ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΑΝΤΑΜΩΣΗ…
Έμελλε να ήταν το τελευταίο αντάμωμα εκείνο που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ρεπετίστα Πωγωνίου με τον Αντώνη Φούσα, που το πρωί της Κυριακής πήρε τον μακρύ δρόμο προς την αιωνιότητα. «Κανόνισε εσύ με άλλους συναδέλφους να βρεθούμε και να τα πούμε», μου είχε πει. Και υπήρξε πράγματι ανταπόκριση από το «συνάφι» μας και κάτω από τον βαθύσκιωτο πλάτανο της πλατείας σχολιάσαμε ποικιλοτρόπως την επικαιρότητα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!
Κανείς δεν πίστευε ότι ο Αντώνης Φούσας προετοιμάζονταν για ένα τέτοιο ταξίδι, για αυτό και σαν κεραυνός έπεσε η είδηση του θανάτου του! Διάβασα την θλιβερή αναγγελία από τον ίδιο του τον αδελφό τον Προκόπη μέσω διαδικτύου, διαφορετικά θα νόμιζα πως κάποιος κάνει φάρσα. Τίποτα δεν προμήνυε ότι ο Αντώνης θα έφευγε από την ζωή, όταν ο ίδιος ήταν όλο ζωή και πάντοτε είχε στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, σχεδιάζοντας πάντοτε την επόμενη μέρα.

ΤΟ ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ!..
Δεν ταιριάζουν λόγια θλίψης για τον Α. Φούσα, κάτι που ο ίδιος καθόλου δεν θα το επιδοκίμαζε. Δεν ταιριάζουν κλάματα παρά μόνο ένα δάκρυ στην άκρη του μνήματος, εκεί στο αγαπημένο του αποκούμπι, την Ρεπετίστα, που τον γέννησε και που εκεί επιστρέφει σήμερα για να πλαγιάσει στο πλάι των γονέων του για την αιώνια ανάπαυση.

Η ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ…
Τα λόγια είναι περιττά να περιγράψουν την προσωπικότητα τον Α. Φούσα, ο οποίος ξεκίνησε από το ακριτικό Πωγώνι μέσα από ένα σωρό αντιξοότητες, κατάφερε στην κυριολεξία να μεγαλουργήσει και να φτάσει στα ύπατα αξιώματα τόσο της επαγγελματικής του δράσης όσο και στον πολιτικό στίβο.

Η ΦΙΛΙΑ…
Είχα την τύχη να τιμηθώ με την προσωπική του φιλία, η οποία ξεκίνησε από το 1982 και έφτασε μέχρι την τελευταία φορά που τα είπαμε, 17 Γενάρη στην γιορτή του. Υπερήφανος άνθρωπος και πραγματικός αγωνιστής δεν μου αποκάλυψε τον Γολγοθά ενώ για μία ακόμη φορά σχολιάσαμε την επικαιρότητα και ανταλλάξαμε απόψεις όπως κάναμε όλα τα χρόνια από τότε που γίναμε φίλοι. Διαφωνήσαμε αρκετές φορές, αλλά στο τέλος καταλήξαμε στο ίδιο συμπέρασμα και αυτό ήταν η αγάπη για τον τόπο μας!

ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ!..
Σήμερα το Πωγώνι, τα Ιωάννινα, η χώρα γίνονται πραγματικά φτωχότερα διότι έχουν ένα ευπατρίδη λιγότερο. Από όπου κι αν πέρασε άφησε θετικό πρόσημο και έβαλε σφραγίδες αγάπης, εκτίμησης κι εμπιστοσύνης. Ήταν η προσωποποίηση του αυτοδημιούργητου και κατέκτησε μια θέση στο Πάνθεον, διότι και ήθελε και μπόρεσε. Η καταγωγή δεν ήταν εμπόδιο αλλά ορμητήριο για κατάκτηση του μέλλοντος του δικού του, των αδελφών του και του τόπου μας.

ΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ…
Περισσεύουν τα μεγάλα λόγια αυτή τη στιγμή και εκείνο που μένει είναι η διαδρομή της ζωής του Α. Φούσα η οποία μέσα από δυσκολίες έφτασε σε κολοφώνα. Τα καλά λόγια δεν είναι για την δικαίωσή του μετά θάνατον αλλά λόγια καρδιάς για έναν φίλο που για πολλές δεκαετίες μας τιμούσε με την φιλία και την προσοχή του. Να είναι απαλός ο «ύπνος» του για ν’ αφουγκράζεται τα Ηπειρώτικα Πωγωνίσια ακούσματα και να συμμετέχει στα γλεντίσματα των συγχωριανών κι όλων των Πωγωνισίων. Καλό ταξίδι εκεί στον παράδεισο, φίλε Αντώνη…

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ!
Προκλητικότατος ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με την οπαδοποίησή του, αν και ο καθ’ ύλην αρμόδιος να προστατέψει τον θεσμό του πρωταθλήματος. Εν τούτοις συμπεριφέρθηκε ως χουλιγκάνος επιδοκιμάζοντας τον ΟΦΗ για την επιτυχία του να κατακτήσει την έκτη θέση στο πρωτάθλημα αφού πρώτα άλλοι είχαν φροντίσει να στερήσουν την θέση από τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ο οποίος απέδειξε την αξία του στους αγωνιστικούς χώρους.

ΟΙ 5 ΒΑΘΜΟΙ…
Το γλέντησε αυτός ο αθλητικός εξουσιαστής την περασμένη Κυριακή το βράδυ όταν έμαθε ότι ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ δεν πήρε νίκη στον Βόλο, η οποία θα τον έστελνε εκείνον στην έκτη θέση έστω κι αν υπολείπονταν 5 βαθμούς που τα αρμόδια όργανα προστασίας (;) του αθλήματος είχαν φροντίσει να αφαιρέσουν από την Ηπειρώτικη ομάδα. Ύστερα από επτά χρόνια όπου του χρέωσαν παράβαση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, κάτι που είχε ενοχλήσει πριν από ένα χρόνο τον Αλέξη Κούγια για να μαλακώσει τον πόνο από το εξωπέταγμα της ομάδας του, της Λάρισας, από την κατηγορία των μεγάλων.

ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ…
Ως χουλιγκάνος πανηγύρισε την τιμωρία του ΠΑΣ Γιάννινα ο Λευτέρης, κάτι που έδινε το δικαίωμα στον αγαπημένο του ΟΦΗ να κατακτήσει την θέση στα πλέι οφ! Αγκαλιές, φιλιά και αλαλαγμοί με τον μεγαλομέτοχο ο Λευτεράκης μετά το τέλος του αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Βόλο, όπου οι Ηπειρώτες ήθελαν νίκη για να έχουν τον ποθητό δρόμο προς το εξωτερικό.
ΟΙ ΑΓΚΑΛΙΕΣ…
Είμαι βέβαιος πως δεν παρακολουθούσε τον ΟΦΗ αλλά τι αποτέλεσμα θα φέρει ο ΠΑΣ στον Βόλο. Όταν ο ρέφερι σφύριξε το τέλος στον Βόλο, ο Λευτεράκης αγκάλιαζε όποιον έβλεπε μπροστά του και είχε ξεχάσει εντελώς τον θεσμικό τον ρόλο με τον οποίο είναι επιφορτισμένος να προστατεύει το θεσμό και όχι να βάζει εκείνος πρώτος μπουρλότο!

Η ΕΦΕΣΗ…
Να επισημάνουμε ότι την προηγούμενη Τετάρτη εκδικάστηκε η έφεση του ΠΑΣ Γιάννινα ενάντια στην απόφαση που τον τιμωρούσε με αφαίρεση 6 βαθμών και επιβολή προστίμων σε ΠΑΕ και μεγαλομέτοχο με την κατηγορία αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος το 2015! Ενώ έπρεπε να είχε εκδοθεί απόφαση μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε και φτάσαμε την Κυριακή το βράδυ να γινόμαστε μάρτυρες του πανηγυρισμού του Λευτεράκη, κάτι που απαξίωνε τον θεσμό που θα έκανε τον έλεγχο της ένστασης.

Η ΠΑΡΑΓΚΑ…
Το σήριαλ μεταξύ ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα το ξαναζήσαμε στις αρχές της δεκαετίες του 2000 όταν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι είχε η παράγκα του «μπάρμπα Θωμά»! Ήταν τότε που η «παράγκα», δεν συγχώρησε το θράσος του Κολέμπα να ανεβάσει την ομάδα στην Α’ Εθνική και κυρίως γιατί οι «εξωγηπεδικές» συμφωνίες δεν τηρήθηκαν στο έπακρον. Ήταν τότε που το Αιγάλεω έχασε την κατηγορία μέσα στην Φιλαδέλφεια σε αγώνα μπαράζ και όπου ο Κ. Κορμαρής στο 97’ έκανε το 1-1 και ανέβηκε ο ΠΑΣ μετά από μια δεκαετία στα σαλόνια της Β’ κατηγορίας.

ΤΟ ΞΕΦΟΡΤΩΘΗΚΕ!

Μην μου πείτε πως ο Αυγενάκης νοιάστηκε για την δημιουργία αθλητικών υποδομών στην Ήπειρο, στέλνοντας το «κλειστό ξιφασκίας» που απλά το ξεφορτώθηκε και έψαχνε για «φτωχαδάκια» να το φορτωθούν. Αν μας αγαπούσε, θα έστηνε ένα ολοκαίνουργιο και δεν θα μας περνούσε για φτωχούς συγγενείς και για ξενηστικωμένα σκυλιά που ρίχνονται ν’ αρπάξουν ξεροκόμματο. ΤΟ ΠΑΣΟΚ… Κάτι τέτοια έκανε την δεκαετία του 2000 το ΠΑΣΟΚ και το 2004 ούτε τον περιβόητο και ισχυρό Κάρολο Παπούλια δεν μπόρεσε να εκλέξει βουλευτή. Άκου τι σου λέω, Κυριάκο. Μην ξεχνάς ότι η επιθυμία σου να γίνεις Ηπειρώτης και μάλιστα Ζαγορίσιος εκτιμήθηκε δεόντως, άρα μην επιτρέπεις αλχημείες ακόμη και σ’ ένα τέτοιο επίπεδο όπως είναι το ποδόσφαιρο. Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ… Το άδικον ουκ ευλογείται! Τελικά η απόφαση από την Επιτροπή της ΕΠΟ δικαιώνει τον ΠΑΣ Γιάννινα και επιφέρει την κανονικότητα. Απαλλάσσει την ομάδα και τον Χριστοβασίλη από κάθε κατηγορία και στέλνει τον ΠΑΣ στα πλέι οφ αντί του ΟΦΗ. Παρ’ όλα αυτά, δεν παίρνω τίποτα πίσω απ’ όλα όσα κατελόγισα σε όλους όσους προσπάθησαν να «κλέψουν» την διαδρομή του εφετινού ΠΑΣ Γιάννινα που ήταν αξιοζήλευτη και παράδειγμα προς μίμηση!Έτσι και τώρα! Έρχονται άλλοι να τιμωρήσουν τον ΠΑΣ Γιάννινα διότι τολμά όταν οι άλλοι παίζουν στα ζάρια όσα ο ΠΑΣ παίζει στο χόρτο. Αυτά τα «παιχνίδια» έρχεται να επιδοκιμάσει ο εκπρόσωπος της πολιτείας με τους πανηγυρισμούς και τις δηλώσεις για τον αποκλεισμό της ομάδας της Ηπείρου προς όφελος κι αυτή τη φορά του ΟΦΗ!

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ…
Μόνο σ’ αυτή την χώρα και σ’ αυτό το χώρο του αθλητισμού το 37 γίνεται μεγαλύτερο του 40! Γίνεται έτσι διότι μόνο έτσι θα διάβαινε μπροστά η ομαδάρα του Λευτεράκη που θα τον έκανε να πετάει την σκούφια του από χαρά για το ισόπαλο αποτέλεσμα του ΠΑΣ με τον Βόλο και λιγότερο για την επιτυχία του ΟΦΗ!

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ…
Όμως εδώ πρέπει να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ν’ εξαποστείλει τον τεράστιο Λευτεράκη που αποδεδειγμένα τα έκανε μπάχαλο στο πόστο που του ανέθεσε. Από την αρχή της σταδιοδρομίας του απέδειξε στην πράξη πως το «παιδί» δεν κάνει γι’ αυτή τη δουλειά κι ας τον στείλει στην Κρήτη να μαζεύει ελιές και να πηγαίνει στο γήπεδο να βλέπει τον ΟΦΗ του!
ΤΟ ΞΕΦΟΡΤΩΘΗΚΕ!
Μην μου πείτε πως ο Αυγενάκης νοιάστηκε για την δημιουργία αθλητικών υποδομών στην Ήπειρο, στέλνοντας το «κλειστό ξιφασκίας» που απλά το ξεφορτώθηκε και έψαχνε για «φτωχαδάκια» να το φορτωθούν. Αν μας αγαπούσε, θα έστηνε ένα ολοκαίνουργιο και δεν θα μας περνούσε για φτωχούς συγγενείς και για ξενηστικωμένα σκυλιά που ρίχνονται ν’ αρπάξουν ξεροκόμματο.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ…
Κάτι τέτοια έκανε την δεκαετία του 2000 το ΠΑΣΟΚ και το 2004 ούτε τον περιβόητο και ισχυρό Κάρολο Παπούλια δεν μπόρεσε να εκλέξει βουλευτή. Άκου τι σου λέω, Κυριάκο. Μην ξεχνάς ότι η επιθυμία σου να γίνεις Ηπειρώτης και μάλιστα Ζαγορίσιος εκτιμήθηκε δεόντως, άρα μην επιτρέπεις αλχημείες ακόμη και σ’ ένα τέτοιο επίπεδο όπως είναι το ποδόσφαιρο.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ…
Το άδικον ουκ ευλογείται! Τελικά η απόφαση από την Επιτροπή της ΕΠΟ δικαιώνει τον ΠΑΣ Γιάννινα και επιφέρει την κανονικότητα. Απαλλάσσει την ομάδα και τον Χριστοβασίλη από κάθε κατηγορία και στέλνει τον ΠΑΣ στα πλέι οφ αντί του ΟΦΗ. Παρ’ όλα αυτά, δεν παίρνω τίποτα πίσω απ’ όλα όσα κατελόγισα σε όλους όσους προσπάθησαν να «κλέψουν» την διαδρομή του εφετινού ΠΑΣ Γιάννινα που ήταν αξιοζήλευτη και παράδειγμα προς μίμηση!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.