Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΚΟΜΒΟΙ…

Κόμβοι εδώ, κόμβοι εκεί, κόμβοι παραπέρα! Γιόμησε η Ήπειρος κόμβους για να έχουμε να υπερηφανευόμαστε ότι τελικά έγινε… κομβικό σημείο ανάπτυξης! Ήταν να μην αρχίσουμε να κατασκευάζουμε κόμβους. Τώρα ποιος μας κρατάει...

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ…

6,8 εκατ. ευρώ θα ξοδευτούν για έναν ακόμη κόμβο στην περιοχή Επισκοπικού στο Μπιζάνι, ο οποίος θα συνοδεύεται από έργα οδικά σε όλο το μήκος και το πλάτος της παλιάς Εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άρτας, από τον μη κόμβο στην ΕΓΝΑΤΙΑ μέχρι τον κόμβο στο Αβγό… 

Η ΝΤΡΟΠΗ!

Το προκλητικό της υπόθεσης δεν είναι η δημιουργία κόμβων αλλά η… αδιαφορία μη κόμβου, που να συνδέει την πόλη Ιωαννίνων με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ! Είναι η ντροπή και το αίσχος όλων εκείνων που αδιαφόρησαν από τότε που άρχισε να κατασκευάζεται η ΕΓΝΑΤΙΑ, μέχρι σήμερα. Είναι η ντροπή που κανείς δεν πρόβλεψε, ούτε που του έκοψε η γλάβα ότι η μεγαλύτερη πόλη της ΒΔ Ελλάδας δεν έχει σύγχρονη πρόσβαση στον μεγαλύτερο άξονα της χώρας...

ΑΜΕΛΕΙΑ Ή ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ;

Είχαν ακουστεί πολλά τότε γι’ αυτή την «αμέλεια» των ειδικών και μάλιστα ότι τα χρήματα του κόμβου πήγαν για «ιερούς σκοπούς», αλλά δεν είναι η ώρα για υποθέσεις μόνο. Εκείνο που μετράει είναι ότι ουδέποτε βρέθηκαν χρήματα γι’ αυτό τον κόμβο, ενώ για πολλούς άλλους βρέθηκαν και δικαίως πανηγυρίζουν οι λογής-λογής πανηγυρτζήδες, που εξακολουθούν να βάζουν δέντρο μπροστά τους για να τους κρύβει το δάσος!..

ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ…

Ό υπογράφων είναι υπέρμαχος δημιουργίας κόμβων, όχι όμως εκεί που δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία. Είμαι όμως κατά της κουτοπονηριάς και της τακτικής του «άσε μωρέ θα το δούμε» κι αυτό, κατά την πρόσφατη τραγική ρήση «πάμε κι όπου βγει»!..

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ…

Να θυμίσω ότι ένα σωρό ατυχήματα έχουν γίνει πάνω και κάτω από τη γέφυρα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ, στην είσοδο κι έξοδο της πόλης των Ιωαννίνων. Μεταξύ αυτών έναν νέο παλικάρι έχασε τη ζωή του κι εκεί έχει στηθεί ένα εκκλησάκι, για να μας θυμίζει πόσο ντενεκέδες είμαστε όταν «δεν» σχεδιάζουμε και «δεν» φτιάχνουμε έργα υποδομής τέτοια, που να διευκολύνουν και να εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες κυκλοφορίας.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΝΕ!

Δεν πρόκανε ο έρμος ο Καραμανλής ο Γ’ να ολοκληρώσει τον άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά όπως είχε ορκιστεί! Τον έφαγε η «τρενομαχία» των Τεμπών και τώρα καλείται σε απολογία! Από κει που τον περιμέναμε να κόψει κορδέλα για την τρίιχνη, εκείνος παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, χωρίς να πάρει όρκο ότι δεν θα ξαναείναι υποψήφιος στο νομό Σερρών…

Η ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ

Η παλικαριά δεν ήταν μόνο που υπέβαλε την παραίτηση από υπουργός, αλλά η παλικαριά του είναι -σεβόμενος τα θύματα του δυστυχήματος- να απέχει από αυτές τις εκλογές. Εμετρήθη, εζυγήθη και δεν βγήκε στα μέτρα! Ναι, δεν φταίει αυτός για την τραγωδία, αλλά εκείνος έκανε τα κουμάντα στο Υπουργείο στο οποίο ανήκουν οι σιδηρόδρομοι. Και δεν τα πήγε καλά σ’ αυτά τα κουμάντα και τώρα αποκαλύπτονται ένα σωρό εκτροχιασμοί με δραματικά αποτελέσματα!

ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ…

Δεν ήταν μόνος του και είχε τριγύρω του ένα σωρό υποτακτικούς που τα έκαναν μπάχαλο! Αυτό το καθεστώς πρέπει να ξηλώσει ο Κυριάκος, αν ο λαός του ξαναδώσει την ευκαιρία διακυβέρνησης τον επόμενο Μάιο-Ιούλιο. Μόνο αυτός αν θέλει μπορεί να το κάνει.

ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ…

Κανείς δεν περιμένει να κάνει κάθαρση ο Αλέξης ο οποίος είναι ένα με το παρακράτος που το εκτρέφει χρόνια ολόκληρα! Το παρακράτος που στο νου του έχει μόνο τα σουβλάκια και τις γκόμενες, στέλνοντας ανυποψίαστους πολίτες στο θάνατο! Το ζήσαμε και στο Μάτι, κάτι που κάνει πως δεν το ξέρει η Πόπη του «Πρόεδρε έλα με φόρα»!

ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΝΟΥΝ!..

Ζήτησε ο Γεραπετρίτης να παραβρεθούν όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί αρμόδιοι για τα έργα υποδομών και μεταξύ αυτών και τον Σπίρτζη. Δεν τον δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μη χαλάσει καμία… τσάκιση το παιδί από την πολύ δουλειά που έκανε στο ίδιο Υπουργείο, όταν ξεπούλησε τα τρένα για 45 εκατ. και όταν υπέγραφε πανωπροίκια 50 εκατ. το χρόνο, δώρο στους Ιταλούς για 15 χρόνια. Που να πάει και τι να πει ο άνθρωπος;

Ο ΓΙΑΝΗΣ 

Περιέφερε στα κανάλια την τσαλακωμένη μούρη του ο Βαρουφάκης, για να δείξει την μάχη που έδωσε στη Βαλτετσίου (όχι στο Βαλτέτσι) μεταξύ… ψαρονεφρίου και παλιού κρασιού εκατό ετών! Στην αρχή ήταν μπράβοι, μετά ήταν ένας 25χρονος, μετά δεν θυμόταν καλά, ύστερα άμα τους δει θα τους γνωρίσει, μεταξύ αυτών ένα ψηλό 25άρη για να έχει όμως το ίδιο αποτέλεσμα. Να έχει δηλαδή, μια τσαλακωμένη μούρη από κείνους που ο ίδιος και η παρέα του εξέθρεψε τόσα χρόνια…

ΣΥΜΒΟΛΟ…

Για να δείτε που φτάνουν τα όρια της ευθιξίας των ευαισθητούληδων της αριστεράς σας λέω μόνο τούτο. Η μάνα του Φύσσα, που άγρια δολοφονήθηκε από Χρυσαυγίτες έχει γίνει σύμβολο ηρωίδας μάνας, που δίκαια κλαίει το χαμό του γιού της. Η μάνα Αξαρλιάν είναι στα… αζήτητα κι αν τολμήσει κανείς να αναφερθεί σε εκείνη, τρώει το ξύλο της αρκούδας από τους ίδιους δημοκράτες…

ΤΟΛΜΗΣΕ!

Το «ξύλο» της αρκούδας τρώει και ο πατέρας της «δολοφονημένης» κόρης του στα Τέμπη, επειδή τόλμησε να κάνει λόγο για βάλσαμο στις πληγές των συγγενών των νεκρών τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Προτιμούν εκείνο που είπε ο Αλέξης τους στο Μάτι, για 2000 ευρώ που θα τα έτρωγαν αν τους τα έδινε η κυβέρνησή του. Κατά τ’ άλλα, ενοχλούνται από τις φωτογραφίες που δείχνουν τον Βαρουφάκη να τον έχουν τουλουμιάσει οι… δικοί του!

ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗ… 

Από 1/11/22 είχε παραδοθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα κι έπρεπε να περάσουν 15 μέρες για να δει το φως της δημοσιότητας το σχετικό έγγραφο. Αυτό σημαίνει ότι σύστημα τηλεδιοίκησης υπήρχε αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι των 2500 ευρώ δεν γνώριζαν πως λειτουργεί ή βαριόντουσαν να βάλουν το αυτόματο!

ΠΥΡΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Μόλις προχθές πληροφορηθήκαμε ακόμη κάτι πιο σπουδαίο! Μάθαμε ότι δεν λειτουργούσε ο πύργος ελέγχου και δεν ρύθμιζε την εναέρια κυκλοφορία των τρένων! Τι; Δεν με πιστεύετε; Το αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στην αγαπημένη του Ράνια στο MEGA την περασμένη Τρίτη το βράδυ. Από τον ίδιο είχαμε πληροφορηθεί ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, στην Καστοριά έβλεπε λιμάνι ξηράς, στην Πέλλα αντιμετώπιζε παγετώνες και στην Λέσβο έβλεπε Λέσβο και Μυτιλήνη!..

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ…

Κοντά στα 3600 ευρώ θα ανέρχεται ανά μ2 το κόστος ανακατασκευής, του παλιού πανεπιστημίου στη Δομπόλη στα Ιωάννινα. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία που υπάρχουν και που έχουν να κάνουν με τα νούμερα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αν υπολογίσει κανείς τα 3500 μ2 που είναι τα κτίρια που θα ανακατασκευαστούν, σε σχέση με τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ που είναι το κόστος κατασκευής τότε οδηγείται σε αυτά τα 3500 ευρώ ανά μ2. Όλα αυτά, τη στιγμή που στην πόλη μας η ανέγερση νέων κτιρίων κοστίζει πολύ χαμηλότερα. Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Εκτός κι αν η κατασκευή γίνει από χρυσάφι!..

ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ… 

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 489 πρωτεΐνες περιέχονται μέσα στο τυρί φέτα, που παρασκευάζεται από πρόβειο και γίδινο γάλα σε αναλογία 70-30! Σ’ αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν ειδικοί επιστήμονες που έκαναν εμπεριστατωμένη ανάλυση του προϊόντος πρόσφατα και δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου.

ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ…

Η φέτα είναι προϊόν που σχετίζεται ακόμη με πολλές βιταμίνες (D-B12) αλλά και με πολλές λειτουργικές χρήσεις για ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που τον ωφελεί σε αφάνταστο σημείο όπως απέδειξε η πρόσφατη έρευνα στο ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το σύνθημα: «τρώμε φέτα γιατί είναι ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό»! Μπορεί να είναι ακριβή τον τελευταίο καιρό, αλλά είναι ό,τι καλύτερο.

Η «ΔΩΔΩΝΗ»

Αφού ο λόγος για φέτα, να αναφερθούμε στις νέες ενέργειες της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, η οποία είναι συνώνυμη της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ, η οποία δημιουργεί τον δικό της φωτοβολταϊκό σταθμό στις εγκαταστάσεις της, παράγοντας έτσι φτηνή ενέργεια, ενώ παράλληλα προσφέρει σημαντική προστασία στο περιβάλλον! Τίποτε τυχαίο και πάντα η «ΔΩΔΩΝΗ» πρωτοστατούσα βάζει πλάτη στην Ηπειρωτική κτηνοτροφία και οικονομία. Ανοιχτά μυαλά χρειάζονται και όλα μπορούν αν γίνουν...

ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ…

Λέμε ναι στα έργα, όχι όμως στα έργα σκοπιμότητας! Ναι στους κόμβους όχι όμως χωρίς σχέδιο και για να ‘χαμε να λέγαμε. Κι εδώ ξαναβάζω το ερώτημα: Τι χρειάζονταν δύο κόμβοι σε απόσταση 70 μέτρων στο ύψος της Νεοκαισάρειας; Όταν 500 μέτρα πριν είναι ο μη κόμβος, αλλά ένα αλαλούμ στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ. Έχω ξαναρωτήσει, αλλά απάντηση δεν πήρα κι ούτε θα πάρω διότι δεν υπάρχει λογική εξήγηση. 

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΟ ΤΟΠΙΟ!

Εκατομμύρια για κόμβους, αλλά αν περπατήσει κανείς την παραλίμνια γύρω από το κάστρο, θα συναντήσει βομβαρδισμένο τοπίο! Από κει φαίνεται δεν έχει περάσει κανένας μεγαλοσχήμονας τα τελευταία χρόνια για να δει τι εικόνα παρουσιάζει το τοπίο, στο πιο τουριστικό σημείο της πόλης των γραμμάτων και των… λακούβων πάσης φύσεως!

Ο ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ…

Ήμουν από κείνους που φανατικά υποστήριζα τη δημιουργία κόμβου στην κεντρική πλατεία, με το σκεπτικό ότι θα έπαιρνε μια ανάσα κυκλοφοριακή η πόλη κι έτσι έγινε. Σήμερα η κυκλοφορία στην πόλη είναι πιο άνετη και πιο σύγχρονη, αρκεί οι οδηγοί να γνωρίζουν τους κανόνες κυκλοφορίας! Φυσικά, τα δύσκολα συσσωρεύονται στην κάτω πλατεία που εξακολουθεί να εξυπηρετείται από φανάρια, τα οποία εκσυγχρονίστηκαν και λειτουργούν με χρονόμετρα.

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ…

«Κόμβοι παντού» λοιπόν το σύνθημα και τα εκατομμύρια πάνε κι έρχονται! Κόμβοι και στην παραλιακή Πρέβεζας προς Πάργα. Κόμβοι στην Βαλανιδόραχη για να εξυπηρετούνται κάτοικοι και επισκέπτες όλους τους μήνες του χρόνου. Κόμβοι και στην Άρτα, κόμβοι και στην Θεσπρωτία. Να γιατί η Ήπειρος γίνεται ένας… κόμβος σύνδεσης του παρελθόντος με το μέλλον! Κάπου εκεί παρεμβάλλεται το σήμερα. Τελικά θα μας πει κάποιος αρμόδιος αν και πότε θα συνδεθεί η πόλη των Ιωαννίνων με την ΕΓΝΑΤΙΑ; 

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.