ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΚΑΣ!
Σύναξη δημάρχων έγινε στην Ασφάκα, με άγνωστο αντικείμενο προς το παρόν. Οικοδεσπότης κάποιος πρόεδρος ΤΟΕΒ του κάμπου, αλλά ποιανού διαμερίσματος δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Ήταν καλεσμένοι ο υφυπουργός Γ. Αμυράς, οι δήμαρχοι Ζίτσας Μ. Πλιάκος, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, Μέτσόβου Κ. Τζαφέας, πλην Ιωαννιτών Μ. Ελισάφ που δεν ξέρω αν κλήθηκε. Εντάξει, ο δήμαρχος Ζίτσας έχει κάμπο, άρα μπορεί να έχει σχέση με ΤΟΕΒ. Εντάξει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος έχει σχέση με το περιβάλλον γενικά. Εκείνοι όμως οι δήμαρχοι Μετσόβου-Ζαγορίου ποια σχέση έχουν με ΤΟΕΒ και συμμετείχαν στο φαγοπότι της Ασφάκας;

ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ…
Έγραψα ΤΟΕΒ και θυμήθηκα τον ΤΟΕΒ στον κάμπο του λεκανοπεδίου και στον κάμπο της Λαψίστας, που καμία προσφορά δεν έχει εδώ και δεκάδες χρόνια. Εν τούτοις χαρατσώνει, τους ιδιοκτήτες γης χωρίς να δίνει εξηγήσεις. Το «πλήρωνε και σκάσε» ισχύει απόλυτα στην προκειμένη περίπτωση!

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ…
Επ’ ευκαιρία, σήμερα, Τετάρτη οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου ανοίγουν για ορισμένους δημάρχους της Ηπείρου, όπου θα συζητηθούν θέματα αρμοδιότητάς τους. Θα είναι οι δήμαρχοι Ζαγορίου, Μετσόβου, Τζουμέρκων, Γεωργ. Καραϊσκάκη. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πρόσκλησης είναι ότι οι δήμαρχοι προέρχονται από ορεινούς όγκους. Το τι θα συζητηθεί θα σας το περιγράψουμε τις επόμενες μέρες.

❁ Η… ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ!
Πέρασε και το Πάσχα, πέρασε και η Πρωτομαγιά κι επιστροφή στην κανονικότητα. Ποια κανονικότητα; Λέμε τώρα, για να ‘χαμε να λέγαμε. Κανονικότητα με κάτι λογαριασμούς της ΔΕΗ ναααα, μετά συγχωρήσεως!

■ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ…
Ποιος πόλεμος στην Ουκρανία; Αυτός που θα ολοκληρώνονταν σε λίγες μέρες εξακολουθεί να περπατά στον τρίτο σχεδόν μήνα κι ακόμη σφυροκοπιέται η πρώην σοβιετική χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού από τους ίδιους παλιούς συντρόφους κι εμείς εδώ στην χώρα της Δύσης, ούτε μια συναυλία συμπαράστασης προς τον… Πούτιν, μέσω Νταλάρηδων και Κραουνάκηδων δεν ξαναείδαμε!

❖ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ…
Διπλάσιοι-τριπλάσιοι-πολλαπλάσιοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με τους Έλληνες να βρίσκονται σε απόγνωση και να μην μπορούν να τους εξοφλήσουν, ούτε να τους ρυθμίσουν! Κάτι είπε η κυβέρνηση για ρύθμιση του καθεστώτος χρέωσης που, όπως είπε ο εκπρόσωπος Οικονόμου, θα τρίβουμε τα μάτια μας! Αυτό φοβάμαι! Μήπως τρίβουμε τα μάτια μας και όχι τα χέρια μας από ικανοποίηση!..

❁ Η ΡΗΤΡΑ…
Μπήκε στη ζωή μας για τα καλά «η ρήτρα αναπροσαρμογής» η οποία ταλανίζει τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις των νεοελλήνων! Φράση άγνωστη αυτή η ρήτρα αναπροσαρμογής στην υπόθεση ηλεκτρική ενέργεια και η οποία άρχισε να μας απασχολεί, κυρίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και συνδέεται άμεσα με την ενέργεια που παράγεται μέσω φυσικού αερίου, του οποίου οι κάνουλες κλείνουν.

■ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ…
Κάπου εκεί, στο τέλος Μαΐου θα γίνουν οι ρυθμίσεις και η κατάργηση της ρήτρας, λέει η κυβέρνηση και εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τι θα αποφασιστεί, για να πάψουμε να τσουρουφλιζόμαστε από τους λογαριασμούς, προτού επιστρέψουμε στην… λάμπα πετρελαίου!

❖ ΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ…
Συνέδρια-συνέδρια παντού αυτόν τον μήνα. Συνέδριο το 14ο στην ΝΔ, συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ για να δουν πως οι σύντροφοι θα ξαναβγάλουν τον Αλέξη αρχηγό και μαζί μ’ αυτόν και… τα μάτια τους. Συνέδριο και στο ΚΙΝΑΛ για να κάνουν... βαφτίσια κι αν θα το ξαναπούν ΠΑΣΟΚ ή σύνθετη ονομασία ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λόγω και των χρεών που υπάρχουν από το παρελθόν σαν κομματικός οργανισμός.

❁ ΣΤΗΝ ΝΔ…
Συνέδριο στη ΝΔ το επόμενο ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο, όπου θα ξαναγίνουν επανακαθορισμοί θέσεων και απόψεων και κυρίως το τι μέλλει γενέσθαι στην κυβερνητική πορεία, για το επόμενο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές του 2023. Ένα συνέδριο κάτω από δύσκολες συνθήκες, αφού καθ’ όλη την κυβερνητική πορεία από το 2019 δεν έμεινε κάτι που να μην βρέθηκε μπροστά στην κυβέρνηση αυτά τα τρία χρόνια. Πυρκαγιές, πανδημία, πόλεμος Ουκρανίας, άρα πόλεμος ενεργειακός στη χώρα μας, με ότι κι αν σημαίνει αυτό.

■ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ…
Θα κάνουν ότι έχουν να κάνουν, θα πουν ότι έχουν να πουν και θα πάρουν αποφάσεις στο συνέδριο της ΝΔ. Ας κάνουν και κανένα ευχέλαιο μπας και αποφύγουν και το κακό μάτι. Εμείς εκεί θα είμαστε να καταγράφουμε τα καθέκαστα.

❖ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ…
Με τον Γιαννιώτη πρόεδρο του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ Κώστα Δερδεμέζη είχα μια γόνιμη συζήτηση τις μέρες του Πάσχα που βρέθηκε εκείνος στα Γιάννινα. Μια κουβέντα αρκετά διαφωτιστική, κυρίως για το πως λειτουργεί αυτός ο τεράστιος οργανισμός που έχει οριστεί από την Ε.Ε. για να ελέγχει την οικονομία της χώρας για δεκάδες χρόνια από τότε που μπήκε στα μνημόνια.

❁ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ!
Υπεύθυνη θέση και υπεύθυνα λόγια συγκροτημένα και συγκρατημένα από τον κ. Δερδεμέζη, ο οποίος μετρούσε τα λόγια για να μην φλυαρεί, καθότι η θέση του δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Σε γενικές γραμμές κινείται, ότι πετάει κι ότι κολυμπάει στη χώρα μας ελέγχεται από το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, το οποίο δεν εννοεί να κάνει εκπτώσεις που, ενώ μπορεί να έχει Έλληνα στη θέση του προέδρου εν τούτοις το διευθυντήριο βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν αστειεύεται, ούτε χατίρια κάνει.

■ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ!
Κάθε πράξη που κάνει σαν φορέας το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ είναι ζυγισμένη και μελετημένη και δεν χωρά παρεμβάσεις από οποιαδήποτε εξουσία. Έτσι εξηγούνται και κάποιες αλλαγές που γίνονται στις συνθέσεις των κλάδων του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ που λειτουργούν στην χώρα όπως ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, Συγκοινωνίες κλπ.!

❖ ΣΟΒΑΡΑ!..
Ο κ. Δερδεμέζης φαίνεται να έχει πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο που του έχει ανατεθεί και πολλές φορές αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ελλάδας-Ευρώπης, κρατώντας ισορροπίες όπου αυτές μπορούν να κρατηθούν, διότι σε κάθε πράξη της διοίκησης υπάρχει έλεγχος από τους ευρισκόμενους στην Διοίκηση διορισμένους ξένους παρατηρητές-επιτηρητές.

❁ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ…
Στην κουβέντα που είχαμε, εκτός όλων των άλλων, μιλήσαμε για την αλλαγή διοίκησης στην ΕΤΑΔ και πρώτα και κύρια για την αλλαγή του προέδρου Α. Μπέζα, ο οποίος παρέθεσε την εκδοχή του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ για την επιβαλλόμενη αλλαγή. Άσχετα με το τι πιστεύουμε εμείς, ο κ. Δερδεμέζης εξέφρασε την άποψη του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ, το οποίο έχει τον δικό του τρόπο λειτουργίας που δεν έχει να κάνει με τις αντιλήψεις και τις ευαισθησίες πατριωτικού περιεχομένου.

■ ΟΙ… ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ!
Δεν κάνει έργα η Περιφέρεια πυροβολείται, κάνει, ξαναπυροβολείται! Το ζήτημα είναι αν είμαστε γνώστες των πράξεων και των κινήσεων κι ανάλογα να πράττουμε. Αυτή η παρέμβαση των περίοικων, πότε για να γίνει ένα έργο και πότε για να μην γίνει, είναι κάτι που το βλέπουμε να παίζεται εδώ και πολλά χρόνια και μετά όλοι μαζί αναρωτιόμαστε πού πάει αυτός ο τόπος! Το να ‘χαμε να λέγαμε, είναι το σύνθημα της εποχής.

❖ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ!..
Το ζήσαμε και το ζούμε στην περιοχή της Λεωφόρου Νιάρχου που οι «περίοικοι» (πόσοι είναι αυτοί;) δεν θέλουν το έργο και το πυροβολούν εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια. Για το ότι ολόκληρη η περιοχή αλλάζει εποχή ούτε που νοιάζεται κανείς γι’ αυτό, αρκεί να ρίχνουν… ντουφεκιές!

❁ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ…
Πριν από λίγους μήνες και μετά την μεγάλη πλημμύρα του χειμώνα στον κάμπο της Πεδινής, έγιναν ζημιές στις λαγκάτσες με αποτέλεσμα να γίνουν κατολισθήσεις σε αυτοκινητοδρόμους, μεταξύ αυτών του πολυσύχναστου δρόμου που ενώνει την εθνική οδό στο 6ο χιλιόμετρο με τον δρόμο και τον κόμβο που κατασκευάζεται στον Πλάτανο της Πεδινής. Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει κλείσει κατά το ήμισυ λόγω της επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται και δύσκολη και επικίνδυνη.

■ ΛΟΓΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ…
Αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί κυρίως για λόγους ασφαλείας και γι’ αυτό η Περιφέρεια ανέλαβε την ευθύνη αποκατάστασης των ζημιών, εξασφαλίζοντας δια βίου την κατασκευή δρόμου, κάτι που ενόχλησε, λέει, κάποιους που δεν ήθελαν την αποκατάσταση του δρόμου που υπέστη τεράστιες ζημιές και έγινε αδιάβατος σε πολλά σημεία. Και γι’ αυτό τον λόγο, πρέπει κάποιοι να κάνουν υπαρκτή την παρουσία τους για να ‘χουν να λένε!

❖ Η ΚΡΙΤΙΚΗ…
Έχει πολλά σημεία που μπορεί να γίνει αντικείμενο κριτικής και πολεμικής ο Καχριμάνης κι απ’ αυτή τη στήλη έχει τηρηθεί αυτό το έθιμο. Όχι όμως και όταν κινείται στην κανονικότητα και όταν αυτό έχει να κάνει με τα έργα που γίνονται όπως στην Λ. Νιάρχου και στο συγκεκριμένο δρόμο που προαναφέραμε όπου υπάρχει υποχρέωση αποκατάστασης των ζημιών που έγιναν τον περασμένο χειμώνα.

❁ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ…
Στα Γιάννινα σήμερα, Τετάρτη 4 Μαΐου, η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία, εκτός των άλλων αν υπάρξουν άλλα, θα συμμετάσχει σε ημερίδα που οργανώνει η αντιδήμαρχος Παιδείας και (υποψήφια δήμαρχος), Ζίτσας κ. Γιάννα Γεωργούλη με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία…»

■ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ!
Η κ. Κεραμέως εκ του ασφαλούς έρχεται στα Γιάννινα, αποφεύγοντας ανάλογη επίσκεψη στην Πρέβεζα, γιατί εκεί τα πράγματα καίνε, λόγω της κλοπής της ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ που αποφασίστηκε το προηγούμενο διάστημα. Αν και έχει κληθεί η κ. Κεραμέως στην Πρέβεζα, εν τούτοις τέτοια επίσκεψη την αποφεύγει σαν ο διάβολος το λιβάνι. Είναι υποχρεωμένη όμως να δώσει πειστικές εξηγήσεις η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός προς τον λαό της Πρέβεζας, για τους λόγους που επέβαλαν αυτή την «κλοπή», διότι περί τέτοιας πρόκειται. Το ότι στους καθηγητές έπεφτε μακριά η Πρέβεζα, δεν είναι λόγος πειστικός τουλάχιστον!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.