Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ 200 ΚΑΜΕΝΑ!

Έψαχνε για 200 σπίτια καμένα σε Πεντέλη και Ντράφι ο Αλέξης Τσίπρας προχθές που επισκέφτηκε τα καμένα. Προς απογοήτευσή του, τον πληροφόρησαν οι δήμαρχοι ότι 4-5 σπίτια μόνο κάηκαν στις περιοχές αυτές και του ήλθε να βάλει τον σκουσμό για την κασκαρίκα που του έκαναν εκείνοι που τον είχαν πληροφορήσει περί 200 καμένων!

ΤΟ ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ…

Πήγε για σπέκουλα κι έφυγε ο ίδιος ζεματισμένος από την προσδοκία που είχε να έχουν καεί 200 σπίτια μπας και ισοφαρίσει το Μάτι. Δύο φορές ρώτησε για 200 σπίτια καμένα, για να πάρει δύο φορές την απάντηση ότι 4-5 σπίτια κάηκαν και φυσικά καμία ανθρώπινη απώλεια δεν υπήρξε.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ…

Όταν έφαγε την κατραπακιά από το δήμαρχο Παλλήνης, τότε άρχισε να ψυχοπονά για την καταστροφή του περιβάλλοντος και για την κλιματική κρίση. Το σπουδαίο όμως ήταν αυτό που συνέστησε στον Μητσοτάκη, να έχει σχέδιο και εγρήγορση στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών! Όπως έκανε αυτός στην περίπτωση στο Μάτι. Συνέστησε επίσης στον πρωθυπουργό να μην του θυμίζει το Μάτι, διότι αυτό δεν αποτελεί άλλοθι! Ότι να ‘ναι ο άνθρωπος.

❁ Η ΛΥΣΗ…

Θα λυθεί, λέει, το πρόβλημα της λειτουργίας διαδικτύου στην περιοχή της Σαγιάδας και μας το κάνει γνωστό ο πρόεδρος των «ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ» και αυτό θα γίνει άμεσα, ύστερα από την συνεργασία που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Γεωργαντά που τώρα είναι υπουργός Γεωργίας, ενώ πριν ήταν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ως τέτοιος δεν το είχε λύσει!

■ Η «ΤΥΦΛΑ»…

Τυφλοί από λειτουργία Wi-Fi οι κάτοικοι της Σαγιάδας με πρώτους τους ιχθυοκαλλιεργητές που είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν με την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Αυτή η «τύφλα» κρατάει χρόνια και τώρα έρχεται να δώσει λύση ο Σπ. Ριζόπουλος, ο οποίος είχε συνεργασία και υπόσχεση από τον κ. Γεωργαντά ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η τάξη.  

❖ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ…

Πριν από δύο μήνες είχε οργανωθεί ημερίδα ιχθυοκαλλιέργειας στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στην οποία εντελώς συμπτωματικά παραβρέθηκε ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, ο οποίος έγινε αποδέκτης του παραπόνου και του αιτήματος δικτύωσης της περιοχής και δεσμεύτηκε να δώσει άμεση λύση και μάλιστα… χθες! Καχριμάνης, Πιτούλης, δήμαρχος Φιλιατών Σπ. Παππάς, πρόεδρος ιχθυοκαλλιεργητών Γιάννης Χεκίμογλου ζήτησαν άμεση λύση του προβλήματος για να λάβουν ρητή διαβεβαίωση ότι «χθες» θα δώσει λύση και μάλιστα αναρωτήθηκε ποιος μπαγάσας καθυστερεί τέτοιου είδους έργα…

 ❁ Η ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ…

Προφανώς την ίδια διαβεβαίωση έλαβε και ο κ. Ριζόπουλος ο οποίος, ως όφειλε, την δημοσιοποίησε και καλά έκανε. Προφανώς δεν είχε γίνει αποδέκτης της προηγούμενης δέσμευσης του υπουργού ο εν λόγω και το μετέφερε προς τους «ιθαγενείς» της Σαγιάδας διότι έτσι τους αντιμετωπίζει η πολιτεία, οι οποίοι ποιος ξέρει πόσο ακόμη θα περιμένουν να συναντήσουν τον πολιτισμό!

■ ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ…

Σύμφωνα με πληροφορίες από ειδικούς το ενδεχόμενο λειτουργίας διαδικτύου-ίντερνετ στην περιοχή είναι δύσκολο διότι οι σχετικές ιδιωτικές εταιρίες δεν έχουν ενδιαφέρον για τέτοιου είδους επένδυση. Μόνο αν το κεντρικό κράτος ξοδέψει χρήματα, τότε και μόνο τότε ίσως κι ενδεχομένως λειτουργήσει και Wi-Fi. Ρωτήστε κανένα Μετσοβίτη να σας το πει! 

❖ ΧΩΡΙΣ ΣΑΓΙΑΔΑ!

Άμα εγώ γράψω ότι ο πρωθυπουργός που είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην Σαγιάδα δεν θα συναντούσε τους ιχθυοκαλλιεργητές λόγω και της αδυναμίας ικανοποίησης του αιτήματος εγκατάστασης ίντερνετ θα είμαι πολύ μακριά από την είδηση; Το ότι θα έβλεπε τον γαριδοκαλλιεργητή μόνο δεν ξέρω τίνος ιδέα ήταν, όταν εκατοντάδες άλλοι επαγγελματίες τον περίμεναν!

❁ ΣΤΟΝ ΟΛΗΓ…

Όμως πήγε στην Ηγουμενίτσα και στον ΟΛΗΓ ο πρωθυπουργός και ενημερώθηκε για την πορεία των διαδικασιών παραχώρησης του ΟΛΗΓ από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη. Η ενημέρωση έγινε σε γενικές γραμμές από την πρόεδρο του ΟΛΗΓ Ρεγγίνα Δηλαβέρη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Θανάση Πορφύρη. Όλο και πιο κοντά προς την παραχώρηση ήταν το ρεζουμέ της ενημέρωσης-συζήτησης και μάλιστα παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος κάθε τόσο επισκέπτεται τον ΟΛΗΓ και όλο πιο κοντά στην παραχώρηση είναι. Τρία χρόνια τώρα παραχωρείται και όλο απαραχώρητος είναι! 

■ Ο ΚΑΦΕΣ…

Είχε προηγηθεί επίσκεψη στην Πρέβεζα σε καφετέρια της πόλης όπου πολίτες ήπιαν καφέ με τον πρωθυπουργό λίγο πριν συναντηθεί με την υπουργό Λ. Μενδώνη στην Νικόπολη. Καφέ ήπιε και σε καφετέρια της Ηγουμενίτσας, ενώ ο χρόνος δεν περίσσεψε για επίσκεψη σε Σαγιάδα. Γιάννινα γιοκ αυτή τη φορά για τον πρωθυπουργό.

❖ ΤΑ ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΤΑ…

Μια γκρίνια και μια μουρμούρα υπήρξε από Πρεβεζάνους και Θεσπρωτούς για τα άδεια χέρια που είχε ο πρωθυπουργός. Αυτό το «ότι υποσχεθήκαμε, θα το κάνουμε» φαίνεται να μην κάλυψε τις προσδοκίες των κατοίκων των παραπάνω περιοχών και ένα παράπονο εκφράστηκε πολλαπλώς!

❁ ΦΡΟΝΤΙΣΕ…

Είχε φροντίσει ο Αλ. Καχριμάνης να ανακοινώσει τις μελέτες για σύνδεση Πρέβεζας-ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ στην Καμπή Φιλιππιάδας καθώς και την χρηματοδότηση του άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά προσδιορίζοντας το σχέδιο που θα είναι τρίιχνη και το κόστος στα 250 εκατ. ευρώ περίπου. Αυτό το δεύτερο σε περίπτωση που ο Κυριάκος θα ερχόταν στα Γιάννινα όπως είχε προγραμματιστεί. Κάτι για σύνδεση ΕΓΝΑΤΙΑΣ-ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ συζητήθηκε αλλά στο πλαίσιο «να’ χαμε να λέγαμε»!

■ ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ!

Ένας δήμαρχος πρέπει να έχει ανοιχτά μάτια και αυτιά για να βλέπει και να αφουγκράζεται τον πολίτη και στα καλά και στα στραβά. Το δημαρχιλίκι δεν είναι καθηγητιλίκι όπου υπάρχει η μια και μόνη άποψη και το «πάει και τελείωσε» είναι στην δικαιοδοσία του!

❖ ΣΤΗΝΕΙ ΑΥΤΙ!.. 

Ο δήμαρχος στήνει αυτί στις προτάσεις, απόψεις των πολιτών που του έκαναν την τιμή να τον εκλέξουν και να τον καθίσουν στην πρώτη καρέκλα του Δημαρχείου και ως εκ τούτου ακούει και τις επευφημίες αλλά και τα παράπονα, έστω κι αν αυτά μετατρέπονται σε κραυγές όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με πρώην εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων της πόλης μας, στους οποίους δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις για τη νέα χρονιά. 

❁ Η ΔΙΑΚΟΠΗ…

Τι θα πει ότι δεν μπορούν να διακόπτουν με κραυγές τον δήμαρχο όταν αυτός κάνει δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ; Ας φρόντιζε να τους δεχτεί, να τους ακούσει πριν, για να μην του διακόπτουν τις σκέψεις και δεν μπορεί να επικοινωνεί το τεράστιο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σ’ όλη την πόλη. 

■ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ…

Δεν δικαιολογώ από την άλλη μεριά, τον χουλιγκανισμό των «πονεμένων» που κάνουν αντάρτικο περισσότερο προς ικανοποίηση του κομματικού ακροατηρίου που συχνά-πυκνά κάνουν ασκήσεις επαναστατισμού ακουμπώντας στον πόνο αδικημένων. 

❖ Ο ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ…

Σαράντα καθαρίστριες λιγότερες θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία της πόλης κατά τη νέα σχολική περίοδο. Σαράντα οικογένειες θα στερηθούν κάποιων πόρων βιοπορισμού κι αυτό είναι εκείνο που έκανε τους ξεσηκωμένους να φτάσουν στο Δημαρχείο και να διακόψουν τη συνέντευξη του δημάρχου Μ. Ελισάφ. Αυτή η συμπεριφορά ήταν που εκνεύρισε τον πρώτο πολίτη της πόλης και διέκοψε την επικοινωνία με τους πολίτες, οι οποίοι έτσι θα μάθαιναν πού και πώς θα αφήνουν ρούχα και υποδήματα για ανακύκλωση! 

❁ Η ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ…

Το δημαρχείο δεν είναι βιλαέτι αλλά χώρος που φιλοξενεί τον εκάστοτε πρώτο πολίτη που με την ψήφο των πολιτών βρίσκεται εκεί. Ούτε φυσικά είναι ξέφραγο αμπέλι στις θελήσεις του καθενός που βλέπει φως και μπαίνει. Από τα δυο άκρα υπάρχει η μεσαία οδός που είναι ο διάλογος και η κατανόηση. Άμα τα βρουν, τότε κάτι καλό θα έχει συμβεί!

■ ΧΙΛΙΑ ΚΑΛΑ…

Χίλια καλά να έχει κάνει ένας δήμαρχος, λέμε τώρα, μια στραβή φτάνει να αμαυρώσει την εικόνα του, λέμε τώρα. Δεν είμαστε εμείς που θα υποδείξουμε τρόπους συμπεριφοράς στον Μ. Ελισάφ. Έχει τέτοιους ακόμη και εισαγόμενους από Θεσσαλονίκη εκ μεταγραφής του συστήματος Μπουτάρη, αλλά απλά επισημαίνουμε ό,τι βλέπουμε και ό,τι ακούμε!

❖ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ…

Το ίδιο σκηνικό και οι ίδιες σχεδόν φωτογραφίες λανσάρονται από το δημαρχείο στα πλαίσια επικοινωνιακής πολιτικής ο δήμαρχος στο κέντρο, στ’ αριστερά του ο Αρλέτος και στα δεξιά ο εργολάβος που θα εκτελέσει το έργο! Όλοι τους μασκωμένοι για να τηρούνται τα μέτρα. 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.