ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ…
Έγκλημα χαρακτηρίστηκε η απόφαση των αρμοδίων αρχών να φυτέψουν ανεμογεννήτριες και στο Ζαγόρι το οποίο πάει να μπει στην UNESKO ως προστατευόμενη περιοχή. Ο Καχριμάνης έγινε Τούρκος όταν έφτασε στ’ αυτιά του αυτό το ενδεχόμενο και άστραψε και βρόντηξε βάζοντάς τα με τους χαρτογιακάδες που παίρνουν τέτοιου είδους αποφάσεις και καλά κάνει. Όμως γιατί τόσο πολύ επιλεκτικές αγριάδες για ανεμογεννήτριες στο Ζαγόρι και όχι για ανάλογες για Λάκκα Σούλι στης οποία τα βουνά ετοιμάζονται για παρόμοια εγκλήματα;
 ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ…
Να θυμίσω ότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο, στις αρχές, λίγο πριν τον περίφημο γάμο του Λαιμού στο Πάπιγκο είχαν παριδιαβεί τα βουνά του Ζαγορίου δύο υφυπουργοί Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη, Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς οι οποίοι ήλθαν να σπρώξουν τουριστικά το Ζαγόρι με τα κάλλη του και τις απαράμιλλες ομορφιές του! Τώρα μαθαίνουμε ότι και το Ζαγόρι δεν θα γλιτώσει από την «φύτευση» που λέγαμε, διότι σαν πολύ αέρα παίρνει!
 ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ…
Υφυπουργός Περιβάλλοντος ο δικός μας Γ. Αμυράς, ο οποίος δείχνει μια δραστηριότητα ανα την χώρα συνοδευόμενος ή συνοδεύοντας την Υφυπουργό Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη! Φαίνεται πως οι δυο τους έχουν βάλει στόχο – στοίχημα να συνδυάσουν προστασία περιβάλλοντος και ανάπτυξη τουρισμού! Όμως κατά Πρέβεζα – Άρτα – Θεσπρωτία δεν τους είδαμε να βάζουν πλάτη στην προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως από την δημιουργία αιολικών πάρκων και την προώθηση του τουρισμού, με εξαίρεση την παρουσία της κ. Ζαχαράκη στα εγκαίνια λειτουργίας ξενοδοχείου στην Θεσπρωτία. Μια θέση του κ. Αμυρά για την εξάπλωση της «ασθένειας των ανεμογεννητριών που ξεπερνά την ασθένεια των πλατάνων θα την ήθελαν οι κάτοικοι των περιοχών.

❁ ΣΤ. ΝΤΟΥΣΚΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ!
Ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς και αρκετοί Γιαννιώτες περίμεναν στην κεντρική Πλατεία τον Ολυμπιονίκη Στ. Ντούσκο στον οποίο αποδόθηκαν οι πρεπούμενες τιμές από την τοπική αυτοδιοικητική και πολιτική ηγεσία. Ο ίδιος έφτασε εποχούμενος σε στρατιωτικό τζίπ στην κεντρική Πλατεία εν πομπή από το ΠΕΑΚΙ συνοδευόμενος από αυτοκίνητα και μηχανές της ΕΛΑΣ και άλλους εποχούμενους Γιαννιώτες, δείχνοντας έτσι την χαρά και την εκτίμηση προς το Ηπειρωτόπουλο που δόξασε τον τόπο του με το ύψιστο αθλητικό αξίωμα κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες κωπηλασίας στην Ολυμπιάδα του ΤΟΚΙΟ.

Περιφερειάρχης, Δήμαρχος και ΝΟΙ είχαν τον πρώτο λόγο στην υποδοχή, με τον δεύτερο να χαρίζει κι’ ένα σκάφος στον ΝΟΙ, κάτι που είχε πρώτος κάνει ο Ν. Γκόντας, ως δήμαρχος επι εποχή Στάμου!

■ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ…
Τα πολλά συγχαρητήρια ανήκουν στον Ολυμπιονίκη Στ. Ντούσκο, στην οικογένειά του και στον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων και τους προπονητές του. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι συμμετέχουμε στη χαρά του χωρίς να διεκδικούμε δάφνες. Η ιστορία έγραψε γι’ αυτόν τον δαφνοστεφανομένο παγκόσμιο πρωταθλητή με καταγωγή από Ελλάδα και Ήπειρο. Όλα τ’ άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση.

❖ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΕΣ…
Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ένας νεαρός που πάλευε με τα νερά της λίμνης Παμβώτιδας και με τις πάσης φύσεως αντιξοότητες. Τον γνωρίζουμε εμείς εδώ στα Γιάννινα για τον αγώνα και τις αγωνίες που περνούσε όταν ταξίδευε την πόλη μας σ’ άλλους κόσμους, σ’ άλλες πολιτείες! Αν και είχε δώσει δείγματα δουλειάς και πρωταθλητισμού, εν τούτοις ο Στέφανος χαμηλών τόνων αθλητής, περνούσε απαρατήρητος, κυρίως από εκείνους που τώρα προσπαθούν να πάρουν κομμάτι λάμψης από την λάμψη του.

❁ ΤΑ ΜΕΡΙΔΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ…
Στο ανώτατο σκαλί της επιτυχίας τον ανέβασαν το Στέφανο η δική του επιθυμία – δουλειά και οι κόποι του. Μαζί του είχε την οικογένεια του και τους προπονητές του που δικαιούνται μερίδιο επιτυχίας. Ο ίδιος έδειξε ότι κουβαλούσε Ελλάδα μέσα του και απέδειξε ότι άμα θέλει κανείς, καταφέρνει ακόμη να γίνει και Ολυμπιονίκης. Ο Στ. Ντούσκος τα κατάφερε. Τον ευχαριστούμε!

■ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ!
Από δω και πέρα και με την επιστροφή του στην πατρίδα ο Ολυμπιονίκης θ’ αποφασίσει εκείνος ποια θα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του η οποία πρέπει να γκρεμίσει τα τείχη. Τα Ιωάννινα ή το Χειμαδιό της Πρέβεζας απ’ όπου είναι η καταγωγή όπως ερίζουν οι πόλεις!

❖ Η ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ…
Είναι ημέρες χαράς αυτές και προχθές ζήσαμε την υποδοχή του Ολυμπιονίκη. Ας μην μας παρασύρουν άλλα γεγονότα σε μια κακομοιριά η οποία σβήνει την τεράστια επιτυχία. Ο ίδιος ο αθλητής μαζί με την οικογένειά του ας δείξουν μια εγκράτεια όσον αφορά την κριτική προς όλους εκείνους που αγνοούσαν την ύπαρξή του και δεν έκαναν τα δέοντα έτσι ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αθλητής στην πορεία προς την Ολυμπιάδα. Μην αφήνουν τα «κοράκια» της Αθηναϊκής ενημέρωσης σε ώρες χαράς και δικαίωσης να σκυλεύουν την προσπάθεια, όπως το είδαμε τις προηγούμενες μέρες.

❁ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ…
Το ότι ο Στέφανος έφτασε να γίνει Ολυμπιονίκης κάτω από τέτοιες αντιξοότητες κάνει ακόμη πιο δυνατή την επιτυχία κι’ αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι υποτίθεται διαχειρίζονται επικοινωνιακά τον αθλητή – Ολυμπιονίκη. Υπάρχει χρόνος για κριτική του συστήματος που έτσι κι αλλιώς είναι απόν από την προσπάθεια, αλλά παρόν στο μερίδιο δόξας. Το είδαμε, το ζήσαμε και το ζούμε σε πολλές εκφάνσεις του δημόσιου βίου.

■ ΤΕΛΟΣ Η ΒΕΛΛΑ!
Οριστικά μπήκε στο περιθώριο η Σχολή Βελλάς. Και με νόμο που ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές της ΝΔ δεν θα ξαναλειτουργήσει έτσι όπως λειτουργούσε επι 110 συναπτά έτη και την οποία είχε δημιουργήσει ο μακαριστός μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων. Αντί για κληρικούς, στο εξής θα παράγει γαλακτοκόμους και μελισσοκόμους μαζί με κτηνοτρόφους, διότι έτσι αποφάσισαν οι «σοφοί» του Κολωνακίου!

❖ ΣΚΟΥΖΟΥΜΕ!..
Κι’ εμείς εδώ τι κάνουμε; Σκούζουμε πάνω στο χυμένο γάλα και καταριόμαστε όλους όσους συνέβαλαν σ’ αυτό το ανοσιούργημα παρασυρθέντες από την κομματική στραβομάρα! Μπορούν όμως να πάνε σε Αθήνα και Κρήτη όλοι όσοι θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα της Ιεροσύνης, μας είπαν οι επαΐοντες και μας έδειξαν τον δρόμο!

❁ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ…
Το ανάθεμα έπεσε στους τέσσερις Βουλευτές της ΝΔ του νομού, οι οποίοι δεν επαναστάτησαν, ως όφειλαν, ενάντια στην βούληση της Κεραμέως, η οποία αποφάσισε να κλείσει την Ιερατική σχολή και να περιορίσει τις δραστηριότητες στο κτηνοτροφικό επάγγελμα, καθιστώντας τον Άγιο Ιωαννίνων Μάξιμο πραγματικό ποιμένα όπως τον θέλει η θρησκεία μας!

■ Η ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ…
Και να πάρει η ευχή! Όταν πρώτο έπαιξε το σενάριο ότι κλείνει η σχολή στην Βελλά υπήρξε η διαβεβαίωση από «ψηλά» ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και κυρίως δεν πρόκειται να «μεταφερθεί» στην Θεσσαλονίκη. Το χατίρι έγινε! Δεν πήγε Θεσσαλονίκη αλλά Αθήνα – Κρήτη! Λίγη δικαίωση είναι αυτή;

❖ ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ…
Δεν ζητάει η στήλη εξηγήσεις από τους τέσσερις βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι έδωσαν θετική ψήφο. Φρονώ πως οι ίδιοι θα μπουν στον κόπο να κάνουν κάτι τέτοιο, διότι είναι οι μόνοι που το έκαναν και γνωρίζουν γιατί έγινε αυτό. Απλά εμείς περιμένουμε. Όμως γιατί μόνο η Μ. Κεφάλα μπαίνει στο στόχαστρο της κριτικής; 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.