Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΛΕΙΠΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ!

Καλοκαίρι και ξεφάντωμα παντού, με τα παραδοσιακά πανηγύρια να έχουν τον πρώτο λόγο. Παραδοσιακά, τρόπος του λέγειν, διότι μόνο τέτοια δεν είναι σε αρκετές περιπτώσεις. Ένας σωρός ανθρώπων συνωστιζόμενος κατακλύει τις πίστες σε πλατείες χωριών και σέρνει βήματα σε ρυθμούς τουρλού συρτού σαν πρώτη επιλογή και ένας «συρτός στα τρία» σε δεύτερη επιλογή με τα βιολιά να την καταβρίσκουν αφού δεν μπαίνουν στο κόπο ν’ αλλάξουν σκοπούς και χορούς. 

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ…

Έχει γιομήσει το διαδίκτυο από τέτοιου είδους πανηγύρια και «γλέντια», για να ‘χαμε να λέγαμε. Μόνο στα Ζαγοροχώρια μπορεί κανείς ν’ απολαύσει ακούσματα και χορευτικά δρώμενα, αφού οι ίδιοι έχουν φροντίσει να κρατούν την παράδοση και όλοι τους μικροί και μεγάλοι ξέρουν να χορεύουν κάτι διαφορετικό με τα βήματα να μην είναι ίδια σε κάθε άκουσμα.

ΟΙ ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ!

Που να βρεθεί ένας μερακλής να χορέψει ένα «Τσάμικο», που θέλει πρώτα ψυχή και μετά να γίνεται ένα με την γη και τον αέρα! Αφήστε, που με τα πωγωνήσια ο «θρήνος» και η «χαρά» ανταμώνονται και δίνουν μια άλλη διάσταση στην υπόθεση γλέντισμα, όπως έλεγαν οι παλιότεροι.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ…

Τα παραπάνω με αφορμή όσα γίνονται στα πανηγύρια αφού κάποια από αυτά είναι για τα… πανηγύρια και ψάχνεις να βρεις κάτι ξεχωριστό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αντί για κελάηδημα καλλιτέχνη, ακούς ένα συνεχές κλαψούρισμα!

❁ Η ΕΥΧΗ!

Ξέρω πονάει. Μετά τον 15Αύγουστο η συνήθης ευχή είναι καλό χειμώνα. Κάτι ήξεραν οι παλιοί που έκαναν τέτοια ευχή. Οι χειμώνες τα τελευταία χρόνια δεν είναι ό,τι καλύτερο από πλευράς οικονομίας κυρίως, με τον χειμώνα που μας έρχεται να είναι ζόρικος από πλευράς ενέργειας και καυσίμων.

 ■ ΟΙ ΦΟΒΟΙ…

Δεν κάνω μαύρες σκέψεις και προβλέψεις, αλλά ο φόβος για μετατροπή της ευχής καλό χειμώνα σε κακό χειμώνα, στην πράξη πάντα ελλοχεύει. Με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, έστω κι αν τελευταία είδαμε κάποια μείωση, ο χειμώνας προμηνύεται σκληρός. Ας προετοιμαζόμαστε λοιπόν. 

❖ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Μην ξεχνάμε ότι παλαιόθεν έχει επικρατήσει η άλλη πρόβλεψη… «από Μάρτη καλοκαίρι» και »από Αύγουστο χειμώνα». Aφήστε τα ημερομήνια που προβλέπουν δύσκολο χειμώνα με παγετούς και χιόνια και βροχές. Χειμώνας θα είναι αυτός ναι αλλά πως βγαίνει, που το πετρέλαιο θα είναι απαγορευτικό! Εδώ θα είμαστε και θα τα δούμε όλα…

❁ Η… ΠΛΑΤΗ

Θα βάλουμε πλάτη στους φτωχούς, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός από την Τήνο που βρέθηκε ανήμερα της γιορτής της Παναγίας. Μια κουβέντα είναι αυτή. Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και το καλοκαίρι θα τα παραδώσει στον χειμώνα και ένας Θεός ξέρει που θα φτάσουμε. 

■ ΣΤΗΝ ΔΕΘ

Τη νέα πολιτική της χώρας θα χαράξει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όλοι κρέμονται από τα χείλη του για το τι θα πει και αν όσα υποσχεθεί θα μπορέσει να τα πραγματοποιήσει, διότι μην ξεχνάμε ότι το 2023 είναι εκλογική χρονιά, αν δεν προκύψει κάτι άλλο και πάμε σε πρόωρες το φθινόπωρο!

❖ Η ΣΟΥΜΑ…

Εκεί στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα κάνει τη σούμα, κυρίως από τον τουρισμό ο οποίος έσπασε κοντέρ ξεπερνώντας κι αυτό του 2019, όπως λένε από τον χώρο του τουρισμού. Πατώντας πάνω σ’ αυτά τα θετικά αποτελέσματα της Τουριστικής περιόδου, ο πρωθυπουργός θα προδιαγράψει το μέλλον της κυβέρνησης και το δικό του.

❁ Ο ΑΣΚΟΣ ΑΙΟΛΟΥ!

Θα έχει προηγηθεί η υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη, κάτι που θ’ αρχίσει να συζητιέται στις 22 Αυγούστου που πρόωρα θα ανοίξει η Βουλή. Εκεί θα δούμε αν θα ανοίξουν στόματα και μαζί μ’ αυτά και ο ασκός του Αιόλου και όποιον πάρει ο Χάρος. Για καλό και για κακό ας φυλάγεται ο Ανδρουλάκης, ο οποίος πάει... πεσκέσι στον Αλέξη και στον Πολάκη! 

■ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΚΟΣ;

Ερώτημα: Τι κοινό μπορεί να συνδέει το ζήτημα Ανδρουλάκη με την παραίτηση Δημητριάδη; Μπορεί να μάθουμε, μπορεί και να μη μάθουμε. Αν μάθουμε μπορεί και να μην γίνουμε σοφοί, αλλά ένα γέλιο μπορεί να το ρίξουμε. Αν δεν μάθουμε, με την απορία θα μείνουμε. Ξέρω δεν σας φώτισα, αλλά ούτε εγώ φωτίστηκα και από αυτά που έμαθα. 

❖ ΤΑ ΓΛΕΝΤΙΑ!

Στους… Τσάμικους και στα γλέντια το έχει ρίξει ο δήμαρχος Κόνιτσας Ν. Εξάρχου το τελευταίο διάστημα και 15 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες θα είναι εκ νέου υποψήφιος, για να ολοκληρώσει το έργο του, όπως είθισται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις!

❁ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ…

Εν τω μεταξύ ο κ. Εξάρχου έχει ανοίξει έναν ιδιότυπο διαδικτυακό «διάλογο» με δημότες, οι οποίοι άλλοτε συμφωνούν, άλλοτε διαφωνούν μαζί του. Εκείνος εξακολουθεί να σημειώνει την τραγική κατάσταση που βρήκε στο Δήμο και ότι εκείνος καταβάλλει προσπάθεια να κάνει διορθώσεις. Το αν πείθει ή όχι, το ξέρουν οι συγχωριανοί του! 

■ Η… ΣΕΜΠΡΙΑ

Αυτά τα γλέντια έρχονται να του τα… κόψουν ο Ανδρέας Παπασπύρου με τον Βασίλη Σπανό, που ένωσαν τις παρατάξεις τους και στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσουν μαζί την ψήφο των Κονιτσιωτών, αν και προέρχονται από εκ διαμέτρου αντίθετους χώρους πολιτικούς. Λίγο ο θυμός τους προς τον Εξάρχου, λίγο το ενδιαφέρον για εξουσία, οι δυο παρατάξεις έγιναν «σάρκα μία» με το βλέμμα στο μέλλον της Κόνιτσας, αναμένοντας τον Οκτώβριο του 2023 για να δουν αν καλά έπραξαν.

 

❖ ΟΙ… ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ! 

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι βραχονησίδες βρίσκονταν στις θάλασσες και από την προηγούμενη βδομάδα μάθαμε ότι τέτοιες φύτρωσαν στον Έβρο! Αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε τον μέγιστο γεωγράφο Νίκο Παππά (ΣΥΡΙΖΑ) που έκανε λόγο για βραχονησίδα, στην οποία κατέφυγαν λαθραίοι οι οποίοι ψάχνουν για χώρα Ελευθερίας. Άραξαν σε «βραχονησίδα στον Έβρο» όπου μια μάνα αναγκάστηκε να διατηρήσει τη σωρό του παιδιού της στο ποτάμι! κάνω πιστή αντιγραφή. Για νησίδα που αναδύεται το καλοκαίρι λόγω της πτώσης των υδάτων, ούτε που έχει πέσει στην αντίληψη του συντρόφου Ν. Παππά, ο οποίος θρηνούσε κι εκείνος για το άταφο παιδί, που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού! Αλλά όμως που είναι αυτοί οι πονόψυχοι των ΜΚΟ και εκείνος ο μεγαλόψυχος Ιάσων Αποστολόπουλος που κάποτε έσωζε μικρά παιδιά, με το αζημίωτο φυσικά! 

❁ ΑΡΩΓΟΣ…

Βρήκε αρωγό ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, για εμπλοκή στις παρακολουθήσεις. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ευρισκόμενος στο Κομμένο της Άρτας στην επέτειο για το ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς, έβαλε στο κάδρο των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσον αφορά τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων.

■ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ…

Ο πρώην πρόεδρος θυμήθηκε τώρα ως απλός πολίτης να απαιτήσει αποζημιώσεις από τους Γερμανούς για τις θηριωδίες κατά την κατοχή, ενώ δεν τον είχαμε ακούσει να το λέει όταν ήταν αξιωματούχος. Από το Κομμένο της Άρτας θυμήθηκε να βγάλει την υποχρέωση στον Τσίπρα ο οποίος τον έκανε πρόεδρο, ρίχνοντας την κυβέρνηση Α. Σαμαρά και φυσικά να εκδικηθεί και τον Κυριάκο που δεν του ανανέωσε τη θητεία και στη θέση του έβαλε την Σακελλαροπούλου. 

❁ ΟΙ… ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ!

Εκδίκηση προσπαθούν να πάρουν τα «ορφανά» Γ. Κύρτσος και Αντώναρος που ξημεροβραδιάζουν στα «σοσιαλ μιντια» καθυβρίζοντας τον Κυριάκο και την ΝΔ επειδή δεν τους «παίζουν» πλέον. Οι δυο τους καλοταϊσμένοι από την ΝΔ έχουν κηρύξει πόλεμο ψάχνοντας μια θέση δίπλα στον Αλέξη. Ο Αντώναρος προεξοφλεί αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ προβλέποντας γυναίκα στην ηγεσία (προφανώς την κυρά Όλγα) ενώ ο Κύρτσος καθημερινά προβλέπει ξαφνικό… θάνατο Κυριάκου! Άτιμη εξουσία!

■ Η ΤΡΟΧΑΙΑ…

Με σύνθημα «κανονίστε για οδηγό της παρέας» η Τροχαία Ιωαννίνων καλεί τους πολίτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Νομού να τηρήσουν έναν τέτοιο κανονισμό όταν πρόκειται να ξεφαντώσουν και να τα τσούξουν. Γλεντήστε, πιείτε αλλά ένας από την παρέα θα πρέπει να κάνει κράτει για να μεταφέρει τους υπόλοιπους με ασφάλεια στα σπίτια τους. Είναι η οδηγία της τροχαίας η οποία δεν θέλει να βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση είτε να καταγράφει δυσάρεστα συμβάντα είτε το χειρότερο ακόμα να… μαζεύει κόσμο από τροχαία ατυχήματα. Έχει και ειρηνικό έργο η τροχαία και με αυτό προσπαθεί να προλάβει τυχόν δυσάρεστές καταστάσεις.

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.