Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ…

Ήταν αίτημα πολλών ετών η κατασκευή στο Καλπάκι, ενός μνημείου αφιερωμένου στους 15000 Έλληνες πεσόντες στον πόλεμο του 1940-1941 και τώρα που αυτό μπαίνει σε υλοποίηση, άρχισε η γκρίνια γιατί να γίνει αυτό σε δασικό χώρο στην περιοχή. κ.α.

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ…

Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 2022 στο Καλπάκι, στην οποία είχε παραστεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης είχε κάνει σχετική αναφορά, ζητώντας την συμπαράσταση για την δημιουργία ενός τέτοιου μνημείου, για να λάβει την υπόσχεση ότι η πολιτεία θα συνδράμει σε κάτι τέτοιο.

 Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ…

Αυτή η «συνδρομή» έρχεται τώρα με την Βουλή των Ελλήνων, να βάζει το δικό της μερίδιο με 800.000 ευρώ και ο Δήμος άλλες 500.000 ευρώ, έτσι ώστε οι πεσόντες 40-41 να βρουν τον δικό τους χώρο ως σημείο αναφοράς και ως ελάχιστη τιμή στην μνήμη τους. Το ότι ενοχλήθηκαν νεοέλληνες, επειδή δήθεν θα χαθεί ένα δάσος, αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα μικρό δασάκι μας κρύβει από την θυσία των Ελληνόπουλων, που κράτησαν Θερμοπύλες στο Καλπάκι! Αμνήμονες, αχάριστοι, μικρόψυχοι δεν έλλειψαν ποτέ απ’ αυτό τον τόπο. Ναι, στο πάρκο Ιστορίας στο Καλπάκι. Ελάχιστο χρέος τιμής στους μαχητές. Απαγορεύεται να ξεχάσουμε!

❁ Ο ΑΓΩΝΑΣ!..

Ο αγώνας στο γήπεδο… της ΕΡΤ έγινε, παρά τις «κακοκαιρίες» που επικρατούσαν όσον αφορά το ντιμπέιτ. Όλοι οι παίκτες πετούσαν την μπάλα στην εξέδρα, αποφεύγοντας το λάθος μέρες που είναι. Πρώτος και καλύτερος ο Κυριάκος, που δεν άφηνε την μπάλα να περάσει κάτω από το κέντρο προς την εστία του, κρατώντας τη έτσι ανέπαφη!.. 

■ ΟΙ… ΓΙΟΜΕΣ

Έκανε «γιόμες» ο Αλέξης από δεξιά και αριστερά χωρίς καν να πλησιάζει την εστία του Κυριάκου, που αποδείχτηκε καλός παίκτης. Από την πλευρά του ο Ανδρουλάκης μπήκε στο γήπεδο άνευρος, για να πάρει λίγο χρόνο που θα τον χρησιμοποιήσει σε μια ενδεχόμενη μεταγραφή στο άμεσο μέλλον. Ένας Κουτσούμπας με πάσες… μούφα και οι Βελόπουλος-Βαρουφάκης έμεναν στον αγώνα ελλείψει αναπληρωματικών!..  

❖ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ!

Κάπως έτσι κύλησε η βραδιά του αγώνα «πρωταθλήματος» που διεξήχθη στο γήπεδο της ΕΡΤ, με τους δημοσιογράφους να ζορίζονται από τα VAR για τις φάσεις που γίνονταν στο τερέν. Οι «φίλαθλοι» είδαν, άκουσαν και δεν περίμεναν τον «διάλογο» να αποφασίσουν. Γνωρίζουν πολύ τους παίκτες και το παιχνίδι που κάνουν και στις 21 Μαΐου αναμένεται ο τελικός στις κάλπες, για να ανακηρυχθεί ο πρωταθλητής. Πάντως, ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι όπως είχε προβλέψει με σιγουριά ο έξω αριστερά παίκτης Αλέξης...

 ❁ Η ΕΙΚΟΝΑ…

Μια εικόνα εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις, αυτή που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο την περασμένη Τρίτη το βράδυ, που γιορτάζονταν η μέρα Ευρώπης. Δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κ. Καραμανλής, Α. Σαμαράς και στη μέση ο νυν πρωθυπουργός έριξε πολύ κόσμο ανάσκελα, ένθεν κακείθεν... Ήταν μια πραγματικά συμβολική και ουσιαστική παρουσία σ’ ένα γεγονός μνήμης, που ήταν η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ από τον Εθνάρχη Κ. Καραμανλή, ο οποίος ήταν και ο γενάρχης της Φιλελεύθερης παράταξης, η οποία διανύει το 49ο έτος παρουσίας!...

■ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ…

Ήταν εκεί Κ. Καραμανλής Β’ και ο Α. Σαμαράς και -εκτός του συμβολισμού με την παρουσία τους- μίλησαν για την Ελλάδα της Ευρώπης, αλλά και για τα στραβά και τα ανάποδα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα. Φυσικά, το μεγάλο μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνση στο εσωτερικό της χώρας ήταν ότι είμαστε εδώ και ενισχύουμε τον αγώνα του Μητσοτάκη και όλης της παράταξης, για να μην παραδοθεί η χώρα στα χέρια μεταπρατών, κάτι που ο ίδιος ο Εθνάρχης δεν θα ήθελε για κανένα λόγο.

 ❖ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ…

Δέστε τώρα πως κινούνται στην ΝΔ, που στον νου τους έχουν το μέλλον του τόπου και πως κινούνται στο χώρο της αντιπολίτευσης που τους νοιάζει το δικό τους μέλλον! Πείτε μου, στο Θεό σας, ποιο θα είναι το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα, όταν θα διαπιστώσει ότι Δεύτερη Φορά Αριστερά γιόκ; Όταν ο Τσακαλώτος με την ομάδα του θα βάζει ζητήματα αντικατάστασης του «λατρεμένου» Αλέξη τους; 

❁ Η ΣΚΟΥΦΙΑ…

Θυμήθηκα το πέταγμα της σκούφιας που έκαναν τα Συριζόπουλα, όταν ο Κ. Καραμανλής Β’ αποφάσισε να μην ξαναπολιτευτεί. Τότε, όλοι μ’ ένα στόμα προεξοφλούσαν την απώλεια ενός μεγάλου στηρίγματος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άνοιγαν σαμπάνιες! Σαμπάνιες άνοιγαν και κάποιοι φερόμενοι ως Καραμανλογενείς, που όμως ψάχνουν κανένα ακροδεξιό κόμμα να χωθούν, παριστάνοντας τους πατριώτες! 

■ ΟΙ ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ…

Σαμπάνιες άνοιγε και ο… καραμανλικός Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος μπήκε στον ΣΥΡΙΖΑ για να κουβαλήσει τον Καραμανλισμό, τον οποίο υπηρέτησε αμειβόμενος φυσικά επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή. Μιλάμε για πολιτικό τυχοδιωκτισμό αισχίστου είδους! Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Καραμανλής είχε τουλάχιστον δέκα χρόνια να μιλήσει μαζί του κι αυτό ήταν που πόνεσε περισσότερο και πήρε των ομματιών του…  

❖ Ο… ΦΟΒΟΣ

Το ακούσαμε και αυτό: Οι 5 στους 7 πολίτες δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις, γιατί φοβούνται το predator και τις παρακολουθήσεις! Το είπε ο Τσίπρας για να δικαιολογήσει την απόσταση ΣΥΡΙΖΑ από ΝΔ που όσο πάμε προς τις εκλογές και όσο νυχτώνει, η διαφορά μεγαλώνει που έλεγε κι ένα παλιό σλόγκαν. 

❁ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ!

Το ότι οι πολίτες όλου του κόσμου είναι πισθάγκωνα δεμένοι αφού τα στοιχεία τους είναι παντού από το διαδίκτυο μέχρι τις τηλεφωνίες και φυσικά στις εφορίες και σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς, είναι άγνωστο προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο άνθρωπος έχει ξεφύγει εντελώς και όσο ζυγώνει η 21η Μαΐου τόσο περισσότερο θα παραλογίζεται…

■ Η ΠΡΩΤΙΑ!

Εκεί στις 7 μονάδες διαφορά, με πρωτιά της ΝΔ παγιώνουν οι δημοσκόποι στις έρευνες που κάνουν. Αυτή η διαφορά είναι εκείνη που κάνει τον Αλέξη να πετάει κοτσάνες κι όπου κάτσουν! Να δείτε που θ’ αμφισβητεί το αποτέλεσμα το βράδυ της μεθεπόμενης Κυριακής…

❖ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ… 

Όταν έχει κανείς την ευκαιρία να μιλάει με τον Κώστα Τασούλα, η αλήθεια είναι πως απολαμβάνει την κουβέντα στο σύνολό της. Έμπειρος περί την πολιτική, αφού μέσα σ’ αυτή ανδρώθηκε κι αυτή υπηρετεί εδώ και 25 χρόνια περίπου και αναφέρομαι στην κεντρική πολιτική σκηνή. 

❁ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΒΕΡΩΦ

Από συνεργάτης του Ευάγγελου Αβέρωφ και μάλιστα από νεαρή ηλικία, έφτασε στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, το οποίο όχι μόνο υπηρέτησε με πίστη και αξιοπρέπεια, αλλά παρέδωσε και μαθήματα δημοκρατίας σε όλους εκείνους που βολεύονταν με την οχλοβοή. Δεν ξέρω τι θέση θα του εμπιστευτεί εκ νέου ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, αλλά το τρίτο στη σειρά πολιτειακό αξίωμα αυτό του Προέδρου της Βουλής του ταιριάζει απόλυτα!..

 ■ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ…

Τον Κώστα Τασούλα ο υπογράφων τον γνωρίζει από τη θέση του Γραμματέα, στο γραφείο του Ευάγγελου Αβέρωφ με τα νάματα του οποίου γαλουχήθηκε. Όποιος γνώρισε τον Ευάγγελο Αβέρωφ και γνωρίζει τον Κώστα Τασούλα, διαπιστώνει πολλές ομοιότητες με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την πολιτική, στην οποία προσδίδουν μια αξία μεγέθους υψηλού!.. 

❖ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ… 

Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να κάνω συγκρίσεις μεταξύ Τασούλα και προκατόχων του διότι θα αδικούσα τον Κώστα Τασούλα με κάτι τέτοιο. Απλά τον εξαίρω με ό,τι είδαμε τα τελευταία πολλά χρόνια και ιδιαίτερα με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ! 

❁ Η «ΔΩΔΩΝΗ»…

60 χρόνια από την ίδρυσή της γιορτάζει η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, η οποία κρατά τα σκήπτρα στο χώρο της όλα αυτά τα χρόνια. Ως συνεταιριστικός φορέας διακόνησε πραγματικά στην υπόθεση γάλα!

■ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ…

Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν πολλά χρόνια και η ΔΩΔΩΝΗ από πολλές φάσεις. Μέχρι το 2012, ήταν μια βιομηχανία συνεταιριστική, η οποία όμως ολοκλήρωσε τον κύκλο της ως τέτοια. Μετά άλλαξε χέρια και επίπεδο προσφοράς, ανοίγοντας νέα παράθυρα στο διεθνές στερέωμα, φτάνοντας τα προϊόντα της σε τουλάχιστον 50 χώρες του εξωτερικού! 

❖ ΤΟ… ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ! 

Με το διεθνές «διαβατήριο» που ονομάζεται φέτα, ανοίγει δρόμους στο διεθνές στερέωμα για να ακολουθήσουν όλα τα άλλα προϊόντα που καθημερινά παρασκευάζονται και που κι εκείνα… ξενιτεύονται σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αυστραλία, κλπ. 

❁ ΚΑΤΑΚΑΡΔΑ…

Πολλοί ήταν εκείνοι που όταν άλλαξε καθεστώς η ΔΩΔΩΝΗ το πήραν κατάκαρδα και τότε ίσως να είχαν δίκιο. Δέκα χρόνια μετά, η ΔΩΔΩΝΗ έχει αλλάξει επίπεδο αλλά κρατά με ακρίβεια τις συνταγές παρασκευής των προϊόντων της, τιμώντας παράλληλα και τους πρωταγωνιστές-πρωτεργάτες τους κτηνοτρόφους, που εξακολουθούν να εμπιστεύονται το προϊόν τους αν κι αυτοί αρχίζουν να λιγοστεύουν!.. 

■ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ…

Εκσυγχρονίστηκε και εκσυγχρονίζεται η ΔΩΔΩΝΗ. Κάτι ανάλογο όμως πρέπει να γίνει και με τους, κτηνοτρόφους για να υπάρξει συνέχεια στην αξιοποίηση του γάλακτος. Ήδη, βλέπουμε κάποιοι Ηπειρώτες να αλλάζουν επίπεδο κτηνοτροφίας και εκσυγχρονίζουν τις κτηνοτροφικές μονάδες τους, όπως γίνεται σε Κόνιτσα και Πωγώνι, με πρωτοστάτη τον Βασίλη Νάκη που από καθηγητής-φροντιστής μπήκε στους χώρους της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας, εξασφαλίζοντας μερικούς τόνους γάλακτος από το μεγάλο κοπάδι του στα Ραβένια. 

❖ Η ΠΡΩΤΙΑ! 

Έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος στην Πρέβεζα, μετά και την γνωστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων και κυρίως με την κατάσταση που υπάρχει όσον αφορά τα ακίνητα που κατέχει. Ο λόγος για τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκα, ο οποίος απειλεί θεούς και δαίμονες, επειδή τοπικά site αναπαρήγαγαν δημοσίευση του “vouliwatch” στο οποίο αναφέρεται να χτυπά πρωτιά στην απόκτηση ακινήτων με ποσοστό 1600% με δεύτερο τον Θάνο Πλεύρη, χωρίς να διευκρινίζεται ο χρόνος απόκτησης των 17 ακινήτων, εκ των οποίων τα 16 είναι προίκα… 

❁ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ…

Αυτή η αναπαραγωγή της συγκεκριμένης δημοσίευσης, εκνεύρισε τον κ. Μπάρκα ο οποίος απειλεί με προσφυγές στην Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντάς τον πόλεμο, ενόψει και των εκλογών. Καλά ρε σύντροφε Κώστα. Μην το παίρνεις κατάκαρδα! Δεν φταις εσύ που πήρες εχούμενη γυναίκα και δικαίωμά σου! Εκείνο που σημειώνεται στην σχετική δημοσίευση είναι η πρωτιά, κάτι που δεν διευκρινίζεται. Δεν είναι κακό να κατέχει κανείς περιουσιακά στοιχεία την σήμερον ημέρα… 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.