πορτοφόλι του, να… ξεχειλώνει τις γιορτές όσο του αρέσει! Υπάρχει κι ένα όριο ώστε να μην καταντήσει αστεία η υπόθεση «Χριστούγεννα».

Όλα για τα ψώνια!..
✒    Βέβαια, νόμος δεν υπάρχει για το πόσο πρέπει να διαρκεί η Χριστουγεννιάτικη περίοδος, όμως ένας μήνας είναι αρκετός για να ικανοποιήσουμε όλοι τα καταναλωτικά μας ένστικτα. Γιατί εκεί συμπυκνώνεται πια το νόημα των γιορτών: Στα ψώνια!

Παρασύρονται…
✒ Και μη νομίζετε, παρασύρεται ο κόσμος και κοντεύομε πια να γίνουμε… Αμερική υιοθετώντας τρόπους ζωής που καθόλου δε μας ταιριάζουν. Ας πούμε, από τις 20 – 25 Νοεμβρίου στολίζει ο άλλος δέντρο στο σπίτι του, με την αιτιολογία ότι έχει παιδιά! Και κάπως έτσι χάνεται πια η ουσία των Χριστουγέννων…

Αν ψάξεις λίγο…
✒    Aν ψάξεις λίγο στα Γιάννενα, βρίσκεις πολύ ωραίους χώρους, απαλλαγμένους από… κοσμικότητες, περιττά «στολίδια» και εφέ, για να πιεις τον καφέ ή το ποτό σου, κ’ ακούσεις καλή μουσική, να τα πεις με την παρέα σου.

«Το δικό μας Βαλς»…
✒    Τέτοιος ακριβώς χώρος είναι «το δικό μας βαλς» στην Οδό Χρήστου Πάτση 5. Πρόκειται για ένα καφέ – βιβλιοθήκη όπως αυτοπροσδιορίζεται και είναι ουσιαστικά ένα καφέ με ατμόσφαιρα σπιτιού και αισθητική της δεκαετίας ‘60 – ’70. Έτσι το ήθελαν οι δημιουργοί του κι έτσι έγινε…

Με πολύ μεράκι!..
✒    Έβαλαν πολύ μεράκι για να μεταμορφώσουν τον συγκεκριμένο ημιυπόγειο χώρο, που βρίσκεται μία «ανάσα» από την Πλατεία Πάργης, σε καφέ τέτοιας αισθητικής. Και κατάφεραν να αποπνέει ένα στυλ και μία ατμόσφαιρα που ξεφεύγει απ’ τα συνηθισμένα.
Πικάπ και αυλή!
✒    Στα ατού του «δικού μας Βαλς» τα vintage έπιπλα που… κάτι θυμίζουν στους λίγο μεγαλύτερους, η προσεγμένη μουσική από πικάπ (!), η οποία δε σε ξεκουφαίνει, η βιβλιοθήκη και η ωραία αυλή του που τον χειμώνα φιλοξενεί τους καπνιστές!

…Και ο κατάλογος!
✒    Πάνω απ’ όλα όμως είναι αυτά που σερβίρει. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, βρίσκει κανείς: Γλυκά κουταλιού, υποβρύχιο, ελληνικό καφέ με κάρδαμο ή μαστιχοκαφέ Χίου, ρόφημα σοκολάτας Valhrona, βιολογικά κρασιά, φρέσκιες μπύρες, ψημένη Αμοργιανή ρακή, οινόμελο Αμοργού κλπ.!

Εναλλακτικό στέκι…
✒    Αν σας αρέσουν οι μεγάλες καφετέριες, με πολύ κόσμο και βαβούρα μην πάτε στο «δικό μας Βαλς», δε σας κάνει! Αν όμως ψάχνετε για στέκι πιο ζεστό κι εναλλακτικό, περάστε μια βόλτα να το δείτε. Σας το συνιστούμε…

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.