ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ…
«Εμείς ελέγχουμε ενδελεχώς και τα πάντα είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ακόμη και στις κρίσεις υποψηφίων για την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν νομίζουμε ότι κάτι μας ξεφεύγει. Κάτι τέτοιο ισχυρίστηκε ανώτατη Πανεπιστημιακή πηγή σε επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα μας απαντώντας σε σχόλια της στήλης την προηγούμενη εβδομάδα που εστιάσαμε σε ζητήματα «διαλεκτικής»!

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ…
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί κανείς να τα ελέγχει όλα όταν στην ίδια κοινότητα λειτουργούν αρκετά για να μη πω πολλά κέντρα αποφάσεων. Το πως κάποιοι συγκροτούν τις διάφορες επιτροπές θέλει πολλή συζήτηση και δεν είναι τωρινή πρακτική. Το ότι δεκάδες ζευγάρια κατέχουν θέσεις σε υψηλές βαθμίδες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν είναι κάτι σημερινό. Ούτε σημερινό φαινόμενο είναι η οικογενειακή συνέχεια με κανακάρηδες και κανακάρισες να έχουν την «σφραγίδα» της δωρεάς και να γίνονται συνεχιστές γονιών της ίδιας κοινότητας.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ…
Ελπίζω να επικοινώνησαν οι ίδιοι «κύκλοι» και με Αθηναϊκή εφημερίδα μεγάλη παραδοσιακή που πριν λίγο καιρό περιέγραφε σκηνικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ωστόσο, ο υπογράφων εκτιμά το γεγονός ότι υπήρξε φιλότιμο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επικοινώνησε μαζί μας στέλνοντας μηνύματα στον υπογράφοντα. Αυτό σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι εντελώς αποκομμένο όπως θέλουν πολλοί να υποστηρίζουν. Τώρα με την Λ. Νιάρχου ίσως να έλθουμε ακόμα πιο κοντά! Λέτε;

❁ Ο ΓΑΜΟΣ…
Σας γράψαμε πρώτοι ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί καλεσμένος σε γαμήλια κοσμαντάμωση στο Πάπιγκο στις 19 Ιουνίου και φυσικά πρόκειται για εκδήλωση που έχει κι άλλες προεκτάσεις, αφού καλεσμένοι θα είναι από πολλές άλλες χώρες.

■ ΟΙ ΠΡΟΠΟΜΠΟΙ…
Ως προπομποί του Πρωθυπουργού, άποψή μου, ήρθαν δύο υφυπουργοί της κυβέρνησης Γ. Αμυράς υφυπουργός Περιβάλλοντος και Σοφία Ζαχαράκη υφυπουργός Τουρισμού. Με το πρόσχημα του εορτασμού προστασίας περιβάλλοντος οι δύο υφυπουργοί με βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων ανέβηκαν κατά Πάπιγκο μεριά για να ρίξουν και μια ποδηλατάδα μετά την ανάπτυξη τουριστικά του Ζαγορίου, για να αποδείξουν στην πράξη ότι το ενδιαφέρον ήταν πραγματικό!

❖ Η ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙΟΥ  ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ!
Γράφω προπομποί για τον πρωθυπουργό και τον περιβόητο γάμο στηριζόμενος στην πράξη της επιλογής του εορτασμού στο Πάπιγκο όπου εντελώς συμπωματικά θα γίνει ο γάμος και ως εκ τούτου θα πάνε ως καλεσμένοι σπουδαίες προσωπικότητες. Αν πραγματικά νοιάζονταν για τον γιορτασμό του περιβάλλοντος, θα προτιμούσαν την Λάκκα Σουλίου όπου κι εκεί υπάρχει απαράμιλλο κάλλος φυσικό που χρειάζεται προστασία καθώς και τουριστική ανάπτυξη. Εκεί, στη Λάκκα Σουλίου υπάρχει και ο ποταμός Αχέροντας που διαχρονικά έδωσε δείγματα πολιτισμού και βέβαια πατριωτισμού. Εκεί ποτέ δεν πάτησε πόδι κατακτητή αλλά και πολιτικού με κυβερνητική θέση! Εκεί που το περιβάλλον των απάτητων από εχθρούς κορυφών κινδυνεύει να φυτευτεί με αιολικά πάρκα χωρίς να νοιάζεται κανείς!

❁ ΓΛΥΤΩΣΕ ΤΟ  ΖΑΓΟΡΙ!
Μπορεί να γλύτωσε το Ζαγόρι από την εξόρυξη υδρογοναθράκων όπως είπε ο κ. Αμυράς, αλλά για το πως θα γλυτώσει η Λάκκα Σούλι (άνω και κάτω) από τις ανεμογεννήτριες προφανώς δεν εμπίπτει στα ενδιαφέροντα προστασίας του περιβάλλοντος δεν έχει οριστεί ακόμη μέρα γιορτασμού, διότι δεν περισσεύει χρόνος!

■ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ…
Τελικά, για ποια προστασία περιβάλλοντος χύνονται δάκρυα και μαζεύονται οι υπουργοί κι άμα χρειαστεί τραβάνε και μία ποδηλατάδα; Αν δεν γνωρίζουν κατά που πέφτει η Λάκκα Σουλίου σε Γιάννινα – Πρέβεζα – Θεσπρωτία μπορούμε να βάλουμε πλάτη. Εκτός από Αώο – Καλαμά – Άραχθο υπάρχουν οι πηγές Αχέροντα και τα βουνά Σουλίου και τα Θεσπρωτικά όρη, κύριοι υπουργοί, βουλευτές γενικοί γραμματείς και λοιποί προπομποί!

❖ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ…
Όπως το είχα προβλέψει και πριν αλέκτωρ λαλήσαι το «κατόπιν ενεργειών» λειτούργησε ακόμη μια φορά στον Νομό Θεσπρωτίας. Όλα κατόπιν ενεργειών κάποιων γίνονται και η πολιτική σπέκουλα καλά κρατεί. Ένα χρόνο το Μαυρομάτι όπως και η Μέρτζανη (τα τελωνεία) ήταν κλειστά (η Μέρτζανη ακόμη) και κάθε προσπάθεια ανοίγματος έπεφτε στο κενό.

❁ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ…
Μέχρι που στην Θεσπρωτία έσκασε μύτη ο Αλ. Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός ΠΑΣΟΚ και «σύντροφος» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έριξε ένα τηλέφωνο και ζήτησε – απαίτησε το άνοιγμα στο Μαυρομάτι καθότι δώρον άδωρον πλέον αφού είτε κλειστό είτε ανοικτό ήταν ας είναι καλά τα μονοπάτια. Σε μια εβδομάδα ανοίγουμε είπε ο Μιχάλης στον Αλέκο και, ω του θαύματος, από την περασμένη Δευτέρα το τελωνείο άνοιξε!

■ ΤΟ ΒΟΥΚΙΝΟ…
Μέχρι εδώ όλα καλά! Ο υπογράφων όταν πληροφορήθηκε το σχετικό παρασκήνιο το έκανε πρώτα βούκινο στο διαδίκτυο το Σάββατο 30 Μαΐου και στη συνέχεια από την στήλη την προηγούμενη Τετάρτη! Την ίδια δε μέρα, την Τετάρτη, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης γίνεται κοινωνός μέσω Λευτέρη Οικονόμου ότι το τελωνείο ανοίγει την Δευτέρα, κάτι που έγινε τελικά!

❖ ΚΑΤΟΠΙΝ… ΕΟΡΤΗΣ!
Τέσσερις μέρες μετά την ενημέρωση από τον υπογράφοντα και μετά την γνωστοποίηση μέσω της περιφέρειας την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, πληροφορήθηκε ο Θεσπρωτικός λαός ότι το Μαυρομάτι άνοιξε «κατόπιν ενεργειών» Θεσπρωτού πολιτικού, ο οποίος επισκέφθηκε τον Γεραπετρίτη και ήταν εκείνος με τον δήμαρχο Φιλιατών που έλυσε το γρίφο «Μαυρομάτι» ένα χρόνο μετά! Για να πειστεί το πόπολο να και μια φωτογραφία της τριάδας στο διαδίκτυο! Για την ιστορία, να σημειώσω ότι ο Γεραπετρίτης τηλεφώνησε στον Χρυσοχοΐδη ο οποίος του ανακοίνωσε την απόφαση ν’ ανοίξει το τελωνείο. Αλήθεια, σε τι εποχή ζούμε; Ακόμη το «κατόπιν ενεργειών μου» έχει πολλούς πατεράδες και πολλές μανάδες! Το «αναλαμβάνω την ευθύνη της αποτυχίας» είναι πεντάρφανο. Ακόμη για τ’ αυτονόητα θα γίνεται σπέκουλα!
❁ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΙΤΟΥΛΗ…
Επίσης να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας ως θεσμικός της περιοχής είχε αποστείλει αυστηρή επιστολή προς αρμόδιους γνωστοποιώντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όλο το προηγούμενο χρόνο στην οικονομία της περιοχής από την έλλειψη εργατικών χεριών, αφού η επικοινωνία η επίσημη μέσω της νόμιμης οδού ήταν απαγορευμένη. Οι λαθραίοι πηγαινοέρχονταν από τα μονοπάτια για να καλύψουν τα κενά, κυρίως στον κάμπο της Σαγιάδας.

■ Η ΜΕΡΤΖΙΑΝΗ…
Έμαθε τα καθέκαστα το τμήμα της ΑΔΕΔΥ στο Νομό και απαίτησε ν’ ανοίξει και το τελωνείο στην Μέρτζανη, που κι’ αυτό ήταν κλειστό. Γι’ αυτό τον λόγο έστειλαν σχετικό αίτημα εκτός των άλλων και στους τέσσερις βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων να βάλουν πλάτη. Μέχρι την στιγμή που γράφεται η στήλη δεν γνωρίζουμε την τύχη του σχετικού αιτήματος. Ίσως να μην είναι τόσο απαραίτητη η Μέρτζανη αφού στο Νομό Ιωαννίνων λειτουργεί η Κακαβιά. Μην δω κι εδώ το «κατόπιν ενεργειών μου»!

❖ PAX VOBIS!
Επίδειξη γνώσης Λατινικής έκανε η Τατιάνα σε ανακοίνωσή της για να κατακεραυνώσει την Δημοτική Αρχή και τις συνεργασίες που έκανε, κάτι που δεν βγήκε στην ίδια και την παρέα της πριν από δύο χρόνια και οραματίζεται να γίνει το όνειρο πραγματικότητα το 2023! Αυτά τα Ex τα Ab, τα In κι άλλα παρόμοια μας κάνουν να πούμε «primum vivere deinde philosophare» διότι περί φιλοσοφίας είναι όλα όσα γράφονται και κατά το Ελληνικότερο «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια»!

❁ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ…
Κατηγορεί την σημερινή Δημοτική Αρχή και τις συνεργασίες που έκανε με άλλες παρατάξεις για να κυβερνήσει τον Δήμο σε περίοδο απλής αναλογικής. Όμως η ίδια και οι παραφυάδες της έκαναν ανάλογες κινήσεις αλλά η «προίκα» ήταν υπεράνω των δυνάμεων του «συμπέθερου» και έμειναν στον τόπο τα βιολιά. Τώρα όμως που η εκλογή στην Αυτοδιοίκηση θα γίνεται με το 43% από την πρώτη Κυριακή μην ξεχάσει να ακολουθήσει στρατηγικό σχέδιο για κατάληψη της εξουσίας. Άλλωστε, στρατηγούς έχει στη δύναμή της και πραγματικό και ιμιτασιόν. Ειδικά οι δεύτεροι έχουν δώσει δείγματα μαχών, αλλά υπολείπεται σε στρατιώτες!

■ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ…
Όμως, αγαπητή Τατιάνα μας scripta manent, διότι μας βλέπουν και μας ακούν πολίτες οι οποίοι ενίοτε δεν συγχωρούν το καλαμοκαβάλημα και αποφασίζουν διαφορετικά από τις δικές μας επιθυμίες. Τα παθήματα να γίνονται μαθήματα, απλά ελληνικά χωρίς Λατινικές ρήσεις επίδειξης γνώσεων κενών. 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.