ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ…
Αθώοι οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους στην περιβόητη υπόθεση των εικόνων που είχαν κλαπεί από εκκλησίες και μοναστήρια τόσο της Ηπείρου, όσο και από άλλες περιοχές της χώρας. Την αθώωση και την ενοχή του ενός σε βαθμό πλημμελήματος, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας, κάτι που έφερε πολύ κόσμο σε δύσκολη θέση και κυρίως κατήγορους, οι οποίοι είχαν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη με τις κατηγορίες.

ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ…
Αν το δικαστήριο ενστερνιστεί την άποψη- απόφαση-πρόταση του εισαγγελέα, τότε το παραμύθι περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης- συμμορίας πάει περίπατο και αφήνει έκθετους πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι βρήκαν βήμα για να βγάλουν παλιά απωθημένα που είχαν να κάνουν με το ποιος είχε το πάνω χέρι στα εκκλησιαστικά πράγματα στο παρελθόν και ποιος ήθελε κι έπρεπε να γίνει αξιωματούχος και ποιος όχι.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ…
Εν αναμονή της απόφασης η οποία θα εκδοθεί την 1η Δεκεμβρίου και τότε θα διαπιστώσουμε ποιοι είχαν δίκιο και ποιοι άδικο. Μία υπόθεση που άρχισε το 2009 με την αποκάλυψη του κυκλώματος φτάνει στο τέλος της και εδώ θα είμαστε να δούμε την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο θα απονείμει το δίκαιον, που θα είναι για άλλους καλό, γι’ άλλους στραβό!

❁ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ…
Δέκα ολόκληρα χρόνια ο υπογράφων και η εφημερίδα προσπαθούν να υπερασπιστούν το δικαίωμα της Ελευθερίας του λόγου χωρίς εκπτώσεις στην αλήθεια, κάτι που δεν θέλουν να το αντιληφθούν ορισμένοι που, όταν χάσουν την εξουσία, δεν μπορούν να συνηθίσουν την εξίσωση με τους υπόλοιπους πολίτες.

■ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ….
Ένα ακόμη «επεισόδιο» απόδειξης της αλήθειας «γυρίστηκε» στην δικαστική αίθουσα του τριμελούς πρωτοδικείου Ιωαννίνων την περασμένη Τρίτη το πρωί όπου ο υπογράφων, κατηγορούμενος ων, κλήθηκε ν’ αποδείξει ότι δεν είναι «Ελέφαντας», όπως ήταν διατυπωμένη η κατηγορία, η οποία είχε να κάνει με την «χρήση πλαστού εγγράφου εν γνώσει μου»!

❖ ΟΜΟΦΩΝΑ…
Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω ανάλυση της δικαστικής διαδικασίας, αλλά να προβάλω την ενάργεια της έδρας η οποία απέδωσε την δικαιοσύνη με απόφαση ομόφωνα αθωωτική για το πρόσωπό μου ύστερα από την εισήγηση του εισαγγελέα. Ούτε μία αμφιβολία δεν υπήρξε όχι μόνο για την αθωότητα, αλλά και την ορθή εκτίμηση των γεγονότων έτσι όπως αυτά έλαβαν χώρα κατά την ενάσκηση του λειτουργήματος της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου.

❁ Η ΕΔΡΑ…
Όλα νέα «παιδιά» στην έδρα του τριμελούς που ήταν πολύ καλά μελετημένα για την υπόθεση, κάτι που οδήγησε το δικαστήριο σ’ αυτή την αθωωτική απόφαση δίνοντας την δυνατότητα στον Τύπο και στους δημοσιογράφους ν’ ασκούν ελεύθερα, όχι ασύδοτα, το λειτούργημα της ενημέρωσης που είναι το καθήκον τους.

■ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΙ…
Τα παραπάνω δεν είναι κολακευτικά λόγια προς τους συγκεκριμένους δικαστές, διότι δεν τα έχουν ανάγκη. Είναι όμως μία διαπίστωση ότι, όπως σ’ όλους τους τομείς, υπάρχουν ικανοί και άξιοι, έτσι και στην δικαιοσύνη υπάρχουν εκείνοι που δεν «ποιούν αγγαρεία» αλλά κάνουν αυτό που επιβάλλουν οι γνώσεις και η αλήθεια. Αυτό το έζησα την περασμένη Τρίτη όπως το είχα ζήσει και στο παρελθόν με ανάλογη «δικαστική περιπέτεια» όπου φτάσαμε στον Άρειο Πάγο για να βρούμε το δίκιο και εγώ και η εφημερίδα επειδή ασκήσαμε κριτική στον «ιερό χώρο» και παραβιάσαμε «άβατον» σε εκκλησιαστικά δρώμενα. Μάλιστα, τότε είχαμε την από άμβωνος «τιμητική», διότι δεν ήμασταν ορθόδοξοι στα μέτρα τους, λες και υπάρχουν χριστιανόμετρα!
❖ ΠΡΟΛΗΨΗ...
Εκτός από χώροι λατρείας και συνωστισμού, τα τελευταία δύο χρόνια οι εκκλησίες μπορούν να γίνουν και στόχοι επιθέσεων τρομοκρατικών με ό,τι μπορεί να συμβεί μέσα σ’ αυτούς. Το έχουμε δει να συμβαίνει αυτό σε άλλες χώρες. Ειδικά μάλιστα τα τελευταία χρόνια που σε όλες τις χώρες υπάρχουν άνθρωποι διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, κάτι που μπορεί να επιφέρει και μία τρομοκρατική επίθεση.

❁ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ...
Προς αποφυγή τέτοιων γεγονότων το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οργανώνεται και εννοεί να εκπαιδεύσει ακόμη και τους ενασχολούμενους με τα των εκκλησιών και άλλα θρησκευτικά ιδρύματα και γι’ αυτό το λόγο επέλεξαν μεταξύ άλλων, την ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων για να δώσουν τα φώτα τους ειδικοί και από άλλα κράτη της Ευρώπης σ’ ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν η ΕΛΑΣ και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας. Στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη, η προστασία και η αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων σε θρησκευτικούς χώρους. Η επιλογή της Μητρόπολης Ιωαννίνων καθόλου τυχαία δεν είναι όταν μεταξύ της Μητρόπολης και των δυνάμεων προστασίας του πολίτη υπάρχει συνδετικός κρίκος που ακούει στο όνομα Νίκος Γερασιμίδης, φίλος από τα παλιά.

■ ΟΙ... ΤΣΑΜΗΔΕΣ!
Πάνε γυρεύοντας οι Αλβανοί, οι οποίοι επαναφέρουν το θέμα των Τσάμηδων ζητώντας και τα ρέστα. Έζωσαν το προεδρικό μέγαρο στα Τίρανα και από τον Ιλίρ Μέτα ζητούν αν σηκώσει θέμα «Τσάμικο» με τις διεκδικήσεις τους να φτάνουν κάπου στην περιοχή Φαναρίου κάνοντας λόγο για «εθνοκάθαρση», όταν είναι νωπό ακόμα το αίμα από τις εγκληματικές τους πράξεις όταν έγιναν συνεργάτες των Ιταλών και Γερμανών το 1940.

❖ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ...
Τους έχει μπει στο μυαλό να επανέλθουν στις «εστίες» τους τις οποίες είχαν εγκαταλείψει κάτω από τα βαρειά εγκλήματα που είχαν διαπράξει εναντίον των κατοίκων της περιοχής Θεσπρωτίας και μάλιστα όταν οι ίδιοι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή ύστερα από δικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων των Ιωαννίνων από τον φόβο των φυλακίσεων.

❁ ΤΟ... ΟΡΑΜΑ!
Ύστερα από 80 χρόνια θυμήθηκαν να ξεσηκωθούν και μάλιστα βάζουν μπροστά το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας και ό,τι δεν το κατάφεραν τότε που τάχθηκαν στο πλευρό των Ιταλογερμανών, εννοούν να το καταφέρουν τώρα και μάλιστα διεκδικώντας να μπουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Το μυαλό τους και μία λίρα!

■ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ...
Την τακτική των «Τσάμηδων» την ενισχύει η Αλβανική εξουσία, η οποία δεν εννοεί να αντιληφθεί ότι αυτού του είδους οι απαιτήσεις θα τους κρατούν απομονωμένους στα στενά σύνορα του Αλβανικού κράτους και θα ατενίζουν με τα κιάλια τον πολιτισμένο κόσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν λιθοβολούν την Ελλάδα, περιμένουν εκείνη να συναινέσει στο άνοιγμα των συνόρων προς την Ευρώπη;

❖ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ…
Το ότι τα σύνορα έχουν ανοίξει προς την Ελλάδα το 1990 και περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται στη χώρα μας ούτε που τους νοιάζει τους Αλβανούς του Ιλίρ Μέτα, του Έντι Ράμα και του Μπερίσα. Το ότι η Ελλάδα τροφοδοτεί την οικονομία της Αλβανίας ούτε αυτό τους νοιάζει. Τον χαβά τους! Θέλουν και απαιτούν την επιστροφή των Τσάμηδων στην Θεσπρωτία κυρίως, την οποία κάποτε προσπάθησαν να την μετατρέψουν σε τουρκοαλβανικό κράτος ζητώντας τα ρέστα για όλα όσα διέπραξαν το 1940 – 1944!

❁ Η ΣΥΝΤΑΞΗ...
Σ’ ένα χρονίζον ζήτημα πήγε να δώσει λύση ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και έδωσε εντολή σε αρμόδιους Υπουργούς να το εξετάσουν. Πρόκειται για την απονομή συντάξεων στους Βορειοηπειρώτες υπό ορισμένες προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην υπάρξουν λάθη και αδικίες. Αυτή η θέληση του Πρωθυπουργού μεταφράστηκε σε... σύνταξη των 200 ευρώ, την οποία εξασφάλισε γνωστός «κατόπιν ενεργειών μου» βουλευτής, ο οποίος έχει μετατρέψει σε πολιτικά πελατάκια ψηφοφόρους εκείθεν των συνόρων, χωρίς κάτι τέτοιο να έχει ανακοινωθεί από τα αρμόδια υπουργεία που διαχειρίζονται την υπόθεση!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.