ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ…
Πολύ καπνός έχει σηκωθεί από το περιβόητο συνέδριο για τον «ΑΛΗ ΠΑΣΑ» που ξεκινά σήμερα στα Γιάννινα. Σκόπιμα ή από άγνοια έχει ξεκινήσει μία παραφιλολογία για το «αφιέρωμα» στον κακούργο, αιμοσταγή, δολοφόνο και πολλά άλλα Αλή Πασά εντάσσοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την αρχή της Επανάστασης του 1821.

ΟΙ ΦΩΝΕΣ…
Ακούγονται ένα σωρό φωνές απ’ όλες τις γωνιές της χώρας, ακόμη και κατάρες για όσους εμπνεύστηκαν ένα τέτοιο αφιέρωμα και στο στόχαστρο έχουν μπει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και φυσικά η Γιάννα Αγγελοπούλου που έχει το πρόσταγμα για τους εορτασμούς – αφιερώματα για τα 200 χρόνια.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ…
Ήταν λάθος ίσως η επιλογή αυτή του συνεδρίου, διότι περί τέτοιου πρόκειται, να έχει σαν θέμα τον Αλή Πασά κι’ αυτό όσον αφορά την χρονική στιγμή. Όχι όμως να φτάνουν σε σημείο οι οργισμένοι «Πατριώτες» να βάζουν συλλήβδην στο ίδιο τσουβάλι όλους όσους αναφέρονται καθοιονδήποτε τρόπο στην εποχή του Αλή Πασά στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ…
Η ιστορία έγραψε και κατέταξε και τον Αλή Πασά και τους Σουλιώτες κι’ αυτό δεν αλλάζει. Και καλά η κυρά – Γιάννα κατά το Κυρά – Βασιλική, ίσως να μη σκαμπάζει από ιστορία, όλοι οι άλλοι Αλμπάνης, Ελισάφ, Καχριμάνης που γνωρίζουν ιστορία γιατί πήραν μία τέτοια απόφαση αυτή την δεδομένη στιγμή να ασχοληθούν με την περίοδο Αλή – Πασά που ήταν μια εποχή ταραγμένη έτσι κι αλλιώς, αφού η χώρα ήταν σκλαβωμένη στην Τουρκία και ιδιαίτερα στους Τουρκαλβανούς που ήταν ό,τι χειρότερο!

Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ…
Αυτή η πρωτοβουλία συνεδρίου και όχι αφιερώματος – προσωπογραφίας του Αλή – Πασά μπορούσε να γίνει μία άλλη χρονική στιγμή όπως έγινε όταν ο πρώην δήμαρχος Τάσος Παπασταύρος είχε παρουσιάσει το δικό του σύγγραμμα που ήταν, «αφιερωμένο» στον Αλή και την δράση του, τότε από κανέναν για τίποτα δεν είχε αμφισβητηθεί και όλα κύλησαν ομαλά.

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ!
Δεν είμαστε κατά του συνεδρίου αλλά είμαστε και υπερ ενός συνεδρίου για την παρουσία των Σουλιωτών στους Εθνικούς αγώνες και μάλιστα αυτό θα μπορούσε να επικαιροποιηθεί στα 200 χρόνια από την επανάσταση. Η απόφαση να προτιμηθεί ο Αλή Πασάς δίνει την ευκαιρία σε ευκαιριακούς όψιμους πατριώτες να ξανακάνουν επανάσταση ενάντια στους «σουλτάνους» της εποχής και να τους αναθεματίζουν.

ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ…
Δεν λέει να απαλλαγεί ο Νομός Ιωαννίνων από το φορτίο του κορωνοϊού και όσο μπαίνουμε προς χειμώνα τόσο τα Γιάννινα πλησιάζουν στο πορτοκαλί και έτσι το κόκκινο δεν θ’ αργήσει να έλθει. Ωστόσο τα νοσοκομεία της πόλης προς το παρόν ανταποκρίνονται χωρίς όμως να έχουν απεριόριστες κλίνες, στις οποίες όμως κατά 95% φιλοξενούνται ανεμβολίαστοι! Πότε τέλος πάντων θα βάλουν μυαλό οι αρνητές να προστατέψουν πρώτα τους εαυτούς τους και μετά τους υπόλοιπους;

ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ…
Τα Ιωάννινα υπολείπονται σε εμβολιασμούς σε σχέση με τους άλλους νομούς της Ηπείρου οι οποίοι έχουν φτάσει κοντά στο 60%. Λίγο πάνω από το 52% οι εμβολιασθέντες στο νομό Ιωαννίνων, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν βοηθά στην δημιουργία τείχους ανοσίας κι αυτό το βλέπουμε με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που προκύπτουν σε καθημερινή βάση στον νομό Ιωαννίνων.

ΣΤΟ… ΜΑΤΙ!
Ξαναμπήκε το Μέτσοβο στο μάτι του κορωνοϊού και τελευταία φορτώνει με άγνωστες διαστάσεις και επιπτώσεις αυτή την στιγμή. Κάτι που οι Μετσοβίτες το κρατούσαν ως φυλαχτό ήλθε ο Δήμαρχος Μετσόβου να κάνει την αποκάλυψη, προφανώς για να χτυπήσει το καμπανάκι μπας και νοιώσουν οι Μετσοβίτες ότι δεν αστειεύεται ο κορωνοϊός και ότι αν δεν λάβουν μέτρα, οι επιπτώσεις δεν θα είναι λίγες και μικρές.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ…
Αν τα ποσοστά εμβολιασμού στο Μέτσοβο είναι αυτά που ακούγονται, τότε μην αγανακτούν για τους επισκέπτες που δεν θα τους προτιμήσουν κατά τη χειμερινή περίοδο. Εκτός και αν έβαλαν στο νου τους οι Μετσοβίτες να γίνει το Μέτσοβο χειμερινός προορισμός ανεμβολίαστων και αρνητών και αυτό τους φτάνει. Δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτή η άρνηση του εμβολιασμού έχει άμεση σχέση με καθοδήγηση ρασοφορική και μάλιστα προερχόμενη από μοναχούς τον Αγίου ‘Ορους που σε καιρό πανδημίας έχουν αποκτήσει και γνώσεις επιδημιολογίας κι άλλα τέτοια!

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ…
Για να βγει ο δήμαρχος Μετσόβου και ν’ ανακοινώσει αυτό που κρατούνταν μυστικό θα πει ότι τα πράγματα έχουν σοβαρέψει και ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και από τα κρούσματα και από τους ανεμβολίαστους. Μάλιστα, νοσούντες είναι μέσα στις ίδιες οικογένειες όπου ο αντιεμβολιασμός είναι επιλογή ακόμη και μ’ εντολή «γερόντων» του Αγ. Όρους.

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ…
Είναι πολυάνθρωπη περιοχή το Μέτσοβο και η μετάδοση του ιού μεγαλύτερη. Το ότι έχουν διαγνωσθεί κοντά στα πενήντα ενεργά κρούσματα χώρια εκείνων που δεν ανακοινώνουν οι ίδιοι οι παθόντες, σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα ζορίσουν. Όσο πιο νωρίς το προσέξουν το ζήτημα οι ίδιοι οι Μετσοβίτες τόσο νωρίτερα θα απαλλαγούν από την μάστιγα. Μην ξεχνάμε ότι το Μέτσοβο πλήρωσε με θανάτους πριν ένα χρόνο τον ωχαδελφισμό! Ας μην βγάζουν τα μάτια τους με τα χέρια τους και σε μια περίοδο που το Μέτσοβο μπαίνει ως προορισμός στην χειμερινή τουριστική κίνηση.

ΗΛΘΕ!..
Καλώστονε τον Γιώργη τον λεβέντη, τον καραμπουζουκλή. Καλώστονε τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον πρώην πρωθυπουργό τον Καστελοριζίτη, τον πρώην αρχηγό του κόμματος ΚΙΔΗΣΟ που θέλει για δεύτερη φορά να σώσει την Ελλάδα όπως έκανε το 2010 και το 2011 φορώντας στους Έλληνες τα στενά παπούτσια που ονομάστηκαν μνημόνιο!

ΤΡΟΧΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ!
Το είπε και το έκανε δείχνοντας αποφασιστικότητα αυτή την φορά, με τον νου του να επαναφέρει το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας και το κακό μ’ αυτόν είναι ότι το έχει πιστέψει! Αυτό όμως θα το διαπιστώσουμε στις 5 Δεκεμβρίου που θα γίνει η πρώτη εκλογική διαδικασία μεταξύ άλλων εραστών της εξουσίας!

Η ΟΡΕΞΗ…
Η ασθένεια της Φώφης ήταν εκείνη που άνοιξε την όρεξη του Γιώργου να πάρει ρεβάνς μεταξύ των άλλων συντρόφων του που θα μπουν στην αρένα της διαδοχής. Το αν θα τα καταφέρει να ξεχωρίσει από άλλους δελφίνους και να τους νικήσει είπαμε θα το δούμε τον άλλο μήνα. Αν το σύμπαν συνωμοτεί για να πάει η Ελλάδα μπροστά, τότε εδώ θα το δούμε και θα το ξαναζήσουμε!

Ο ΤΣΑΛΑΚΑΤΑΣ…
Σκάει μύτη, που λέτε, ο Γιώργος και ένας τσαλακατάς άρχισε στην προοδευτική αριστερά του Αλέξη. Φοβούνται τον επαναπατρισμό των ορφανών που είχαν λακίσει και είχαν μεταναστεύσει το 2012, το 2015 και το 2019. Ένα τρέμουλο τους έχει πιάσει μην πάρει ανάποδες ο λαός, θυμηθεί τον Αντρέα και ξαναγυρίσουν στην κομματική μήτρα και μείνουν εκείνοι αμανάτι! Το φαντάζεστε;

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΝΔ…
Εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη τοπικών οργάνων στην ΝΔ την Κυριακή 24 Οκτωβρίου. Περί τα 1500 μέλη θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν και είναι εκείνοι που φρόντισαν να ανανεώσουν την εγγραφή τους και αφού έχουν τακτοποιηθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις. Με 12 ευρώ γίνονταν η ανανέωση ή εγγραφή νέου μέλους για να έχει το δικαίωμα στην επικείμενη εκλογική διαδικασία.

ΣΤΟ «ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ»…
Τόπος όπου θα λάβουν χώρα οι εκλογές είναι μία μεγάλη αίθουσα κάτω από την μεγάλη κερκίδα του Εθνικού Σταδίου «Ζωσιμάδες», κάτι που εξασφαλίζει σ’ ένα μέτρο την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού λόγω του συνωστισμού που ενδεχομένως να παρατηρηθεί. Ευτυχώς που σε κάποιους «έκοψε» και πρότειναν έναν τέτοιο ανοιχτό χώρο αποφεύγοντας το στριμωξίδι σε γραφεία πολυκατοικίας που είχε εξασφαλιστεί αφού ξενοδοχειακοί χώροι δεν δέχτηκαν την μετατροπή τους σε εκλογικά κέντρα λόγω του φόβου πανδημίας και καλά έκαναν οι άνθρωποι.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ…
Τρεις οι υποψήφιοι για την προεδρία της παλιάς ΝΟΔΕ, δύο άντρες και μία γυναίκα, και αρκετοί οι υποψήφιοι για μέλη ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ. Όλοι είναι υποψήφιοι εθελοντές να προάγουν τις ιδέες και τις αρχές της ΝΔ, κάτι που, εδώ που τα λέμε, στην πράξη είναι ξεχασμένο. Απλά θα τηρηθεί το τυπικό από συνήθεια και την επόμενη Δευτέρα μην τους ξαναείδατε. Λέω μην τους ξαναείδατε, διότι δεν έχουν συγκεκριμένο έργο αφού οι εποχές έχουν αλλάξει και τον λόγο έχουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ!

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΦΑΡΙΚΑΣ…
Οι εποχές έχουν αλλάξει και η δια ζώσης επικοινωνία της κεφαλής με την βάση δεν υφίστανται. Η άλλοτε κραταιά «μάχη του καφενείου» όπως την είχε ονομάσει και καθιερώσει ο τεράστιος κομματικός Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ιωαννίνων αείμνηστος Κώστας Σαφαρίκας έχει εκλείψει διότι τα επικοινωνιακά ζητήματα διευθετούνται διαφορετικά. Ούτε καν συμβουλευτικά όργανα δεν είναι πλέον οι κομματικοί μηχανισμοί, διότι απλούστατα έχουν έλθει τα πάνω κάτω στην επικοινωνία ούτε καν οι ίδιοι οι βουλευτές δεν πολυλαμβάνουν υπόψη τους θέσεις και προτάσεις του κομματικού μηχανισμού, αν βέβαια υπάρχουν τέτοιες.

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ…
Ωστόσο, όσοι νοιώθουν ότι πρέπει να συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία δεν έχουν παρά την επόμενη Κυριακή από 8 το πρωί μέχρι 7 το βράδυ να δώσουν ραντεβού στο «Ζωσιμάδες» για έναν διαφορετικό αγώνα. Το μόνο χρώμα που θα κυριαρχεί είναι το γαλάζιο και η επιλογή να είναι στο πρόσωπο του καλύτερου. Να σημειωθεί ότι οι συμμετοχές υποψηφίων γενικώς είναι πολλές και αξιόλογες, οπότε υπάρχουν και αξιόλογες επιλογές!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.