ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΑΠΛΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ…
Σε χωριό της Πρέβεζας μέρα μεσημέρι άγνωστοι λήστεψαν σπίτι και αφαίρεσαν το τελευταίο 500άρι της ιδιοκτήτριας μαζί με κάτι αναμνηστικά. Όταν εκλήθη η αστυνομία, εκείνη περιορίστηκε στην καταγραφή του περιστατικού χωρίς να προβεί στα ελάχιστα όπως την καταγραφή δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Όταν έγινε η σχετική παρατήρηση η απάντηση του αστυνομικού οργάνου ήταν: τι θες να κάνουμε; Κι αν τους πιάσουμε, πάλι ελεύθεροι θ’ αφεθούν»! Είναι αφθαίρετη σκέψη αυτή ή άνωθεν εντολή; Ευτυχώς δεν τους πήρε χαμπάρι το «θύμα» διότι ποιος ξέρει γιατί πράγμα θα μιλούσαμε τώρα!

ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ!..
Κάποτε ο υπογράφων έπεσε θύμα κλοπής από τον περιβόητο αναρριχητή των μπαλκονιών για τον οποίο ουδέποτε μάθαμε τι απέγινε. Ήταν Αύγουστος μήνας και οι μπαλκονόπορτες ανοιχτές. Το πρωί κατάλαβα τι είχε συμβεί όταν βρέθηκε η τσάντα μέλους της οικογενείας άδεια! Ήμουν στην προ Τόσκα εποχή κοιμώμενος και γλύτωσα από τα χειρότερα!

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ…
Το θυμήθηκα με αφορμή την δολοφονία της 20χρονης στα Γλυκά Νερά που δυστυχώς ξύπνησε και πλήρωσε με την ζωή της την υπεράσπιση του δικαιώματος στο άσυλο και το άβατο του σπιτιού. Δικαιώματα έχουν οι πάσης φύσεως εγκληματίες, οι οποίοι συνεχώς βγαίνουν νικητές. Όλοι οι ποινικοί έχουν δικαιώματα, ενώ εμείς οι υπόλοιποι κανένα, έστω κι αν πρόκειται να προστατέψουμε την ζωή μας. Μόνο μας όπλο να κάνουμε πως κοιμόμαστε. Αλλιώς…

❁ Η ΕΚΛΟΓΗ…
Όπως αναμένονταν και είχε κυκλοφορήσει έτσι κι έγινε. Νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου η μέχρι πρότινος αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα. Mε ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης του Αλ. Καχριμάνη και με αποχή της αντιπολίτευσης γενικώς η κ. Μπραΐμη καλείται να προεδρεύσει του Περιφερειακού μέχρι το τέλος της θητείας του.

■ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ…
Επεισοδιακή η εκλογή, διότι η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν στήριξε την εκλογή νέου Προέδρου, αλλά κατήγγειλε την όλη διαδικασία διότι δεν τήρησε την μυστικότητα όπως προβλέπεται από την διαδικασία. Το ότι ζούμε σε περίοδο πανδημίας και οι συνωστισμοί απαγορεύονται ούτε που νοιάζει κανέναν τους!

❖ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ!
Άντε και γίνονταν ζωντανά η εκλογή θα είχε διαφορετικό αποτέλεσμα; Είναι το απλό ερώτημα. Δηλαδή ο Γ. Ζάψας και οι λοιπές άλλες αριστερές δυνάμεις θα ψήφιζαν Μπραΐμη που ήταν επιλογή Καχριμάνη; Απλά σε δουλειά να βρίσκονται και να ‘χουν να λένε ότι κάνουν αντίσταση!

❁ Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ…
Τόσα ζητήματα έχουν να δουν στην Περιφέρεια και κυρίως ν’ ασκήσουν αυστηρή κριτική στα έργα και ημέρες της Περιφερειακής Αρχής για αυτά που γίνονται ή δεν γίνονται και τους μάρανε ο καημός που δεν έγινε εκλογή Προέδρου διά ζώσης και μυστικά. Μιλάνε για πιστή τήρηση των κανονισμών, τους οποίους ενίοτε προσπαθούν να φέρουν στα μέτρα τους!

■ ΤΑ ΑΝΑΣΤΗΜΑΤΑ…
Υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό για ν’ αναδείξουν τα αναστήματά τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε δήμους και Περιφέρειες. Εν τούτοις, τ’ αποφεύγουν για λόγους που ο καθένας δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει. Το «όχι σε όλα» δεν σημαίνει ότι κάνουν σωστά την δουλειά τους!

❖ Ο ΚΟΠΟΣ…
Μπήκαν στον κόπο ν’ αντιπολιτευτούν τον Καχριμάνη σ’ ένα εντελώς τυπικό ζήτημα όπως ήταν η εκλογή νέου προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου λόγω της έκτακτης παραίτησης του κ. Στ. Παργανά, για τον οποίο έριξαν τέτοιο «σκουσμό» που δεν περιγράφεται. Αντιπολιτεύτηκαν τον Καχριμάνη σ’ ανώδυνο και ακίνδυνο ζήτημα για να καλύψουν την γύμνια τους σε άλλα ζητήματα στα οποία, δόξα τω Θεώ, η Περιφερειακή Αρχή δίνει πλείστα όσα δικαιώματα. Αλλά εκεί χρειάζονται κότσια και παλικαρισμοί και σε κάτι τέτοια δεν αντέχουν!

❁ ΟΙ ΚΑΠΝΟΙ…
Πιο υπεύθυνη στάση είχε η παράταξη «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» που είπαν ότι δεν συμμετείχαν στην όλη διαδικασία, προφανώς για λόγους αρχής. Άλλωστε, είναι η μόνη παράταξη που σηκώνει καπνούς στο μέγαρο της πάνω Πλατείας. Μην ξεχνάμε ότι απ’ αυτή την παράταξη ξέφυγε η σπίθα που άναψε την φωτιά βάζοντας μπουρλότο στην Περιφέρεια, κάτι που δεν μπόρεσε να ελέγξει ο πρώην Πρόεδρος και έφτασε στην παραίτησή του και στην εκλογή της κ. Μπραΐμη.

■ ΑΦΩΝΙΑ!..
Ομολογώ ότι φωνή Γ. Ζάψα, Δημητρίου κι άλλων τινών αριστερών δυνάμεων δεν έχει ακουστεί απέναντι στον Καχριμάνη. Γνωρίζουν οι ίδιοι τους λόγους της «σιωπής» όμως αφήνουν πεδίον δράσης στον Περιφερειάρχη να διεκδικεί τον ρόλο του «Σουλτάνου» με την έννοια του απόλυτου κυρίαρχου!

Το 57% που του έδωσαν οι Ηπειρώτες το 2019 του δίνει όλο το δικαίωμα να μην ακούει και να μην δίνει σημασία στην φωνή της αντιπολίτευσης, πού έχει τον ρόλο του απόλυτου ελέγχου της εξουσίας. Είδατε εσείς κάτι τέτοιο όλο αυτό το χρόνο που έχει εγκατασταθεί στο θρόνο της πάνω Πλατείας ο Αλέκος;

❖ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ…
«Την Κυριακή θα κάνουμε δημοκρατική εκλογή Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου μετά την παραίτηση Παργανά. Θα βγάλουμε πρόεδρο την Μπραΐμη», είπε στην ομάδα του την περασμένη εβδομάδα ο Καχριμάνης, όπερ κι έλαβεν σάρκα και οστά την περασμένη Κυριακή. Τι είπατε; Δεν ακούω! Με συνοπτικές δημοκρατικές διαδικασίες! Λες και θ’ άλλαζε το αποτέλεσμα αν γίνονταν μυστική ψηφοφορία. Εκτός κι αν ήταν πολλοί πρόθυμοι από άλλες παρατάξεις να υπερθεματίσουν στην πρόταση Καχριμάνη και τους χάλασε την προθυμία τους!

❁ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!
Πρώτη φορά γυναικεία παρουσία στην πρωτοκαθεδρία της Περιφέρειας Ηπείρου και αυτό έλαχε στην εκ Θεσπρωτίας ορμώμενη Σταυρούλα Μπραΐμη. Η ίδια άφησε την καλά αμειβόμενη θέση του αντιπεριφερειάρχη για ν’ ανέβει τα σκαλιά της προεδρίας με ένα σωρό ευθύνες και κυρίως να τιθασεύσει τους αψείς χαρακτήρες ορισμένων ανδρών εξαιτίας των οποίων παραιτήθηκε ο Παργανάς όπως ο ίδιος αποκάλυψε στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του. Μένουν δύομιση χρόνια ν’ αποδειχτεί αν ο Καχριμάνης έκανε καλή επιλογή και αν η κ. Μπραΐμη θα βάλει χαλινάρια σ’ ορισμένα ατίθασα αλόγατα!

■ Ο ΞΕΠΕΣΜΟΣ!.
Βαθύτατα απογοητευμένος, έντονα προβληματισμένος και βαρύτατα προσβεβλημένος, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος Στ. Παργανάς στην επιστολή παραίτησής του. Μέσα σε τρία «κοσμητικά» επίθετα και τους ανάλογους προσδιορισμούς ο κ. Παργανάς περιγράφει έναν ξεπεσμό στην λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο επί πολλά έτη υπηρέτησε! Μιλάει δε για αθλιότητες συνοδευόμενες από αλαζονεία και αμετροέπεια που δεν γίνονται αποδεκτές από την δημοκρατία! Μια δημοκρατία που ανακαλύφθηκε μετά την καταπάτηση στην συνεδρίαση στις 26/4/2021. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, αξιότιμε πρώην Πρόεδρε. Θαρρώ πως θα το έχει πάρει τ΄ αυτί σου αυτό!

❖ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ…
Για την δυσκολία και την υπευθυνότητα της θέσης που αναλαμβάνει μίλησε κ. Μπραΐμη εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει. Το μόνο που μπορεί να προδιαγράψει ένα ευοίωνο μέλλον είναι ο πρότερος βίος της ως δήμαρχος Σουλίου επί αρκετά έτη. Ο χρόνος θα δείξει αν θ’ ανταποκριθεί στα σκληρά καθήκοντά της που όσο θα περνά ο καιρός όλο και πιο δύσκολα θα γίνονται τα πράγματα. Το ερώτημα όμως που θα μείνει αναπάντητο είναι το πως οδηγήθηκε σ’ αυτή την επιλογή ο Καχριμάνης. Δεν είχε άλλες επιλογές και επιθυμίες ή εκείνη ήταν η προθυμότερη;

❁ ΟΥΤΕ ΕΚΕΙΝΟΙ!
Προσέξτε τώρα την σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε την υπόθεση «εκλογή προεδρείου» η παράταξη Ζάψα. Πρότειναν για αντιπρόεδρο δικό τους σύμβουλο ονόματι Τρομπούκη κι’ όταν ήλθε η ώρα της διαδικτυακής εκλογής απείχαν με αποτέλεσμα να τον εκλέξει η παράταξη Καχριμάνη! Σας μιλάω για πολύ έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο ελέγχου της εξουσίας. Και μόνο αυτό έφτανε ν’ ανοίξει το στόμα του ο Αλέκος να μιλάει εκείνος για υπευθυνότητα και σοβαρότητα και για καλύτερη συνέχεια στο έργο που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια. Τι άλλα νέα Γ. Ζάψα; Στο Κεράσοβο όλα καλά;

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.