Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ!

Δεν είναι μόνο ένας ικανός και άξιος επιστήμονας ο γιατρός-παθολόγος Γιώργος Παππάς αλλά κι ένας άξιος συγγραφέας ο οποίος με το πρόσφατο σύγγραμμά του, που αφού κατάφερε στα δύο χρόνια της πανδημίας να μας κρατά συντροφιά και να καθοδηγεί για το καλό της υγείας μας κι αυτό διαδικτυακά, αυτή την εμπειρία του την έκανε ένα θαυμάσιο σύγγραμμα, το οποίο πρόσφατα τέθηκε σε κυκλοφορία.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ» είναι ο τίτλος του βιβλίου του γιατρού Γιώργου Παππά, του οποίου η παρουσίαση έγινε στην πόλη μας τη Δευτέρα το βράδυ και πολλοί Γιαννιώτες την τίμησαν με την παρουσία τους. Εκεί αναλύθηκαν η ανάγκη και η υποχρέωση που έκαναν τον συγγραφέα γιατρό να μετράει το χρόνο «σε δύο βδομάδες» όπως και τα πρωτόκολλα υγείας επέβαλλαν. 

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ...

Διανθίζοντας με καλολογικά στοιχεία το «ημερολόγιο» της εποχής, ο γιατρός, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τον τρόπο που χειρίζεται τον λόγο και την επιστήμη, ενώ παράλληλα φέρνει στην μνήμη με λεπτομέρειες όλα όσα συνέβαλαν στον καιρό της απομόνωσης στα χρόνια της πανδημίας λόγω covid-19. Αξίζει τον κόπο να γίνει κανείς κάτοχος αυτού του ιατρο-συγγραφικού πονήματος του Γ. Παππά. Από μας συγχαρητήρια και καλοτάξιδο.

❁ ΑΓΙΟΜΑΧΙΕΣ

Αγιομαχίες-Αγιολατρείες σε Γιάννινα και Κόνιτσα για τον Άγιο Παϊσιο κι εν όψει της αφίξεως της ηγεσίας της Εκκλησίας από Πατριάρχη-Αρχιεπίσκοπο και Μητροπολίτες και κλήρος γενικά.

■ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γιατί μόνο στα Ιωάννινα για θυρανοίξια εκκλησίας στην Κιάφα κι όχι επίσκεψη και στην Κόνιτσα που είναι ο τόπος που έζησε και μεγάλωσε μέχρι κάποια ηλικία ο Άγιος, μπαίνει το ερώτημα και μέχρι στιγμής απάντηση δεν έχει δοθεί κάτι που μπορεί να εκληφθεί «διότι έτσι γουστάρουμε». 

❖ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Εδώ και δεκάδες χρόνια ήταν γνωστό τοις πάσι ότι ο Άγιος Παϊσιος έκανε τα πρώτα βήματα στην Κόνιτσα από τότε που έγινε ο διωγμός από τα Φάρασα της Μ. Ασίας το 1922-23. Τότε που οι Έλληνες αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν κι όσοι απ’ αυτούς έζησαν έφτασαν στην μάνα Ελλάδα για να γλυτώσουν τις ζωές τους από τις θηριωδίες των Τούρκων. 

❁ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

Εκεί στην Κόνιτσα κατέληξε η οικογένεια και εκεί έκανε τα πρώτα βήματα ο ίδιος ο Παϊσιος και από κει ξεκίνησε τον εκκλησιαστικό και θρησκευτικό βίο, γράφοντας την δική του προσωπική ιστορία υπηρετώντας τα θεία μέχρι την κοίμησή του. Το ότι δεν ετάφη σ’ αυτόν τον τόπο δεν είναι της παρούσης και θέλει πολύ συζήτηση. Όμως η Κόνιτσα δικαιούνταν να έχει τον πρώτο λόγο κάτι που όμως δεν απασχόλησε κα πολύ την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

■ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

Φτάσαμε στο σήμερα και να βλέπουμε μια κόντρα μεταξύ Ιωαννίνων και Κόνιτσας, επειδή ο Μάξιμος πήρε την πρωτοβουλία να αναγείρει ιερό ναό αφιερωμένο στον Άγιο Παϊσιο κι αυτού του ναού θα κάνει τα θυρανοίξια ο Πατριάρχης τις επόμενες μέρες κάτι που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Θα μπορούσαν όλοι αυτοί οι επισκέπτες να κάνουν και μια επίσκεψη στην Κόνιτσα για να τιμήσουν το μέρος που φιλοξένησε τον Άγιο τα πρώτα χρόνια της ζωής του όπου υπάρχει και η κατοικία του και ο ανιψιός από αδελφό του είναι εκεί να τους φιλοξενήσει. 

❖ Ο ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ!

Απεριόριστα θαυμαστής του Αλέξη Τσίπρα ο νταής Θέμης Αδαμαντίδης και γι’ αυτό δεν ακούστηκε τσιμουδιά μετά την σύλληψη και παραπομπή του στην δικαιοσύνη. Τα «δικά μας παιδιά» στο απυρόβλητο και ας έχουν πελεκίσει στο ξύλο τις «συντρόφους» τους!

❁ Η ΜΟΥΓΓΑ

Παρόμοια στάση, δηλαδή της μούγγας στον ΣΥΡΙΖΑ από τις παραινέσεις του Ερντογάν ν’ αλλάξουν πρωθυπουργό και κυβέρνηση οι Έλληνες διότι ο «Μητσοτάκης γιόκ», δεν του αρέσει και ενοχλεί τα σχέδιά του. Ένα σωρό παρλαπίπες ακούσατε αλλά ούτε μια κουβέντα εναντίον των επιθυμιών Ερντογάν. Ερντογάν-Τσίπρας συμμαχία…

■ Η... ΝΥΦΗ

Περιμένουμε να έλθει η νύφη από Βρυξέλλες αλλά 1 χρόνο, 2 χρόνια, 3 χρόνια δεν ήρθε ποτέ. Αν είναι να έλθει χωρίς μουσική κι αμέσως στο κρεβάτι και κάνει και παιδιά ας έρθει. Λόγια του μεγάλου γκόμενου πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, μετά το γιόκ της ΕΕ τις περασμένες μέρες. Αν έχει τα ίδια μυαλά ακόμη για πολλά χρόνια τον βλέπω στο ράφι αυτόν και το δοβλέτι του. 

❖ Η ΛΑΤΡΕΙΑ!

Τόση λατρεία από τους Τούρκους προς το ΣΥΡΙΖΟμάνι δεν την περίμενε κανείς. Από τη μια ο Ερντογάν λατρεύει τον Τσίπρα, γι’ αυτό προτείνει στους Έλληνες να μην ψηφίσουν Μητσοτάκη και από την άλλη η αποθέωση των Τούρκων προς τον ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Παπαδημούλη, που μέρα μεσημέρι στο Ευρωκοινοβούλιο βγήκε και καθύβρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό για να χαίρονται οι οχτροί της Ελλάδας!

❁ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ...

Ο ψυχοπονιάρης Παπαδημούλης που αλλάζει τα ακίνητα σαν τα πουκάμισα, που έχει καμιά σαρανταριά για τα γεράματά του και που είναι του δόγματος ανοίξτε τα σύνορα στους λαθραίους για να τους νοικιάζω τα αποκούμπια, όπως έλεγε η Ακρίτα, βγήκε στο βήμα της Ευρωβουλής και έβριζε τον Μητσοτάκη που διεθνοποιούσε την συμπεριφορά του Ερντογάν.

■ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ!

Ούτε μια κουβέντα για την επιθετική τακτική της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας. Εχθρός του ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός και φιλαράκι του ο Ερντογάν που θέλει το θάψιμο του Μητσοτάκη και της Ελλάδας. Από κοντά και ο Τσίπρας που έλαμπε από τη χαρά του από τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου που έσταζε μέλι από τις Παπαδημούλιες πα…ριες!

❖ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ! 

Άλλο πράγμα ο ύμνος του ΑΓΙΑΞ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ κι άλλο πράγμα το μοιρολόι της Μαριόλας! Το πρώτο εξυμνεί την παρουσία του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και το δεύτερο μοιρολογεί για την απώλεια της Μαριόλας κάπου σ’ ένα χωριό των Ιωαννίνων!

❁ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ...

Αθλητικό γεγονός αυτό που γιορτάστηκε προχτές στο Ζωσιμάδες και πολλά μπράβο σε όλους συνέλαβαν και υλοποίησαν την ιδέα ποδοσφαιρικής αναμέτρησης των δύο ΑΓΙΑΞ. Του Άγιαξ της Ολλανδίας και του «Άγιαξ της Ηπείρου» οι οποίοι έγραψαν τη δική τους ιστορία και κυρίως του δικού μας Άγιαξ που τότε την δεκαετία του ’70 κατόρθωνε να γίνεται αγαπημένη ομάδα. Τότε την δεκαετία του ’70 ο λατρευτός Ηπειρώτης τραγουδιστής έγραψε τον ύμνο του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, ταυτίζοντας τον με τον Άγιαξ και διαλαλούσε τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στα πέρατα του κόσμου όπου υπάρχει Έλληνας!

■ Η ΜΝΗΜΗ...

Πολλοί καλλιτέχνες προσπάθησαν να τραγουδήσουν τις επιτυχίες του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, αλλά ένας έμεινε στην ιστορία κι αυτός ήταν ο Αλέκος Κιτσάκης. Αυτουνού η ιαχή «ΠΑΣ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΑΓΙΑΞ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ… ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΠΥΡΡΟΥ» έχει μείνει στην φίλαθλη κοινή μνήμη κι αυτή υιοθετήθηκε διαχρονικά από τις διοικήσεις της ομάδας. 

❖ ΔΙΚΑΙΑ!.. 

Δίκαια λοιπόν η βράβευση του Αλ. Κιτσάκη από τους έχοντες την ευθύνη της διεξαγωγής των παλαίμαχων των δύο ομάδων Ολλανδών-Ελλήνων στο «Ζωσιμάδες». Ήταν ένα αθλητικό γεγονός που έφερνε το παρελθόν στο σήμερα και δεν ήταν βραβεία δημοτικού τραγουδιού! Μια τελευταία παρατήρηση. Ο «ύμνος» που παίχτηκε δεν ήταν αυτός που γράφτηκε και υμνήθηκε ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ το 1972 αλλά ο άλλος που γράφτηκε πάλι από τον Αλ. Κιτσάκη το 2000 που η ομάδα ανέβηκε στην Α’ Εθνική. 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.