Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

Η ΦΗΜΗ…

Κυκλοφορεί έντονα τώρα τελευταία η φήμη ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης… παίζει για υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου, ως εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι είναι κι ένας εκ των «σοφών» στο πλευρό του Αλέξη. Δεν είναι άσχημη μια τέτοια σκέψη που μπορεί επάξια να καλύψει έναν χώρο ο οποίος βολοδέρνει όλα αυτά τα χρόνια και μετά το κενό που είχε αφήσει η κυρά Όλγα από την Άρτα! 

ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ…

Θ’ αφήσει τα «θρανία» και θα πιάσει τα έδρανα στην Περιφέρεια(;) είναι το ερώτημα που μπαίνει για τον κ. Αλμπάνη, ο οποίος επί πολλές θητείες υπηρέτησε το αξίωμα του Πρύτανη. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για θέση περιφερειάρχη, γιατί αυτή είναι… καπαρωμένη προ πολλού! Αλλά μια δοκιμή θα τον πείσει!

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ…

Όμως, άμα ο Τρ. Αλμπάνης από ΣΥΡΙΖΑ πάει για περιφερειάρχης, τότε ο Σάκης Οικονόμου τι θα κάνει, όπου κι εκείνου το όνομα ακούγεται για Περιφέρεια; Για κεντρική πολιτική σκηνή λίγο δύσκολο για τον Σάκη, ο οποίος πάντως επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει εκεί που κάποτε ως ΠΑΣΟΚο τον έστειλαν οι Γιαννιώτες, δηλαδή στη Βουλή. 

❁ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ…

Κανείς δε λέει ότι υπάρχει οικονομική ευμάρεια και όλα καλώς έχουν στην Ελληνική αγορά. Ο φετινός χειμώνας δε θα μοιάζει και πολύ με προηγούμενους και τα ζόρικα όπου νάναι θ’ αρχίσουν.

■ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ…

Καθημερινά η αγορά γίνεται πιο δύσκολη και τα βαλάντια δεν είναι τόσα και τέτοια που να καλύπτουν τις ανάγκες όπως ξέρατε. Η ενέργεια, τα καύσιμα αλλάζουν εντελώς το τοπίο και τα νοικοκυριά στριμώχνονται.  

❖ ΤΑ ΖΟΡΙΚΑ!

Ιδιαίτερα στη χώρα μας που προέρχεται από 10ετή κηδεμονία και μνημόνια, τα πράγματα είναι ακόμη πιο ζόρικα και χρειάζεται να ληφθούν μέτρα τέτοια, που τα ισχνά βαλάντια να μπορούν να ανταποκρίνονται στις βασικές απαιτήσεις.

❁ Ο ΤΡΟΜΟΣ…

Υπάρχουν νοικοκυριά που τρέμουν ν’ ανοίξουν λογαριασμούς ρεύματος γιατί δεν ξέρουν τι θα αντικρύσουν. Πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και καθημερινά τα αγαθά αλλάζουν τιμές και ποσότητες. Αυτό το δεύτερο, η αλλαγή της ποσότητας, είναι μια απάτη που την εφηύραν οι επιχειρήσεις για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές!

■ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ…

Εντάξει, η κυβέρνηση, λέει θα πάρει μέτρα στήριξης των καταναλωτών πάσης φύσεως, αλλά μέχρι ενός σημείου. Τον τσακωμό όμως Πούτιν-Ουκρανίας θα τον πληρώσουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι «πολεμώντας» σ’ ένα κήρυχτο πόλεμο!

❖ Η… ΚΑΒΑΤΖΑ…

Έχεις και τον Αλέξη Τσίπρα να λέει «αν είχα καβάτζα 50 δις. ευρώ θα κουραζόμουν να κυβερνώ τη χώρα»! Είναι καλά ο άνθρωπος; Δηλαδή ο Μητσοτάκης που εξοικονόμησε καμιά 80αριά δις. στα τρία χρόνια διακυβέρνησης και έχει καβάτζα καμιά 45αριά δις. ευρώ για πόσα χρόνια θα κυβερνά μετά και την επόμενη τετραετία;

 ❁ Η ΠΡΩΤΙΑ!

«Θέλω να είμαι πρώτος στις επόμενες εκλογές, διότι δεν μπορώ να είμαι πρωθυπουργός μειοψηφίας», ξανακούστηκε να λέει ο Τσίπρας και νόμιζε κι ο ίδιος ότι τα έλεγε σοβαρά και το πιο σπουδαίο, έχει την απαίτηση να τον παίρνουν και οι πολίτες στα σοβαρά! 

■ Ο ΑΘΕΟΣ!

Στο Θεό του, που δεν πιστεύει, (αφού ο ίδιος έχει δηλώσει άθεος), αυτά που λέει τα πιστεύει; Κυρίως πιστεύει ότι τον πιστεύουν οι πολίτες να τον εμπιστευτούν για μια ακόμη φορά; Όπως εκείνος ζητεί και επιμένει;

❖ ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΟΥ!..

Ούτε μια δημοσκόπηση εδώ και τρία χρόνια δεν του δίνει μια μικρή χαραμάδα εξουσίας κι εκείνος τον χαβά του. Ρίχνει δίχτυα σε Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη για να βάλει στο βρόχι τον λαό και κατ’ επέκταση την εξουσία, επειδή θέλει να γίνει πρωθυπουργός ο ίδιος και να κάνει υπουργό υγείας τον Πολάκη και υπουργό… σύμπαντος τον Νίκο Παππά, που δεν πρόκανε να φτιάξει ΣΥΡΙΖΟκάναλο με τον Καλογρίτσα!

❁ Ο ΚΑΗΜΟΣ…

Κρυφός καημός ήταν των Τούρκων να έχουν πρωθυπουργό στην Ελλάδα τον Τσίπρα, ο οποίος έχει άγνοια των συνόρων της χώρας για ν’ αλωνίζουν. Ήταν κρυφός ο καημός και πριν λίγες μέρες έγινε φανερός, όταν πολιτικοί Τούρκοι ζήτησαν από τους Έλληνες να ψηφίσουν Τσίπρα στις επόμενες εκλογές!

 ■ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ!

Τους έχουν κάτσει στο λαιμό ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας και μέρα-νύχτα αλυχτάνε εναντίον τους. Θα έρθουν μια νύχτα να μας κάνουν ντα, λένε και ξαναλένε και δεν το τολμούν. Να έλθετε να μας κάνετε τα τρία-δύο είναι η απάντηση από την ελληνική πλευρά και οι Τούρκοι γίνονται ακόμη πιο… Τούρκοι και Μογγόλοι!

❖ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ! 

Αφήστε το άλλο. «Εμείς διδάξαμε φιλοσοφία και πολιτισμό από την αρχαιότητα», είπε κάποιος από δαύτους τους Μογγόλους, επικαλούμενος προφανώς τους Έλληνες της Ιωνίας όταν αυτή ήταν Ελληνική. Είναι μια παραδοχή τέτοια που λύνει ζητήματα συνόρων!

❁ Η ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ…

Σε εμφιάλωση νερού προχωρά μια η ΔΕΥΑ σε κάποια περιοχή της Β. Ελλάδας και καλά κάνει και δικαίωμά της! Πρώτος που το είχε σκεφτεί και προσπάθησε να περπατήσει μια τέτοια ιδέα ήταν ο Νίκος Μακόπουλος, ως πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΙ το 2002 και η οποία ιδέα είχε φοβίσει την τότε «αντίπερα όχθη» στο Δήμο Ιωαννιτών.

■ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ…

Ήταν τότε που η ΔΕΥΑΙ έμπαινε σε άλλη εποχή με έργα που μέχρι σήμερα είναι στην πρωτοπορία. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε ο τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός, ο οποίος ήταν ορόσημο για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και κυρίως ήταν και είναι η ασπίδα στην προστασία της λίμνης.

 ❖ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…

Πέρασαν είκοσι σχεδόν χρόνια από τότε και μόλις πέρσι άρχισαν τα έργα για αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της πόλεως. Είχαν προηγηθεί μελέτες, εντάξεις, προϋπολογισμοί 48 εκατ. ευρώ για να καταλήξουν σε έργα 17 εκατ. ευρώ ύστερα από έναν διαγωνισμό του 2013 που κράτησε οκτώ χρόνια! Να τα λέμε κι αυτά!

❁ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ…

Στα Γιάννινα για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλή επιλογή του πρωθυπουργού να παραστεί στην περιοχή που πρωταγωνίστησε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1940 και έχει γράψει σελίδες με χρυσά γράμματα.

 ■ ΤΟ ΤΑΜΑ…

Ήταν τάμα του Μητσοτάκη να έλθει στα Γιάννινα από το καλοκαίρι ακόμα. Όμως οι φωτιές του καλοκαιριού ακύρωσαν το πρόγραμμα Ιωάννινα-Ζαγόρι και τώρα δίνεται η ευκαιρία να τηρήσει το «τάμα»! 

❖ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ…

Μεθαύριο 9 Οκτωβρίου θα βρεθεί στην Πρέβεζα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Αμερικάνο πρέσβη Έλληνα στην καταγωγή Τζορτζ Τσούνη. Εθιμοτυπική η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται αυτή την εποχή. Εκεί θα έχουν συνάντηση με την τοπική ηγεσία για ανταλλαγή απόψεων και ό,τι άλλο κάτσει! 

❁ Η ΕΚΡΗΞΗ…

Αναμενόμενη ήταν η έκρηξη του χώρου της κτηνοτροφίας για τα όσα υφίσταται ο κλάδος το τελευταίο διάστημα με τα όσα γίνονται σε Ρωσία και Ουκρανία. Αιτία αυτής της έκρηξης είναι οι υπέρογκες τιμές στις τροφές που έχουν σαν αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα ολόκληρων κοπαδιών από την αδυναμία της σίτισης που έχει ως φυσικό επακόλουθο την μείωση της παραγωγής γάλακτος, που εκείνη έχει ως επακόλουθο λιγότερη φέτα αλλά ακριβότερη!

 ■ Ο ΕΞΑΨΑΛΜΟΣ…

Για όλα τα παραπάνω ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Γιάννης Βιτάλης τραβάει έναν εξάψαλμο προς τα αρμόδια υπουργεία που δεν έχουν λάβει μέριμνα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα, κρούοντας τον κώδωνα της έλλειψης γαλακτοκομικών προϊόντων.

❖ Η ΘΗΛΕΙΑ…

«Σε κανένα από τα αιτήματα μας δεν απάντησε ο ΥΠΑΑΤ και ο κλάδος διέρχεται τεράστια κρίση. Τροφές και ενέργεια γίνονται θηλειά στο λαιμό των παραγωγών», επισημαίνει ο κ. Βιτάλης και δείχνει να είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του χώρου της κτηνοτροφίας, αν θέλουμε να φάμε γάλα και φέτα.

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.