Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

«Η ΜΑΧΗ ΒΕΛΛΑΣ…»

Είχαμε τη «μάχη της Βελλάς» την προηγούμενη εβδομάδα, που λίγο έλειψε να γίνει νέο Κούγκι με τον Μητροπολίτη Μάξιμο να είναι έτοιμος να βάλει φωτιά στην μπαρούτι και… γάλα τυρί μειχθήτω!

ΧΩΡΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ!

Έγινε, λέει, πλιάτσικο στην Σχολή Βελλά, από την οποία αφαιρέθηκαν πράγματα για να δοθούν σε ανάλογη σχολή στην Αθήνα, αφού η Βελλά έπαψε πλέον να λειτουργεί. Αντί να βάλουν το μπουρλότο την εποχή που «έκλεβαν» τη Σχολή, το βάζουν τώρα που «εκλάπησαν» οι υπολογιστές και τα βιβλία, αφού δεν χρειάζονται πλέον καθώς σπουδαστές… γιόκ!

ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ…

Για πλιάτσικο κατηγορούν τους υπεύθυνους(;) ο Μάξιμος με τον Καψάλη, για να εισπράξουν πληρωμένη απάντηση από την πρώην Διευθύντρια ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη. «Καμία κλοπή. Απλά το εκπαιδευτικό υλικό ακολουθεί τη Σχολή, η οποία μετανάστευσε στο κλεινόν άστυ», είπε μεταξύ άλλων η διευθύντρια και ένα μπερντάκι το έριξε προς εκείνους που όψιμα ανακάλυψαν την «κλοπή» της Σχολής, η οποία είχε ιδρυθεί επί μακαριστού Σπυρίδωνος!

ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΙ…

Ένα… μοιρολόι το έριξαν οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και Μερόπη Τζούφη για το κακό που τις βρήκε με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μεταφέρει τη Σχολή Βελλά στην Αθήνα! Σκούζουν όλοι μαζί για το «χυμένο γάλα» μετά την κατάργηση της Σχολής ως Ιεροδιδασκαλείο, κάτι που στη χώρα μας είναι ευρέως διαδεδομένο. Το προλαμβάνειν περνάει σε δεύτερη μοίρα, αν δεν έχει καταργηθεί εντελώς.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ…

Δεν δικαιολογώ σε καμία περίπτωση το πλιάτσικο, αν έτσι έγινε, αλλά οι ευθύνες είναι πολλές και παντού! Αλλά μην γίνονται τιμητές της προστασίας της περιουσίας της Ι.Μ. Βελλάς, εκείνοι που αγνοούσαν την ύπαρξή της μέχρι που έκαναν το πλιάτσικο του κλεισίματος της Σχολής. Αυτό ήταν το πλιάτσικο. Η μεταφορά της βιβλιοθήκης κι έτσι όπως αυτή γίνεται στηρίζεται στο «βρήκαν φως και μπήκαν». Ποιος άναψε το φως, ας το ψάξουν!

ΟΙ… ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ!

Εξάλλου, η Βελλά θα εξακολουθεί να βγάζει «λειτουργούς», αλλά όχι σαν αυτούς που γνωρίζατε για έναν αιώνα περίπου. Οι… λειτουργοί τώρα θα ασχολούνται με την επεξεργασία του γάλακτος και με την φύλαξη και εκτροφή αιγοπροβάτων! Έχει φροντίσει γι’ αυτό ο ίδιος ο Μάξιμος ως ποιμενάρχης, μετά την αναχώρηση του μακαριστού Θεοκλήτου! Ήδη γι’ αυτό το σκοπό λειτουργούν Δημόσια ΙΕΚ!

❁ Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΜΑΣ!

Την τιμητική τους είχαν «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» και η αφεντιά μου την περασμένη Κυριακή στο Βελλίδειο, όπου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης παραχωρούσε την καθιερωμένη συνέντευξη στα πλαίσια της ΔΕΘ. Ανάμεσα σε καμιά 200αριά εκπροσώπους των ΜΜΕ ο υπογράφων, εκ μέρους του «Π.Λ.», είχε την τύχη να υποβάλλει μία ερώτηση και να εισπράξει πολλές απαντήσεις που πραγματικά έβγαλαν ειδήσεις. 

■ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΗΠΕΙΡΟΥ…

Δεν ασχολήθηκα ούτε με τις επισυνδέσεις, ούτε με το γαϊδουράκι του αντιδημάρχου της Ζίτσας, αυτό το έκαναν καλά κυρίως Αθηναίοι. Για τα δικά μας Ηπειρωτικά ζητήματα υπέβαλα ερώτηση. Όταν λέω Ηπειρωτικά, εννοώ ζητήματα της ενιαίας Ηπείρου. 

❖ Ο ΑΞΟΝΑΣ…

Ζητήματα που ξεκινούν και αφορούν, από την ολοκλήρωση του άξονα της Ιόνιας Οδού μέχρι Κακαβιά και από κει τη συνάντησή της με τον άξονα Αλβανίας-Μαυροβούνιου που, όπως πρόσφατα πληροφορηθήκαμε, από Αλβανία μεριά θα αρχίσει η κατασκευή! 

❁ Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ…

Χαρακτήρισα τον Έντι Ράμα «δορυφόρο του Ερντογάν», κάτι που αποδέχτηκε ο πρωθυπουργός και τον χαρακτήρισε φίλο, με τον οποίο θα βρουν συνεννόηση και λύση σε πολλά ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες, με την προϋπόθεση ότι ο Ελληνισμός της Β. Ηπείρου θα τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού από Αλβανικής πλευράς.

■ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ…

Από αυτό το σεβασμό προς την Ελληνική μειονότητα θα εξαρτηθεί και η αποδοχή της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, σημείωσε ο πρωθυπουργός και έκανε αναφορά σ’ ένα σωρό ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες, όπως για την ΑΟΖ που εκκρεμεί από το 2009. Οποιαδήποτε συζήτηση για ΑΟΖ είπε, θα γίνει μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια! 

❖ ΚΑΛΗ ΣΧΕΣΗ…

«Προσωπικά έχω μια καλή σχέση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και μέσα απ’ αυτή τη σχέση μπορούμε να κουβεντιάζουμε πολλά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Φυσικά και όλες οι συνεννοήσεις περνούν μέσα από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, η οποία πρέπει να τυγχάνει κάθε προστασίας», είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ περνάει μέσα από τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.

❁ Ο ΑΞΟΝΑΣ…

Θα γίνει τελικά ο άξονας Γιάννινα-Κακαβιά, αλλά όχι έτσι όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί γιατί δεν υπάρχουν τ’ ανάλογα χρήματα. Θα γίνει τρίιχνος, είπε ο πρωθυπουργός και φάνηκε να το έχει πιστέψει και ο ίδιος ότι τελειώνει κι αυτή η εκκρεμότητα από το 2005! Φάνηκε επίσης ότι το ήξερε καλά το ζήτημα κι έδωσε αυτή την απάντηση, κάτι που είχε κάνει λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας.

■ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ..

Με μια ερώτηση ο υπογράφων εισέπραξε ένα σωρό απαντήσεις, οι οποίες όμως αφορούσαν τοπικά ζητήματα, τα οποία ωστόσο είχαν εθνικές και διεθνείς προεκτάσεις. Μειονότητα στην Αλβανία και σεβασμός στα δικαιώματα, καθορισμός ΑΟΖ, προσφυγή στη Χάγη, καλές σχέσεις με Αλβανία, ενταξιακές κινήσεις στην ΕΕ και… Μαρσέλο είχε το «μενού».

❖ ΕΞΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΜΑΡΣΕΛΟ!

Στην προσπάθεια για «χωροταξική» συνεννόηση στο Βελλίδειο, αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τον όρο «έξω αριστερά» για να με εντοπίσει. Αυτό ήταν! Ο Κυριάκος, ως Ολυμπιακάκιας, έβαλε στο «παιχνίδι» τον νεοαποκτηθέντα ποδοσφαιριστή του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ λέγοντας «έξω αριστερά, δηλαδή στη θέση που παίζει ο Μαρσέλο» και έγινε ένας χαμός ανά το πανελλήνιο, κάτι που έπαιξε περισσότερο απ’ όλα όσα είχε πει κατά την τρίωρη συνέντευξή του!

❁ ΝΤΑΗΛΙΚΙΑ ΓΙΟΚ!

Πριν την συνέντευξη του πρωθυπουργού την Κυριακή είχε προηγηθεί η ομιλία του το Σάββατο το βράδυ, όπου κυρίαρχο στοιχείο αναδείχθηκε η φράση «τα νταηλίκια γιοκ», που απευθύνονταν προς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Αυτή η φράση ήταν η απάντηση στο «Μητσοτάκη γιόκ» που είχε πει πριν λίγο καιρό ο Ερντογάν! 

■ ΓΙΟΚ!..

Εκλογές πρόωρες γιοκ, ανασχηματισμός γιοκ ήταν η διαβεβαίωση σε όλους του τόνους από τον Μητσοτάκη. Εκλογές κατά Ιούνιο μεριά είναι στην σκέψη του, οπότε… τα κεφάλια μέσα. «Εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας», είπε και φάνηκε να κλείνει το ζήτημα εκεί! Θα πάει το κλάμα σ’ άλλο τόπο το επόμενο Σαββατοκύριακο που θα ανηφορίσει κατά ΔΕΘ ο Τσίπρας, ο οποίος θα προσπαθήσει να πολλαπλασιάσει όλα όσα υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης, για να έχουμε το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 2», όπου το «πάρτε διάβολοι βάγια» θα είναι το σύνθημα! Το είχε πει και το 2014 από το ίδιο βήμα και τον απολαύσαμε για τα καλά μέχρι το 2019, τον Ιούλιο, όπου κυβέρνησαν οι Πολάκηδες και οι Θεανές με τα γεμιστά!

❖ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ… 

Έχω παραστεί σε πολλές συνεντεύξεις πρωθυπουργού της φιλελεύθερης παράταξης στη ΔΕΘ. Η εμπειρία μου είναι ότι όταν είναι να χάσει κανείς την κυβέρνηση, αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία των δημοσιογράφων στην συνέντευξη. Συνήθως το ενδιαφέρον των ΜΜΕ είναι πολύ μειωμένο και ανάλογη και η εκπροσώπηση. Αυτή τη φορά στην αίθουσα η εκπροσώπηση ήταν πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά κι αυτό δείχνει ότι ο Κυριάκος είχε να πει πράγματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο. Τα παραπάνω ως απλή επισήμανση.

❁ Η ΠΟΙΝΗ…

18 χρόνια φυλάκιση σε γνωστό Γιαννιώτη που είχε κατηγορηθεί για βιασμό της κόρης του σε ηλικία 10-12 ετών! Η καταδίκη έγινε σε πρώτο βαθμό σε δικαστήριο της Άρτας και μέχρι να γίνει δίκη σε δεύτερο βαθμό αφέθηκε ελεύθερος! Φυσικά, ουδέποτε αποδέχτηκε την κατηγορία ο εν λόγω, υποστηρίζοντας ότι ήταν πλεκτάνη της συζύγου του για περιουσιακούς λόγους.

■ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ…

Έως ότου να γίνει το δικαστήριο σε β’ βαθμό, όπως προβλέπεται από το δικαϊικό μας σύστημα θα απολαμβάνει την ελευθερία του κι αυτό προβλέπεται από τους νόμους που έχει θεσπίσει το κράτος μας. Ωστόσο, το πρωτόδικο δικαστήριο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για απαλλαγή των κατηγοριών, αφού η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη!

❖ Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ…

Δε θα ρίξει το ανάθεμα η στήλη στον καταδικασμένο, αλλά δεν μπορεί να αφήσει ασχολίαστο το γεγονός που δεν είναι και μικρή υπόθεση. Όταν είχε πρωτοσκάσει η πληροφορία πρώτα από τα αθηναϊκά μέσα κι ύστερα από τα ντόπια, πράγματι υπήρξε μια αναστάτωση, διότι δεν ήταν συχνά τέτοια γεγονότα στη Ηπειρωτική κοινωνία. Μάλιστα, όσοι είχαμε ασχοληθεί τότε με το ζήτημα είχαμε μπει στο στόχαστρο του «πατέρα» και πυροβοληθήκαμε άνευ λόγων και ουσίας. Ούτε καταδικάζουμε, αλλά ούτε αθωώνουμε. Περιμένουμε…

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.