Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

Μάχιμος και με σταυρό και στον νομό Ιωαννίνων θα διεκδικήσει και την επόμενη εκλογή ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, αφήνοντας κατά μέρος τις φήμες που τον ήθελαν στο Επικρατείας ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ! Μάλιστα και η στήλη είχε κάνει σχετική αναφορά περί «επικρατείας» για τον κ. Τασούλα κι αυτό διότι η θέση του προέδρου της Βουλής, όπως και να το κάνουμε, είναι μια θέση υψηλού κύρους και τα τρία χρόνια που την διακονεί θα επέβαλαν στον πρωθυπουργό την ένταξή του σ’ ένα ψηφοδέλτιο επικρατείας. Εν τούτοις, ο ίδιος ο κ. Τασούλας, απ’ ό,τι μαθαίνω, απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προτιμά την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία στο νομό Ιωαννίνων, κάτι που το ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ…

Η επιλογή του Κώστα Τασούλα να προσφύγει στη «μάχη του σταυρού» αναζωπυρώνει τις φήμες που θέλουν τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ να κινείται εκείνος προς το Επικρατείας, κάτι που είναι επιθυμία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για πολλούς και προφανείς λόγους! Ο υπογράφων την Πρωταπριλιά, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έκανε μια σχετική αναφορά από εδώ μέσα και όσοι ήθελαν, κατάλαβαν περί τίνος επρόκειτο.

ΜΥΣΤΙΚΟ!…

Ο ίδιος ο κ. Ελισάφ δεν κοινολογεί κάτι τέτοιο, κρατώντας επτασφράγιστο μυστικό την επιθυμία του Κυριάκου, αλλά κάποια γεγονότα μαρτυρούν ότι σκέφτεται την μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ντόπιο αυτοδιοικητικό σκηνικό αλλάζει και οι ανακατατάξεις θ’ αρχίσουν όταν παρθούν οριστικές αποφάσεις!

 ΤΑ ΖΥΜΩΜΑΤΑ…

Άλλωστε, ο Μ. Ελισάφ «έγραψε» ιστορία με το πέρασμα του από το δημαρχείο της πρωτεύουσας της Ηπείρου, ως ο πρώτος πολίτης! Το αν στο λογαριασμό στο τέλος της θητείας θα υπάρξει θετικό πρόσημο, θα το δούμε τότε. Προς το παρόν, ζυμώματα γίνονται σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα μέτωπα. Ας μην τρίβει τα χέρια της η Τατιάνα!

❁ Η ΑΓΟΡΑ…

Να συμφωνήσω ότι τα πράγματα στην αγορά δεν είναι ό,τι καλύτερο, αφού η ακρίβεια βαράει κατακέφαλα. Από το ρεύμα και τα καύσιμα μέχρι στα σούπερ μάρκετ. Οι τιμές εδώ και αρκετό καιρό δεν παίζονται και οι οικογενειακοί προγραμματισμοί ανατρέπονται ραγδαίως. Και καλά αν κανείς έχει δουλειά κι άρα έχει εισοδήματα. Αν όμως έχει χτυπήσει και η ανεργία, τότε πως βγαίνει ο μήνας;

■ Η ΑΠΩΛΕΙΑ…

Τα πράγματα στην αγορά για κάποιους είναι ή του ύψους ή του βάθους και αυτή είναι μόνιμη συνήθεια. Δηλαδή, υπάρχει εκείνος που δεν έχει τ’ απαραίτητα να πορευτεί και άλλοι χάνουν 8.000 ευρώ από το εξοχικό τους στη Μύκονο και κινδυνεύει να φάει δυο αστακομακαρονάδες λιγότερες, όπως έγινε με την κ. Μαρίνα, (πρώην σύζυγος Γιώργου Πατούλη), που ένα δράμα το ζει από την προηγούμενη Κυριακή όταν στο εξοχικό της μπήκαν κλέφτες!

❖ ΚΑΙ ΚΛΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ!

Τέσσερις μέρες… κλάμα από τα πρωινά, τα μεσημεριανά και τα βραδινά δελτία ειδήσεων για το δράμα της Μαρίνας, πρώην Πατούλη. Όλη η συμφορά προσωποποιημένη στο πρόσωπό της και οι μοιρολογίστρες της Ελληνικής τηλεόρασης δεν έχουν μαντήλια να σκουπίσουν τα ποτάμια των δακρύων τους!

❁ ΤΟ… ΠΕΝΘΟΣ!

Μέχρι και η στήλη σκέφτεται να κηρύξει ένα… πένθος και να απέχει για κάποιο διάστημα μέχρι ν’ αποδώσει ο έρανος για την κάλυψη των κενών της Μαρίνας, έτσι ώστε οι αστακομακαρονάδες και οι παρόμοιες από γαρίδες να επανέλθουν στο… φτωχικό της Μυκόνου, όπου πήγε να ξαποστάσει και να ζήσει ένα τέτοιο δράμα μετά και τον χωρισμό της.

■ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑΜΕ…

Κοιτάξτε να δείτε που και η στήλη παρασύρθηκε και ζει το ψυχόδραμα της κάθε Μαρίνας, που γράφει στα παλιά της παπούτσια μια ολόκληρη κοινωνία! Μια κοινωνία που στην πλειοψηφία της βολοδέρνει να βρει τ’ απαραίτητα για να τα βγάλει πέρα και κυρίως όπως-όπως.

❖ ΤΟ ΔΡΑΜΑ

Ζουν ένα δράμα κάποιοι εκεί στην Μύκονο αλλά και στην Αθήνα επειδή τα κεράσια, οι τομάτες και τ’ αγγούρια έχουν φτάσει στα ύψη! Όμως όλοι αυτοί ουδέποτε πλησίασαν μια λαϊκή αγορά που έχουν και καλά προϊόντα και κυρίως προϊόντα για κάθε βαλάντιο. Βρίσκεις  κεράσια και με 2 ευρώ το κιλό και αγγουράκια με 25 λεπτά και μάλιστα από ντόπιους παραγωγούς!

❁ ΤΑ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ…

Το να μοιρολογούν κλαίγοντας για το κακό που βρήκε τις Μαρίνες κι άλλες τέτοιες Μαρίνες, είναι στα «ων ουκ άνευ». Οι λαϊκές αγορές -και δόξα τω Θεώ, στα Ιωάννινα υπάρχουν και σε κάθε γειτονιά,- προσφέρονται και για μικρά πορτοφόλια, αρκεί να καταδεχτεί κάποιος να ασχοληθεί με τους ανθρώπους που διαθέτουν οι ίδιοι τον μόχθο τους και τα προϊόντα που παράγουν. Το «από το χωράφι στο σπίτι σας» ισχύει και λειτουργεί άψογα. 

■ ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ…

Από τα παραλειπόμενα της επίσκεψης του υπουργού Γ. Γεωργαντά στην Θεσπρωτία, με αφορμή το συνέδριο των ιχθυοκαλλιεργητών που έγινε το περασμένο Σάββατο στα Σύβοτα. Την προηγούμενη μέρα πριν το συνέδριο, κάποιοι παραμύθιασαν τον υπουργό ότι έπρεπε να συναντηθεί με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, με τους οποίους θα είχε συζητήσεις πάνω σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του.

❖ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ…

Δέχτηκε, που λέτε, ο υπουργός τους «εκπροσώπους» στο Δημαρχείο της πόλης της Ηγουμενίτσας, απόντος του Δημάρχου και έκανε διαλογική συζήτηση, η οποία όμως μόνο απ’ εκπροσώπους φορέων δεν ήταν! Ήταν φίλοι παραγόντων της περιοχής, που σ’ ένα μέτρο έκαναν φιλολογική συζήτηση και ο καθένας προσπαθούσε να του εκμυστηρευτεί μια δική του προσωπική υπόθεση! Μάλιστα, άνθρωποι του υπουργού προσπαθούσαν να ανακαλύψουν το προσωπικό «δράμα» κάποιων, επικοινωνώντας μέσω λάπτοπ με υπηρεσίες του υπουργείου!

❁ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ!

Αγρότες, κτηνοτρόφοι ούτε καν εκπροσωπήθηκαν με τις εκλεγμένες ηγεσίες τους όπως θα ήταν το σωστό. Το αν ήταν επιθυμία του υπουργού ν’ αποφύγει τέτοια ενδεχόμενα ή ήταν υπόθεση παρεούλας που στέρησε από τον κ. Γεωργαντά να γίνει αποδέκτης συνολικών προβλημάτων ας το ελέγξει ο ίδιος ο υπουργός και το επιτελείο του, που μάλλον δεν είχαν λόγους ν’ αποφύγουν τέτοιου είδους συναντήσεις. 

■ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ…

Εκ των υστέρων τα δάκρυα του Δημάρχου Μετσόβου για την απόσυρση της Εθνικής Τράπεζας από το Μέτσοβο! Μάλλον δάκρυα για την τιμή των όπλων. Δεν μπορεί να μην είχε υποπτευθεί ο Δήμαρχος ότι κάποια στιγμή η Εθνική Τράπεζα θα έκανε ότι έκανε σε όλες τις επαρχιακές πόλεις της χώρας. Ακόμη κα σ’ αυτή την ίδια την πόλη των Ιωαννίνων σφράγισε καταστήματα και κράτησε το κεντρικό εκεί στην Αβέρωφ.

❖ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών έκανε όλες τος Τράπεζες να βάλουν λουκέτα ανά την επικράτεια, αψηφώντας τις αδυναμίες των κατοίκων της Περιφέρειας να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά. Τις τράπεζες τις ενδιαφέρει το μικρότερο λειτουργικό κόστος και γι’ αυτό κλείνουν καταστήματα συνεχώς σε όλη την επικράτεια.

❁ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ!

Δεν είναι ο πρώτος Δήμαρχος ο κ. Τζαφέας που διαμαρτύρεται ούτε είναι η μόνη τράπεζα που κλείνει στο Μέτσοβο. Το πολύ-πολύ να το κρατήσουν το κατάστημα λίγο καιρό ακόμη, και το σίγουρο είναι ότι και το Μέτσοβο θα μείνει χωρίς κεντρική τράπεζα. Θα μείνει εκεί να λειτουργεί θυρίδα της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, η οποία πάει να καλύψει το τραπεζικό κενό όπως έκανε πρόσφατα στην Πάργα και λίγο παλαιότερα στην Φιλλιπιάδα. Ας μην επαναπαύονται με την υπόσχεση ότι δεν κλείνει η τράπεζα. Απλά αγοράζουν χρόνο και κάποια στιγμή θα πουν ότι σας κάναμε το χατίρι να μείνουμε ακόμη λίγο, αλλά η τελική απόφαση είναι το κλείσιμο, διότι δεν μας συμφέρει η λειτουργία του. 

■ Η ΥΠΕΡΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ… 

Η υπερεκπροσώπηση από την Ήπειρο στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο λόγος που κόπηκε ο Γ. Ζάψας. Αυτή ήταν η απάντηση της ΚΕΙΕ προς τον κ. Ζάψα και η οποία κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η απόφαση πάρθηκε με 7 υπέρ και 4 κατά της ένστασης, κάτι που κάνει ακόμη πιο περίπλοκο το ζήτημα, διότι υπήρξαν αντίθετες απόψεις στο ΣΥΡΙΖΑ! Αυτούς τους 4 ψάχνει ο Γιώργος να τους αγκαλιάσει που τόλμησαν να διαφωνήσουν. 

❖ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ…

Ήταν, λέει, σπουδαία η ομιλία Καραμανλή προχθές το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα. Πάνω από δυο χιλιάδες άτομα παραβρέθηκαν στο χώρο, μεταξύ αυτών σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο και βουλευτές όλων των τάσεων και προελεύσεων της ΝΔ, οι οποίοι παρακολούθησαν τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος σπάνια σπάει τη σιωπή του και απευθύνεται στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας! 

❁ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ…

Έστειλε παντού μηνύματα ο Κ. Καραμανλής, κυρίως προς εκείνους που έχουν βάλει στο νου τους να δημιουργήσουν Εθνικά ζητήματα, σε καιρούς που μια γενικότερη παγκόσμια αναστάτωση έχει δημιουργηθεί. Ήταν μια ομιλία πατριωτική, που δεν άφηνε περιθώρια για παρερμηνείες. «Με εκπτώσεις σε θέματα Εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη», είπε κι έστειλε μηνύματα προς πάσαν κατεύθυνση. Ήταν εκεί ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Α. Σαμαράς, η Ντόρα, κλπ.

■ ΜΑΥΡΑ ΜΟΥ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ…

«Μαύρα μου χελιδόνια» είναι ο τίτλος του βιβλίου που έχει γράψει η Βασιλικιώτισσα Αναστασία Χρήστου και που ο υπογράφων έχει την εξαιρετική τιμή να συντονίσει την παρουσίασή του την επόμενη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου. Είναι ένα βιβλίο αφιέρωμα στον Ηπειρώτη φούρναρη που ξενιτεύτηκε για να καζαντίσει, κάτω από συνθήκες πότε εύκολες, πότε δύσκολες, ανάλογα με την χώρα όπου βρέθηκε, στήνοντας τις δικές του φουρνάρικες επιχειρήσεις. Αυτή την περιπλάνηση του Βασίλη από το Βασιλικό περιγράφει η Αναστασία Χρήστου, κόρη του πρώην πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιάννης Σαϊνης!

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.