ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Πρώτα τα Συμβούλια!
✒    Απ’ τα Συμβούλια Ιδρύματος ξεκίνησαν οι αλλαγές στην πολύπαθη παιδεία μας που προωθεί η νέα κυβέρνηση. Με βάση αυτές, τα Συμβούλια χάνουν τις πιο πολλές από τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες και γίνονται ένα απλό γνωμοδοτικό όργανο!

Στην εκλογή πρύτανη…
✒    Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα Σ.Ι. έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή πρυτάνεων, καθώς αξιολογούσαν τις υποψηφιότητες για τη θέση και απέρριπταν όσους δεν πληρούσαν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Ο Γ. Καψάλης… ίδρωσε!
✒    Κατέληγαν δε σε τρεις υποψηφίους, εκ των οποίων εκλέγονταν ο νέος πρύτανης. Αυτό έγινε πέρυσι και στα Γιάννενα. Μάλιστα, ο νυν πρύτανης Γιώργος Καψάλης… ίδρωσε ώσπου η υποψηφιότητά του να αξιολογηθεί θετικά απ’ το Συμβούλιο Ιδρύματος!

Τώρα όποιος θέλει…
✒    Τώρα πια όποιος θέλει λογικά θα είναι υποψήφιος, ενώ δε θα μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα ξένοι πανεπιστημιακοί μέσω διεθνούς προκήρυξης για τη θέση του πρύτανη. Μόνο στελέχη του ίδιου ιδρύματος θα μπορούν να εκλεγούν…

Ψήφο και οι φοιτητές!
✒    Και φυσικά θα ψηφίζουν και οι φοιτητές στις πρυτανικές εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να διατηρούν καλές σχέσεις μαζί τους και να μη τους… χαλάνε χατίρι!

Πισωγύρισμα…
✒    Αν κανείς θεωρεί πως οι αλλαγές αυτές θα έχουν θετικές επιπτώσεις στα ΑΕΙ ας… κοπιάσει να μας καταθέσει τα επιχειρήματά του, γιατί εμείς βλέπουμε μόνο πισωγύρισμα και τίποτε άλλο. Δυστυχώς…

Σε παραιτήσεις…
✒ Όσο για τους διακεκριμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς κ.λ.π. που συμμετέχουν σήμερα στα Συμβούλια Ιδρύματος, όπως, ας πούμε, ο Παναγιώτης Σουκάκος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι αλλαγές αυτές προφανώς θα τους οδηγήσουν σε παραιτήσεις. Τι να την κάνεις μία θέση χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες!

Για την οικογένεια Δάνου…
✒    Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια Δάνου και το παλιό αρχοντικό της στα Γιάννενα έδωσε στη στήλη φίλος αναγνώστης με αφορμή την τελευταία αναφορά στο ερειπωμένο κτίριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Παύλου Μελά και Σαχίνη.

Από τη Βίτσα…
✒    Καταρχήν, μας ενημέρωσε ότι η οικογένεια Δάνου κατάγεται από τη Βίτσα Ζαγορίου, όπου υπάρχει ακόμα το αρχοντικό της, ένα εντυπωσιακό κτίριο μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας, το οποίο διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Οι κληρονόμοι…
✒    Το διώροφο διατηρητέο κτίριο στα Γιάννενα πέρασε ως κληρονομιά μετά το θάνατο του γιατρού Δημοσθένη Δάνου στις δύο κόρες του. Η μία έχει πεθάνει, ενώ η άλλη ζει στην Αθήνα…

Προσπάθεια αγοράς!
✒    Παλιότερα το Ίδρυμα Αγγελικής Παπάζογλου, που έχει στην κυριότητά του το κτίριο της παλιάς Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής, επιχείρησε να αγοράσει το αρχοντικό Δάνου, όμως η κρίση δεν το επέτρεψε.

«Πάγωσαν» τα μερίσματα!..
✒    Τα μερίσματα που λάμβανε το Ίδρυμα – Κληροδότημα της Βίτσας από τις χιλιάδες μετοχές του στην Εθνική Τράπεζα σταμάτησαν από το 2008 και μετά, οπότε δεν υπήρχαν τα χρήματα για την αγορά.

Θα αξιοποιούνταν…
✒    Κρίμα, γιατί, αν το Παπαζόγλειο είχε αγοράσει το αρχοντικό, θα μπορούσε να το ανακαινίσει και να το αξιοποιήσει με διάφορους τρόπους, όπως κάνει και με την Υφαντική Σχολή, ώστε να του αποφέρει έσοδα.

Άρχισαν τα «μπαλώματα»!
✒ Δεν πρόλαβαν καλά – καλά να ολοκληρωθούν οι εργασίες στους πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου κι άρχισε το… ξήλωμα για εργασίες ύδρευσης, ΔΕΗ κ.λ.π. (φωτό)! Κάπως έτσι θα γεμίσουν κι αυτοί μπαλώματα, όπως συμβαίνει διαχρονικά στους δρόμους και τα σοκάκια των Ιωαννίνων! 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.