ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Η αναστήλωση προχωρά…
✒    Καλό νέο για τη Δωδώνη το γεγονός ότι η αποκατάσταση του αρχαίου Θεάτρου της προχωράει πλέον με πιο γοργούς ρυθμούς, αφού το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση απ’ το ΕΣΠΑ και υπάρχει πια η αναγκαία εμπειρία στα συνεργεία.
Φεύγει το λυόμενο!
✒    Καλό επίσης νέο η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να απομακρύνει από τον χώρο της Δωδώνης και μάλιστα άμεσα, εκείνο το απαράδεκτο λυόμενο «θέατρο»!

Δεν ταίριαξε ποτέ!..
✒    Καταρχήν, είναι μία κατασκευή που δεν ταίριαξε ποτέ με τον περιβάλλον στο οποίο τοποθετήθηκε πριν από σχεδόν μία δεκαετία. Ούτε αισθητικά είναι εναρμονισμένο με την Δωδώνη, ούτε πρακτικά απέδωσε η παρουσία του εκεί.

Πέτρα και πράσινο…
✒    Πώς να το κάνουμε, αυτές οι λαμαρίνες και τα ξύλα δεν έχουν θέση στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, όπου κυριαρχούν η πέτρα και το πράσινο. Άσε που η συντήρησή τους, αφού έχουν υποστεί πολλές φθορές, λόγω του καιρού, θα κοστίσει ένα… κάρο λεφτά.

Ο κόσμος δεν πάει…
✒    Εξάλλου, οι εκδηλώσεις που κατά καιρούς φιλοξενήθηκαν στο λυόμενο θέατρο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Δεν πάει ο κόσμος να δει παράσταση ή συναυλία στη Δωδώνη και αντί της αρχαίας κερκίδας να κάτσει στη… λαμαρίνα. Είναι θέμα αισθητικής.

Ας αξιοποιηθεί αλλού…
✒    Οπότε, ορθότατη η απόφαση του Υπουργείου να πάρει το λυόμενο από τον χώρο. Ας το αξιοποιήσει κάπου αλλού όπου να ταιριάζει περισσότερο. Θα βρεθεί μια λύση, δε θα πάει χαμένο το… αριστούργημα!

Υπομονή για το Θέατρο!..
✒ Όσο για το αρχαίο Θέατρο, υπομονή ως τα τέλη του 2015. Θα έχει ολοκληρωθεί η αναστήλωση του κάτω διαζώματός του, που χωράει κάτι παραπάνω από 4.000 θεατές, οπότε ενδέχεται να ανοίγει αυτό το κομμάτι για επιλεγμένες παραστάσεις. Ως τότε, ας γίνονται στο παρακείμενο αρχαίο στάδιο. Απ’ το λυόμενο καλύτερο είναι!

Ενδιαφέροντα νέα…
✒    Δύο – τρεις ενδιαφέρουσες ειδήσεις προέκυψαν από τις ανακοινώσεις του Δήμου Ιωαννιτών για τις επαφές που είχε πρόσφατα στην Αθήνα ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και αξίζουν σχολιασμό.

Θα πέσει άσφαλτος!..
✒    Η πρώτη έχει να κάνει με το… χάλι που παρουσιάζουν οι δρόμοι μέσα στα Γιάννενα. Ο Δήμαρχος το πάλεψε και, όπως ανακοίνωσε, εξασφάλισε έκτακτη χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ για να γίνουν ασφαλτοστρώσεις.

Δρόμοι όπως πρέπει…
✒    Αν δεν παρουσιαστεί κανένα εμπόδιο, σύντομα ο… γολγοθάς μας θα λάβει τέλος και θα κυκλοφορούμε όλοι οι Γιαννιώτες αλλά και οι επισκέπτες σε καλύτερους δρόμους, χωρίς να κινδυνεύουμε να διαλύσουμε τα Ι.Χ. μας από χαντάκια και «σαμάρια».

Πολλές «πληγές»…
✒    Τα 2 εκατ. ευρώ είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό που θα επιτρέψει στον Δήμο να κλείσει πολλές «πληγές», ασφαλτοστρώνοντας όλους τους δρόμους του κέντρου και πολλών περιφερειακών γειτονιών που έχουν σκαφτεί (φωτό: skeptomenoi polites2013). Για να δούμε…

«Πρωτεύουσα»…
✒    Δεύτερη ενδιαφέρουσα είδηση η απόφαση του Δήμου να διεκδικήσει τον ρόλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Φιλόδοξος στόχος και, αν μπορεί να ευοδωθεί, αυτό θα γίνει τώρα που έχουμε δικό μας Υπουργό Πολιτισμού για να τον υποστηρίξει!

Οφέλη και δουλειά…
✒    Τα οφέλη από την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι πολλά, κυρίως όσον αφορά την τουριστική προβολή μιας πόλης. Πολλά όμως και τα κριτήρια στα οποία πρέπει να ανταποκριθούμε για να πετύχουμε, οπότε θέλει δουλειά…

Παντού «κλείνουμε»…
✒ Γέμισε η Γιαννιώτικη  αγορά με ταμπέλες σε βιτρίνες μαγαζιών οι οποίες προαναγγέλλουν το κλείσιμό τους… Κυκλοφορείς στους δρόμους και βλέπεις παντού την ίδια εικόνα.
Αν συνεχίσουν τα «λουκέτα» με τον ίδιο ρυθμό, σε λίγο η πόλη θα μείνει με το ένα τρίτο των καταστημάτων που είχε πριν από 5 – 6 χρόνια. Η φωτό από την οδό Κ. Φρόντζου…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.