Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΤΙ ΠΙΝΟΥΝ;

Είχε βάλει τάξη η πολιτεία σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και της είχε απομείνει το καθεστώς απόσταξης των κληματαριών που έχε ο καθένας στην αυλή του, πρώτα για να έχει σκιά το καλοκαίρι κι άμα κάτσει να βγάλει και μια στάλα τσίπουρο να το έχει συντροφιά το χειμώνα ως πιοτό κι ως φάρμακο για εντριβή.

 ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

Η απόσταξη τσίπουρου γίνεται υπόθεση για λίγους, είπε χθες στον «Π.Λ» ο Γιάννης Παπαθανασίου που ξέρει καλά από την διαδικασία των καζανιών. Η παραδοσιακή απόσταξη μέσω των καζανιών, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο γίνεται για λίγους, ενώ οι πολλοί θα μείνουν με τα… τσάμπουρα στα χέρια!

Η ΤΑΞΗ

Θέλουν, λέει, να βάλουν τάξη στην τσιπουροκατάσταση, για να αποφευχθούν φαινόμενα φοροδιαφυγής. Λέτε και αυτοί που βγάζουν δυο νταμιτζάνες τσίπουρο θα βλάψουν την οικονομία της χώρας! Το ότι η απόσταξη στα χωριά είναι ένα πανηγύρι για τους ολίγους εναπομείναντες, ούτε που περνάει από το νου των εγκεφάλων που αποφάσισαν να βάλουν φραγμό στη δήθεν λαθραία απόσταξη και διακίνηση του τσίπουρου. 

ΤΑ ΠΥΡΑ ΒΙΤΑΛΗ...

Πυρά κατά παντός υπευθύνου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Γιάννης Βιτάλης, για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο της κτηνοτροφίας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα,  η φέτα θα φτάσει στα 20 ευρώ το κιλό επεσήμανε, ενώ τους υπεύθυνους του αγροτικού τομέα υπουργούς τους χαρακτήρισε ως… εκπαιδευόμενους στην αγροτική τους ενασχόληση!

ΡΟΚΦΟΡ!

«Έτσι όπως πάμε η φέτα ΠΟΠ θα γίνει Ροκφόρ», συνέχισε και χτύπησε ολόκληρες καμπάνες για το μέλλον των κλάδων. Φυσικά και αναφέρονταν στην κρίση την ενεργειακή και την αύξηση των ζωοτροφών που κάνουν ασύμφορη την επιβίωση της κτηνοτροφίας στον τόπο μας. Μάλιστα πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που προσπαθούν να απαλλαγούν από τα κοπάδια διότι η εκτροφή είναι εντελώς ασύμφορη… 

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ…

Ο κ. Βιτάλης τα έβαλε με την πολιτεία, η οποία δεν είναι έτοιμη να βάλει πλάτη, καταλογίζοντας άγνοια και αδιαφορία απ΄ όλους όσους έχουν την ευθύνη. Φυσικά σε πρώτο πλάνο είχε το αρμόδιο υπουργείο και τους υπουργούς που μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει ανάλογα μέτρα προστασίας. 

ΤΑ ΜΕΤΡΑ…

Απαιτεί εδώ και τώρα ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής και αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗΣ κ. Βιτάλης να ληφθούν μέτρα στήριξης του κλάδου, καθώς και ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ. Η κακή τους, ανύπαρκτη λειτουργία αυτών των φορέων, μας βάζει σ’ ένα φαύλο κύκλο και κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι με ποιον και ποιος είναι νόμιμος και ποιος παράνομος!.. 

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ..

Θα μετρούνε μόνο απώλειες και οι δύο κλάδοι - και η κτηνοτροφία και η μεταποίηση- αν το υπουργείο και η πολιτεία δεν λάβουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης και προέβλεψε πως η κρίση θα συνεχιστεί και το 2023. Καθόλου άδικο δεν έχει ο κ. Βιτάλης και αν υπάρχουν αυτιά ανοιχτά ας ακούσουν.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ!

Όσο η Ελληνική κτηνοτροφία θα υφίσταται επίθεση, τόσο τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα ανεβαίνουν στα ψηλά ράφια στα σούπερ μάρκετ και θα γίνονται απλησίαστα. Η γνωστή φέτα ΠΟΠ θα γίνεται απλησίαστη και θα ξεγελιόμαστε με λευκά τυριά εισαγωγής από χώρες των Βαλκανίων ή και από εισαγωγή γάλακτος αγελάδας.

 ❁ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ…

Με την ευκαιρία, να θυμίσουμε ότι το κράτος έχει ξεχάσει να εισπράξει εκείνα τα πρόστιμα των 300.000 ευρώ τα οποία είχε επιβάλλει σε εταιρεία της Θεσσαλίας που παρήγαγε φέτα ΠΟΠ από γάλα εισαγωγής. Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε και ακόμη στον… τόπο τα βιολιά! Το υπενθύμισε και αυτό ο Γιάννης Βιτάλης. 

Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Μαζί με όλα τ’ άλλα έχουμε και τον πονοκέφαλο με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και το τι θα κάνει εφέτος. Τα πρώτα σημάδια δεν είναι τόσο αισιόδοξα, αν φανταστεί κανείς την περσινή πορεία του που έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο!

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ…

Θα πει κανείς ότι κάθε χρόνο δεν είναι όλα ίδια, διότι κάθε καλοκαίρι αλλάζουν πολλά πράγματα. Να συμφωνήσουμε απόλυτα. Όμως, γιατί να μην γίνονται ανάλογες κινήσεις ώστε να μην δημιουργούνται ανάλογα προβλήματα, που βάζουν τα δύσκολα στην ομάδα των Ηπειρωτών. 

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Μπορεί να πέρασε μια περιπέτεια με την υγεία του ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ομάδα δεν μπορεί να μην έχει τον δικό της δρόμο. Υπάρχουν συνεργάτες που μπορούν να καλύψουν τα διάφορα κενά και ας το προσπαθήσουν.

  ΟΙ… ΣΤΡΑΒΕΣ!

Εκείνο όμως που δεν μπορεί κανείς να χρεώσει στον Γ. Χριστοβασίλη είναι αδιαφορία, αφού από το 2008 που είναι στο τιμόνι έγραψε και γράφει την καλύτερη εποχή του ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Στο παιχνίδι είναι και οι… στραβές και αυτές ήλθαν από την αρχή, αφού είχαμε την ατυχία να συναντηθούμε με όλους τους μεγάλους. Ας ελπίσουμε ότι η συνέχεια θα είναι καλύτερη και τελικά η εφετινή χρονιά θα είναι η προετοιμασία της επόμενης, αφού πολλά νέα παιδιά θα πάρουν το χρόνο τους.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 

Μια φωτογραφία με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή του Θεσπρωτού πρώην υπουργού Αντ. Μπέζα, ήταν αρκετή για να στείλει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις και κυρίως να δηλώσει την παρουσία του στα δημόσια πράγματα. Ο Α. Μπέζας με αυτή την κίνηση προφανώς τιμά τον πρωθυπουργό που του εμπιστεύτηκε υπουργικό θώκο και μάλιστα στο υπουργείο οικονομικών στο οποίο έγραψε την δική του ιστορία.

ΟΙ ΦΗΜΕΣ…

Φήμες θέλουν τον Α. Μπέζα να ασχολείται με την αυτοδιοίκηση στην Ηγουμενίτσα και κυρίως με τον δήμο Ηγουμενίτσας, για τον οποίο έβαλε στο νου του να είναι ο επόμενος δήμαρχος. Μαθαίνουμε δε ότι έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό βαθμό οι συζητήσεις και οι ενέργειες, ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του… 

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ…

Ο κ. Μπέζας δεν έπαψε να ασχολείται με ζητήματα του νομού Θεσπρωτίας και όπου μπορεί κάνει παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών. Σοβαρή και αξιόλογη ήταν η θέση που πήρε μέσα από τον «Π.Λ» για τον ΟΛΗΓ, ο οποίος άλλαξε καθεστώς πριν από λίγες μέρες και στο μέλλον θα λειτουργεί ως ιδιωτικός φορέας. Ούτε πέταξε τη σκούφια από χαρά, ούτε πλάνταξε στο κλάμα από τη… συμφορά που βρήκε την Θεσπρωτία και την Ήπειρο. Ορθολογικά κατέθεσε τις θέσεις του για την λειτουργία του νέου ΟΛΗΓ, απαιτώντας οφέλη για τον τόπο του.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ…

Έψαξα στο aftodioikisi.gr να βρω τη δημοσκόπηση που αφορούσε την εικόνα της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων των πρωτευουσών και δεν βρήκα κάτι που ν’ αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα. Ή εγώ κάτι δεν κάνω καλά ή η έρευνα είναι π.Χ. Θα θέλαμε να μας στείλει ο κ. Βούζας κι εμάς την έρευνα, όπως έκανε επιλεκτικά σε άλλους φίλους του.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έρευνα του Βούζα, ο Καχριμάνης πέφτει και οι νυν δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων πάνε κατά… διαβόλου, με τον δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη να κρατιέται κάπως. Κατά τ’ άλλα εδώ θα είμαστε να ζήσουμε την επιβεβαίωση της μέτρησης Βούζα.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Αφού περί δημοσκοπήσεων ο λόγος σε κεντρικό επίπεδοι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει 8,5 μονάδες από τη ΝΔ. Αυτή δεν την έχει κάνει ο Βούζας. Κατά τ’ άλλα ζητά εκλογές ο Αλέξης για να ικανοποιήσει την περιέργειά του πως είναι να ξαναχάνει την πρωθυπουργία αυτός και υπουργικό θώκο ο Πολάκης.

ΧΩΡΙΣ ΟΦΕΛΗ!

Όνειρο θερινής νυκτός ήταν τα οφέλη από την υπόθεση παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη. Ποιος γνωρίζει τι αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ασχολήθηκε με το όλο ζήτημα, η οποία μάλλον το έβαλε στο ράφι και κάποτε στο μέλλον ίσως μάθουμε το λόγο της παρακολούθησης. Έως τότε ας μας πληροφορήσει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης τους λόγους παρακολούθησης ο οποίος αν δεν τους γνωρίζει τους υποψιάζεται. Μ’ αυτή την αγωνία θα μείνουμε...

Η ΣΠΕΚΟΥΛΑ

«Δεν είπα αυτό που καταλάβατε, για περί Γκαιμπελισμού κι άλλα τέτοια», πήγε να διορθώσει ο Θ. Μπέγκας και μάλλον τα έκανε χειρότερα. Μάλιστα κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι εκείνη προσπάθησε να κάνει χρήση τα δικά του λόγια, για να κάνει σπέκουλα και να αποδώσει κατηγορία στην παράταξή του! 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ;

Καλά η δημοτική αρχή δεν κατάλαβε, εμείς όλοι οι άλλοι μπορεί να μας πει τι έπρεπε να καταλάβουμε που δεν καταλάβαμε και τους αποδώσαμε. Γκαιμπελική κατηγορία; Μια σύσταση: Βουτάμε όλοι τη γλώσσα στο μυαλό προτού εκτοξεύσουμε κοτρόνες διότι δεν μαζεύονται πίσω, όσο και αν το προσπαθήσει κανείς…

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.