ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Λίγο… καλοκαιράκι!
✒    Σα να… μύρισε λίγο καλοκαιράκι τις τελευταίες ημέρες. Έφτιαξε ο καιρός, ανέβηκε ελαφρώς η θερμοκρασία και κάπως έτσι φτιάχνει λίγο η διάθεση ενός λαού που τελευταία είχε τις «μαύρες» του.
Πρωινή ησυχία…
✒    Χαίρεσαι τέτοια εποχή να περπατάς το πρωί στους δρόμους των Ιωαννίνων. Πριν ακόμα βγει ο κόσμος έξω, επικρατεί παντού μια υπέροχη ησυχία που «σβήνει» όσο προχωράει η μέρα…

Μόνο οι σκούπες!..
✒    Την ώρα που ανοίγει η αγορά ακούς μόνο τον ήχο από τις σκούπες και τις σφουγγαρίστρες υπαλλήλων των καταστημάτων που καθαρίζουν το κατώφλι τους και τον χώρο έξω απ’ αυτά. Εν αναμονή πελατών…
Τάξη – καθαριότητα…
✒    Η αλήθεια είναι ότι στους νέους πεζόδρομους αλλά και τους υπόλοιπους δρόμους της αγοράς υπάρχει τα πρωινά μια τάξη και μια καθαριότητα. Όλα τακτοποιημένα. Κάδοι απορριμμάτων, γλάστρες, τραπεζάκια στις καφετέριες.

Έπειτα γεμίζουν!
✒    Αργότερα, με τον κόσμο που βγαίνει στην αγορά -για βόλτα- η εικόνα αλλάζει. Γεμίζουν τα τραπεζάκια στις καφετέριες, γεμίζουν και οι κάδοι απ’ τα σκουπίδια μας που εξακολουθούν να είναι πολλά, έστω κι αν η κρίση τα περιόρισε κάπως!

Μικρότερες ουρές…
✒    Τα θετικά νέα αναφορικά με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και την διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές ενδέχεται να περιορίσουν τις ουρές στις τράπεζες πελατών που απέσυραν τις καταθέσεις τους.

Με τα μέτρα…
✒ Οι συζητήσεις όμως που ήδη προκαλούν οι ειδήσεις και οι φήμες για τα μέτρα που έρχονται θα «φουντώσουν» το επόμενο διάστημα και… όποιος αντέξει! Έτσι είναι αυτά…

Μέγα θέμα ο ΦΠΑ!
✒    Μέγα θέμα των ημερών, μεταξύ άλλων, το αν πρέπει ή όχι να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά.  Μιλάμε για έναν ΦΠΑ που ήδη εδώ και χρόνια βαρύνει τα καφενεία στα ορεινά χωριά μας, ας πούμε!

Στο καφενείο… 23%!
✒    Στο 23% είναι ο ΦΠΑ για το τσιπουράκι των ενάμιση ή των δύο ευρώ που σερβίρει το καφενεδάκι στη Φούρκα Κόνιτσας, στη Βοβούσα, στο Δίστρατο, στο Μεγ. Περιστέρι. Γι’ αυτούς τους καταστηματάρχες δε νοιάζεται κανείς!
Στη Μύκονο πάλι…
✒    Το πρόβλημα πολλών σήμερα, κυβερνητικών ή μη, είναι να μη καταργηθεί η έκπτωση στον ΦΠΑ του φρέντο, του κοκτέιλ ή της… σαμπάνιας που σερβίρονται στις παραλίες της Μυκόνου, της Πάρου, της Κέρκυρας ή της Σαντορίνης!

Νησιά και νησιά!..
✒    Βέβαια, δεν είναι όλα τα νησιά ίδια. Άλλο η κοσμοπολίτικη και πλούσια Ρόδος, για παράδειγμα, άλλο η… ταπεινή Ικαρία ή οι Λειψοί. Και με ένα τέτοιο κριτήριο πρέπει να διαμορφωθεί τελικά η πολιτική του ΦΠΑ.

Ας πληρώσουν…
✒    Τα πλούσια νησιά ας πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο. Στα λιγότερο τουριστικά και λιγότερο ευνοημένα ή σε αυτά της άγονης γραμμής ας παραμείνει η υπάρχουσα έκπτωση. Ε, όχι 6% ο ΦΠΑ στο «Super Paradise» της Μυκόνου και 23% στην Κόντσικα και τα Πράμαντα!

Γραφικές «γωνιές»…
✒ Κι όμως αυτή εδώ η πόλη διαθέτει ακόμη ορισμένες γραφικές «γωνιές» με διώροφα σπιτάκια, φροντισμένες αυλές και πλακόστρωτα σοκάκια. Μια τέτοια είναι η «κρυμμένη» μικρή πλατεία της φωτογραφίας στην οποία καταλήγει η οδός Τοσίτσα, στο ιστορικό κέντρο.
Χάρμα οφθαλμών…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.