Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ…

Στα Ιωάννινα χθες και σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον εορτασμό της επετείου του ΟΧΙ του 1940. Εδώ, σ’ αυτό τον τόπο που αποτέλεσε την απαρχή του αγώνα ενάντια των ορδών του φασισμού του Μουσολίνι, που από βόλτα για καφέ στην Ακρόπολη, έμελλε τα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας να γίνουν οι τάφοι των Ιταλών κατακτητών. Δυστυχώς όμως και πολλών Ελληνόπουλων που θυσιάστηκαν για τα ιερά και όσια της φυλής. Μιας φυλής που αργότερα αιματοκυλίστηκε σ’ έναν αδελφοκτόνο σπαραγμό.

 Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ…

Το ξαναγράψαμε την προηγούμενη βδομάδα. Πρώτη φορά πρωθυπουργός εν ενεργεία τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία. Μήπως ήλθε ο καιρός, 82 χρόνια μετά, να καθιερωθεί αυτή η παρουσία πρωθυπουργού στις επετειακές εκδηλώσεις; Την αρχή έκανε ο Μητσοτάκης. Εν έτει, 2022. Επειδή ο Κυριάκος έχει δηλώσει ολίγον τι… Ζαγορίσιος, δεν έχει παρά με την παρουσία του και στις επόμενες επετείους να καθιερώσει αυτόν τον ετήσιο γιορτασμό. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

❁ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ…

Το είδαμε και αυτό. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πρέβεζας συζητήθηκε η χρήση του λιμανιού και ιδιαίτερα στον νέο σχεδιασμό μετά τη δημιουργία και λειτουργία της μαρίνας.

■ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ…

Σ’ αυτή την συνεδρίαση ο νέος ιδιοκτήτης της μαρίνας, έβαλε ζήτημα απομάκρυνσης των δραστηριοτήτων του εμπορικού λιμανιού, με το αιτιολογικό ότι αυτό δημιουργεί άσχημη εικόνα και ιδιαίτερα όταν γίνεται εκφόρτωση προϊόντων χύδην… 

 ❖ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ…

Στη συνεδρίαση παρέστησαν αρκετοί επιχειρηματίες που όλα τα προηγούμενα χρόνια εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο λιμάνι και υποστήριξαν τη συνέχιση της λειτουργίας του εμπορικού λιμανιού. Μεταξύ αυτών των εκπροσώπων ήταν ο Κ. Νιτσιάκος των γνωστών επιχειρήσεων, ο Αντρέας Δημητρίου της «ΠΙΝΔΟΣ» και εκπρόσωποι πτηνοτροφικών συνεταιρισμών Άρτας, κλπ.. Όλοι οι παραπάνω υποστήριξαν τις θέσεις τους, που έχουν να κάνουν με την συνέχιση της δραστηριότητας του λιμανιού. 

❁ ΟΙ ΚΑΤΑ…

Κατά του εμπορικού λιμανιού ο αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου, ο δήμαρχος Ν. Γεωργάκος, ακολουθούντες τον ενοικιαστή της μαρίνας ζητώντας την απομάκρυνσή του, χωρίς να προσδιορίζουν άλλον χώρο εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων της Ηπείρου κι όχι μόνο. Από αυτό το λιμάνι εφοδιάζονται οι κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις -κυρίως ζωοτροφές- οι οποίες επιχειρήσεις «ταΐζουν» την οικονομία της Ηπείρου! 

■ Η ΜΑΡΙΝΑ…

«Ήλθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα» στην Πρέβεζα. Το εμπορικό λιμάνι υπάρχει και λειτουργεί εδώ και δεκάδες χρόνια όμως κανείς, μα κανείς, δεν ενδιαφέρθηκε για αλλαγές του παρά μόνο τώρα που ολοκληρώθηκε η λειτουργία της μαρίνας, της οποίας ο ενοικιαστής δε θέλει με τίποτα να λειτουργεί σ’ αυτό το σημείο.

❖ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ!

Όταν «κτίζονταν» η μαρίνα κανείς δε νοιάστηκε για το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα λειτουργούσε. Τώρα ξαφνικά… ανακάλυψαν ότι τους εμποδίζει το λιμάνι και άρχισαν τις κατάρες και τις απειλές του τύπου «αν δε συμμορφωθείτε, θα δείτε τι θα πάθετε…»

❁ Η… ΝΑΥΜΑΧΙΑ

Ένας πόλεμος και μια… ναυμαχία στο λιμάνι της Πρέβεζας ξεκίνησε και κανείς δε γνωρίζει την κατάληξη. Τι θα είναι τελικά το λιμάνι της Πρέβεζας; Εμπορικό; Τουριστικό; Αλιευτικό; Και τα τρία πρότεινε μια παράταξη της αντιπολίτευσης στο δήμο Πρέβεζας και κάπου εκεί έμειναν προσωρινά.

■ ΤΑ… ΓΑΛΛΙΚΑ

Ωστόσο στη συνεδρίαση ακούστηκαν και κάποια Γαλλικά από τους νέους «ιδιοκτήτες» του λιμανιού. Είχαν προηγηθεί οι σταθερές θέσεις των Δημητρίου και Νιτσιάκου που εκπροσωπούν χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους στην Ήπειρο και καλείται ο δήμος Πρέβεζας να λάβει μέτρα τέτοια που να μην εμποδίζεται καμία λειτουργία.

❖ ΤΑ ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ!

Στην αποδόμηση της «επιστημονικής τέχνης» πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων μέσω… μερομηνίων προέβη ο μετεωρολόγος Άρης Μπαρτζώκας, παραχωρώντας αυτή την τέχνη μόνο στην μετεωρολογία. Καλύτερα να ρίχνετε στον καφέ, παρά να στηρίζεστε στα μερομήνια είπε και σχολίασε τις προγνώσεις που μας ήθελαν να πνιγόμαστε από τις βροχές. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, που θέλει την μετεωρολογία να πέφτει καντάρια έξω και να πηγαίνουν στράφι οι προβλέψεις και η επιστήμη να ακυρώνεται!.. 

❁ ΟΥ ΔΥΝΑΤΑΙ ΣΩΣΑΙ…

«Άλλους έσωσεν, εαυτόν οι δύναται σώσαι…» αυτό ισχύει στην περίπτωση του πατρός Δημητρίου εφημέριου στην εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου στο Λυκαβηττό. Είναι ο ιερέας που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε το προνόμιο των θαυμάτων, κάτι που έκανε τους πιστούς να συρρέουν κατά χιλιάδες να τύχουν ενός τέτοιου!

■ Η… ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ

Επειδή προέκυψαν διάφορα ζητήματα και απιστίας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε την… αποκαθήλωσή του από τον Λυκαβηττό, μαζί με άλλους συλλειτουργούς και να τους στείλει σε άλλη ενορία της Αττικής για ν’ αποφεύγονται τέτοιου είδους φαινόμενα που φτάνουν στα όρια του σκανδάλου των πιστών.

 ❖ Ο… ΑΣΩΤΟΣ 

Μπορεί να έσωσε άλλους ο παπά-Δημήτρης όμως δεν κατάφερε να σώσει τον εαυτόν του. Και νάτον τώρα σε άλλον ναό, που όμως κανείς δεν αποκλείει ότι θα μεταφερθούν κι εκεί οι πιστοί που πιστεύουν ότι ένα θαύμα μπορεί να σώσει τους πάντες. 

❁ Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ…

Ειδοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος τον συγκεκριμένο ιερέα-θαυματοποιό και την παρέα του οτι εντός πέντε ημερών να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους και να μεταβούν κατά Βάρη μεριά, αλλά εκείνος στήλωσε τα πόδια του ψάλλοντας το λαϊκό άσμα «δεν πάω πουθενά-πουθενά, εδώ θα μείνω!» Καλά ξεμπερδέματα…

■ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ!

Για γέλια και για κλάματα. Συνεδρίασαν εκεί στο ΦΟΔΣΑ για να πάρουν αποφάσεις για σοβαρά θέματα που αφορούν τον φορέα και όταν ήλθε η ώρα να πάρουν αποφάσεις ο νομικός σύμβουλος τους πληροφόρησε ότι δεν έχουν απαρτία! Τότε ήταν που έγινε… το έλα να δεις και κάτσε ν’ ακούσεις! Οι απουσίες ήταν περισσότερες από τις παρουσίες και η συζήτηση θεωρήθηκε ως μη γενόμενη, αφού απαρτία γιοκ. Φορέας είναι ή παιδική χαρά! 

❖ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

Άλλος για το σύνθημα «το νόμιμον και το ηθικόν»: Από τον Γ. Βουλγαράκη περάσατε στον Α. Πάτση βουλευτή Γρεβενών που έκανε μπίζνες κατά την βουλευτική του περίοδο. Όλα νόμιμα όσα έκανε και κάνει, μόνο που ξέχασε ότι είναι βουλευτής και έπρεπε ν’ αφήσει τις μπίζνες και μαζί μ’ αυτές τις κουτοπονηριές…

❁ ΤΟΝ… ΑΔΙΚΟΥΝ!

Πήρε δάνειο 4 εκατ. για να αγοράσει θαλασσοδάνεια 64 εκατ. Πιστεύοντας, ότι προσφέρει και κοινωνικό έργο! Τα έκανε… όλα νόμιμα και αδίκως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση ενώ ο Κυριάκος τον έστειλε στον αγύριστο από ΝΔ, αλλά εκείνος πιστός στις «αρχές» του αρνείται να παραδώσει την έδρα του. Το κάνει για τις Γρεβενιώτισσες και τους Γρεβενιώτες!

■ ΤΑ ΧΡΙΣΜΑΤΑ…

Μα στο Θεό τους, εκεί στη ΝΔ πριν τους δώσουν χρίσματα δεν κάνουν μια έρευνα για τον βίο και την πολιτεία τους; Αφού το «παλικάρι» δραστηριοποιείται πάνω από δέκα χρόνια στον τομέα «κατασχέσεων» σπιτιών και περιουσιών, δεν βρέθηκε κάποιος να τους ανοίξει τα μάτια και να μη φτάνουν στο σημείο να δίνουν δικαίωμα στους διάφορους Πολάκηδες, που ως… αδέσποτα μονίμως γαυγίζουν;

❖ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ

Στα πλαίσια… ανοίγματος της ΝΔ προς το κέντρο το 2019 άνοιξαν τις πόρτες σε κόσμο και κοσμάκη. Μεταξύ αυτών που είδαν φως και μπήκαν ήταν και ο κ. Πάτσης, που τα Γρεβενά τα γνώριζε από διηγήσεις των γονιών του. Εκεί τον έστειλε η ΝΔ το 2019 να κατακτήσει την μονοεδρική έδρα όπερ κι εγένετο. Προφανώς τους θάμπωσε η Σημιτική προέλευση και κανένας δεν μπήκε στον κόπο να εξετάσει βιογραφικά και το πόθεν έσχες. Και νάτος σήμερα να παριστάνει τον… ήρωα και το μεγάλο σωτήρα των Γρεβενών και γι’ αυτό δεν αφήνει την έδρα, που με… κόπο και ιδρώτα αποκόμισε το 2019. 

❁ Ο ΚΟΜΒΟΣ

Ο κυκλικός κόμβος στην κεντρική πλατεία ολοκληρώθηκε και είναι στη διάθεση των οδηγών. Το μόνο που απομένει οι οδηγοί να γνωρίζουν από ΚΟΚ και ποιος και πότε έχει προτεραιότητα. Για την Ελλάδα προτεραιότητα έχει ο προερχόμενος από δεξιά εκτός αν υπάρχει σήμανση STOP και ανάποδο τριγωνάκι. Λέω στην Ελλάδα διότι στην Ευρώπη προτεραιότητα έχει ο ευρισκόμενος εντός κόμβου. Όταν γίνουμε Ευρώπη θα ισχύουν και τα αντίστοιχα για τον ΚΟΚ. 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.